Αλλαγή κλίματος στις αγορές

Πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο
Σάββατο, 22 Ιουλίου 2006 00:01

ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ έκλεισαν οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές, για πρώτη φορά σε τρεις συνεδριάσεις μετά τα απογοητευτικά κέρδη και πωλήσεις των Infineon Technologies και Ericsson αντίστοιχα, ενώ στο κόκκινο κινήθηκε και η Wall Street, λόγω πιέσεων στον τεχνολογικό κλάδο καθώς οι επενδυτές δίνουν έμφαση στα αρνητικά και όχι στα θετικά νέα.

Παρά την ανακοίνωση ενθαρρυντικών εταιρικών κερδοφοριών από εταιρείες κολοσσούς του τεχνολογικού τομέα οι επενδυτές φαίνεται ότι συνηθίζουν να δίνουν έμφαση στα αρνητικά και όχι στα θετικά νέα.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτης διεύρυναν τις αρχικές τους απώλειες όταν η Dell έστειλε αποθαρρυντικές προειδοποιήσεις για την προοπτική της κερδοφορίας της δηλώνοντας ότι τα κέρδη και οι πωλήσεις θα είναι χαμηλότερες των προβλέψεων αναλυτών, οδηγώντας τη μετοχή της χαμηλότερα κατά 12,8%. Τα τεχνολογικά αποτελέσματα προέκυψαν εν όψει μιας αρκετά γεμάτης εβδομάδας από ανακοινώσεις κερδοφοριών, με περίπου το 30% των εταιρειών στο δείκτη DJ Stoxx 50 να αποκαλύπτουν οικονομικά αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με πτώση 0,9% στις 1.290,2 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 1%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,89%, στις 5,719.70 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC μειωμένος κατά 0,96% διαμορφώθηκε τελικά στις 4,818.55 μονάδες και στη Φραγκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 1,71%. Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν στις 17 από τις 18 δυτικοευρωπαϊκές αγορές, εξαιρουμένης της Ισλανδίας.

Απώλειες κατέγραψε η μετοχή της SAP AG, καθώς η JP Morgan Chase προέτρεψε τους επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις τους στην εταιρεία, καθώς διαβλέπει σημαντική μείωση των πωλήσεων. Η Infineon υποχώρησε κατά 6,7%, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών της Ευρώπης ανακοίνωσε ζημίες τριμήνου για έκτη συνεχή φορά. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ericsson δέχτηκε πιέσεις, της οποίας οι πωλήσεις τριμήνου, αν και αυξημένες, ωστόσο διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα