Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για το ελεύθερο εμπόριο

Στις ΗΠΑ επιρρίπτει την ευθύνη ο επίτροπος Μάντελσον
Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2006 16:31

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι συνομιλίες για το ελεύθερο εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την αδυναμία συμφωνίας μεταξύ των έξι πιο σημαντικών μελών (G6) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ειδικότερα, μετά από ένα μαραθώνιο διαπραγματεύσεων -που ξεκίνησε χθες και διήρκεσε 14 ώρες- η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ απέτυχαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με τις ενισχύσεις για τα γεωργικά προϊόντα.

Ο Ινδός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Καμάλ Νάθ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ έχουν διακοπεί, ενώ σχετικά με τη διάρκεια της διακοπής σημείωσε ότι μπορεί να διαρκέσει «από μήνες μέχρι χρόνια».

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για νέα συνάντηση του G6 και απομένει τώρα η ολομέλεια του ΠΟΕ να αποφασίσει ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα.

Ο αρμόδιος για το εμπόριο επίτροπος Πίτερ Μάντελσον κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την κατάρρευση των συνομιλιών, σημειώνοντας ότι οι υπόλοιπες πλευρές ήταν έτοιμες να κάνουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς.

Όπως δήλωσε ο Π.Μάντελσον, «οι ΗΠΑ ήταν απρόθυμες να συμφωνήσουν και ουσιαστικά αδιαφόρησαν για την ευελιξία που επέδειξαν οι άλλες πλευρές».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας Σούζαν Σβαμπ άφησε με δηλώσεις της να εννοηθεί ότι η ΕΕ και άλλα μέλη του ΠΟΕ, τους οποίους αποκαλεί «προστατευτιστές», δεν έκαναν αρκετά σχετικά με τον περιορισμό των δασμών για τα εισαγόμενα προϊόντα, για να κινηθούν και οι ΗΠΑ περαιτέρω στο θέμα των ενισχύσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα