Τα οικονομικά σχέδια Λέγκας- Πέντε Αστέρων πληγώνουν ομόλογα και μετοχές

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 17:39
UPD:17:41
EPA/ETTORE FERRARI

Σε υψηλά άνω των επτά μηνών ανήλθαν σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, ενώ κόκκινο έδειξε το ταμπλό στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, καθώς τα οικονομικά σχέδια της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων προκαλούν έντονη ανησυχία για την πορεία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ. Yπό ισχυρή πίεση βρίσκονται και οι μετοχές. 

Αν και η τελική πρόταση, που είδε το φως, αποφεύγει δραστικά μέτρα, όπως διαγραφή χρέους, η πρόθεση για μεγάλη αύξηση των δαπανών και μείωση των φόρων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης βραχυπρόθεσμων ομολόγων για την κάλυψη οφειλών του δημοσίου- κάτι που ορισμένοι φοβούνται ότι συνιστά παράλληλο νόμισμα από την πίσω πόρτα. 

Στην αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του ιταλικού δκεατούς ομολόγου σκαρφάλωσε σήμερα στο 2,22%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση παρουσιάζει τη αύξηση 30 μονάδων βάσης, τη μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. H απόδοση του διετούς ομολόγου έχει σκαρφαλώσει πάνω από το μηδέν. Πλέον η Ιταλία είναι η μόνη, πέραν της Ελλάδας, χώρα της Ευρωζώνης, που βλέπει την απόδοση του διετούς ομολόγου σε θετικό έδαφος. 

Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου o FTSE MIB παρουσιάζει πτώση 1,3% και σε εβδομαδία βάση εμφανίζει απώλειες 2,6%. Πρόκειται για τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση εδώ και περισσότερο από δύο μήνες. Σφυροκόπημα δέχονται οι τραπεζικές μετοχές, με τον επιμέρους δείκτη να παρουσιάζει πτώση της τάξης του 3% σήμερα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολόγησης DBRS προειδοποίησε πως τα οικονομικά σχέδια των κομμάτων, που ετοιμάζουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, θέτουν σε κίνδυνο το αξιόχρεο της χώρας. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα