«Παράπλευρη απώλεια» από τον πόλεμο οι εξαγωγές μας

Τρίτη, 25 Ιουλίου 2006 09:07

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή από τα γεγονότα και τις πολεμικές συγκρούσεις που διαδραματίζονται τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες στην περιοχή.

Επισημαίνεται πως η Ελλάδα διατηρεί ισχυρούς δεσμούς και εμπορικές επαφές με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ παράλληλα έντονη είναι και η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στις αγορές αυτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) εγκαινιάζει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, στο τηλέφωνο 801 111 9999, για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Ιορδανία, το Λίβανο, το Ισραήλ, τη Συρία.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι, η άμεση καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε μετά το τέλος της κρίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και τα Εμπορικά Γραφεία της Ελλάδος στις χώρες αυτές, να ομαλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό οι εμπορικές σχέσεις, να εξυπηρετηθούν τα ελληνικά συμφέροντα και να υπάρξει άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση στις ανάγκες της περιοχής.

Τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 801 111 9999 λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 8 πμ ως τις 5 μμ.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς τις χώρες αυτές από τα στοιχεία του ΟΠΕ προκύπτουν τα εξής:

Στο Λίβανο εξάγονται, μεταξύ άλλων, έλαια πετρελαίου και ασφάλτου, αργίλιο, χαλκός, τεχνουργήματα για επενδύσεις, ποτά αλκοολούχα, ζάχαρη, μελάσα και μέλι, βιομηχανικά προϊόντα χαλκού,, λοιπά οργανικά προϊόντα, μεταλλικά δοχεία, είδη ενδύσεως από υφαντικές ίνες, καλλυντικά, πλαστικά, τυριά, ασβέστης, τσιμέντο κ.ά.

Στο Ισραήλ εξάγονται, μεταξύ άλλων, έλαια πετρελαίου, αργίλιο, καλλυντικά, πλάκες, φύλλα και ταινίες από πλαστικό, σαπούνια και προϊόντα καθαρισμού, χαλκός, βιομηχανικά προϊόντα χαλκού, ακατέργαστα ορυκτά, χαρτί, ειδικά νήματα και υφαντικές ίνες, ρητίνες, αεροσκάφη και συναφής εξοπλισμός κ.ά.

Στη Συρία εξάγονται μεταξύ άλλων έλαια πετρελαίου, υγροποιημένο προπάνιο και βουτάνιο, αυτοκίνητα, βιομηχανικά είδη από κοινά μέταλλα, μεταλλικά άλατα, χαρτί, ρυμουλκούμενα οχήματα, αργίλιο, βιομηχανικά προϊόντα καπνού κ.ά.

Τέλος, στην Ιορδανία εξάγονται μεταξύ άλλων φάρμακα, λοιπά οργανικά χημικά προϊόντα, μηχανές, μεταλλικά άλατα, καλλυντικά και προϊόντα αρωματοποιίας κ.ά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα