Κομισιόν: Ασπίδα προστασίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τις αμερινανικές κυρώσεις στο Ιράν

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 12:46
UPD:15:47
REUTERS/YVES HERMAN

 Στην ενεργοποίηση του μηχανισμού αποκλεισμού κυρώσεων προχωρά η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή, θέλοντας να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες από τις αμερικανικές κυρώσεις, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την επίσημη διαδικασία για την ενεργοποίηση του Blocking Statute. Το μέτρο θα ισχύσει όταν ανανεωθούν επισήμως οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Πρόκειται για έναν μηχανισμό, που προβλέπεται στον ευρωπαϊκό κανονισμό του 1996, ο οποίος και είχε ως αντικείμενο την αποφυγή επιβολής αμερικανικών εξωεδαφικών κυρώσεων στο πλαίσιο των εμπάργκο κατά του Ιράν, της Κούβας και του Σουδάν.

EURONEWS

Οι Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ εντός δύο μηνών εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι κυβερνήσεις της Ενωσης το απορρίψουν επισήμως, αλλά επίσης μπορεί να ενεργοποιηθεί συντομότερα, εάν υπάρξει ισχυρή πολιτική υποστήριξη.

Ο νόμος του αποκλεισμού των κυρώσεων επιτρέπει στις ευρωπαϊκές εταιρείες και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να μην υπάγονται σε ρυθμίσεις για τις κυρώσεις που λαμβάνονται από τρίτες χώρες και προβλέπει ότι καμία απόφαση ξένων δικαστηρίων που λαμβάνεται με βάση τις ρυθμίσεις για τις κυρώσεις δεν εφαρμόζεται εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Επιτροπή εκκίνησε επίσης την διαδικασία που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στο Ιράν, ειδικότερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα