Ιταλικά ομόλογα: Οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το Νοέμβριο του 2015

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 11:52
UPD:11:56
REUTERS/JACKY NAEGELEN

Αντιμέτωπα με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το Νοέμβριο του 2015 έρχονται τα ιταλικά ομόλογα, καθώς τα σχέδια του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας προκαλούν έντονη ανησυχία για το μέλλον της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ, αλλά και συνολικά της νομισματικής ένωσης.

Σήμερα η απόδοση του ιταλικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας καταγράφει άνοδο τριών μονάδων βάσης στο 2,14%, τα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ συνολικά την τελευταία εβδομάδα  έχει αυξηθεί κατά 27 μονάδες βάσης. Αναλυτές προβλέπουν ότι οι πιέσεις στους ιταλικούς τίτλους θα ενταθούν, μετά και την επιβεβαίωση εκ μέρους της Λέγκας ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τηνέκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων, γνωστών ως mini-Βots, για την κάλυψη οφειλών του δημοσίου προς επιχειρήσεις.

Η προοπτική αυτή αύξησης των εκδόσεων εκ μέρους της Ιταλίας αναμένεται να διατηρήσει τα ομόλογα της χώρας υπό πίεση. Την αναταραχή στην αγορά επιτείνει άλλωστε και η προειδοποίηση του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ότι η πρόταση για τα mini-bots είναι κεκαλυμμένη προσπάθεια κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος. 

Αυτή τη στιγμή το spread του δεκαετούς ιταλικού έναντι του αντίστοιχου γερμανικού κινείται σε υψηλά τεσσάρων μηνών, κοντά στις 158 με 160 μονάδες βάσης. Η Commerzbank προειδοποιεί ότι η ψαλίδα θα ανοίξει στις 190 μονάδες βάσης, ενώ η Citigroup υπολογίζει ότι θα παρουσιάσει μικρότερη αύξηση στα επίπεδα των 165-175 μονάδων βάσης. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Βloomberg 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα