Γ. Αλογοσκούφης: Σε κρίσιμη φάση η αποκρατικοποίηση της Εμπορικής

Αυστηρό μήνυμα προς κερδοσκόπους
Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2006 14:00
UPD:14:02

«Η διαδικασία αποκρατικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας έχει εισέλθει σε μία κρίσιμη φάση. Στη φάση αυτή κάποιοι, είτε για οικονομικούς είτε για πολιτικούς λόγους, ίσως επιχειρήσουν να τορπιλίσουν τη διαδικασία και να δημιουργήσουν συνθήκες κερδοσκοπίας στο Χρηματιστήριο με τη διασπορά ανυπόστατων φημών».

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος διευκρίνισε ότι τη στιγμή αυτή έχει υποβληθεί μόνο μία δημόσια πρόταση, αυτή της Credit Agricole. Η Credit Agricole κατέχει ήδη το 9% της Εμπορικής Τράπεζας, μετά από τις συμφωνίες που είχε κάνει με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο υπουργός.

Όπως είπε, η πρόταση που έχει υποβάλει η C.A. «εξετάζεται σοβαρά, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει εκφράσει ακόμη την θέση της. Τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει άλλη πρόταση. Έχουμε δώσει οδηγίες στους Συμβούλους να συνεχίσουν να διερευνούν μέχρι την τελευταία ώρα, μέχρι δηλαδή αύριο που λήγει η προθεσμία υποβολής ανταγωνιστικών προτάσεων, την πιθανότητα να υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για την Εμπορική Τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ενεργεί με πλήρη διαφάνεια, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας».

Σημειώνεται ότι αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου, φτάνει στην Αθήνα κλιμάκιο της C.A.. Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και με τις ενδείξεις που υπάρχουν, οι Γάλλοι, στη διάρκεια των επαφών, που θα έχουν με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη αλλά και με τo διοικητή της Εμπορικής Γιώργο Προβόπουλο, θα γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους για υψηλότερη προσφορά, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι το τελικό τίμημα θα ικανοποιεί την Κυβέρνηση http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/07/24/1221214.htm .

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Αλογοσκούφης έκανε επίσης λόγο για προσπάθεια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να δημιουργεί παραπλανητικές εντυπώσεις με δηλώσεις του Προέδρου και στελεχών της, μετά από συναντήσεις με κοινοτικούς αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε ο υπουργός, «έκανε κριτική στην κυβέρνηση για την απορρόφηση των πόρων του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Χρειάζεται, πράγματι, θράσος να κάνει κριτική ο κ. Παπανδρέου, όταν το ΠΑΣΟΚ επί τέσσερα χρόνια- από το 2000 έως το Μάρτιο του 2004 - είχε απορροφήσει μόλις το 20% των πόρων, ενώ θα έπρεπε να είχε απορροφήσει τουλάχιστον το 50%. Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες από την κακοδιαχείριση και τις ασύλληπτες καθυστερήσεις των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι από το 2004 διπλασιάσαμε τους ρυθμούς απορρόφησης».

Ο κ. Παπανδρέου, συνέχισε ο κ. Αλογοσκούφης, «θα έπρεπε να κάνει την αυτοκριτική του για τις καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων από τις Κυβερνήσεις, στις οποίες ήταν και ο ίδιος μέλος, και για το γεγονός ότι δεν υπήρχαν κατακυρωμένοι διαγωνισμοί για νέα έργα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα