Βρετανία: Κεφάλαια, που μένουν ανέγγιχτα από το 1928, για την αποπληρωμή χρέους;

Τρίτη, 22 Μαΐου 2018 17:43
UPD:17:55
REUTERS/TOBY MELVILLE

Στο ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας έχει προσφύγει η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, επιδιώκοντας να ανοίξει ένα φιλανθρωπικό fund με κεφάλαια ύψους 475 εκατ. στερλινών, που συστήθηκε πριν από 90 χρόνια με στόχο να χρησιμοποιηθεί στην αποπληρωμή του χρέους, αλλά παραμένει ανέγγιχτο. 

Το «Εθνικό Ταμείο», όπως ονομάζεται άνοιξε το 1928 από ανώνυμο δωρητή, που κατέθεσε αρχικά 500.000 στερλίνες, υπό τον όρο ότι τα χρήματα δεν θα χρησιμοποιηθούν έως ότου συγκεντρωθούν αρκετά κεφάλαια για την αποπληρωμή του συνόλου του εθνικού χρέους. 

Τα κεφάλαια του ταμείου πολλαπλασιάστηκαν, ανερχόμενα στα 475 εκατ. στερλίνες, τα οποία όμως αντιστοιχούν μόλις στο 0,06% του βρετανικού δημοσίου χρέους, που υπολογίζεται σε 1,7 τρισ. δολάρια. 

H Βarclays, που διαχειρίζεται το ταμείο, προσπαθεί εδώ και χρόνια να εξασφαλίσει άδεια για το άνοιγμά του, προκειμένου να δοθούν τα κεφάλαια σε φιλανθρωπικές δράσεις ή να προδοθούν στο υπουργείο Οικονομικών. Τώρα η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα δώσει το πράσινο φως. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα