KPMG: Το φορολογικό κόστος για τη μεταβίβαση μιας οικογενειακής επιχείρησης

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 20:16
UPD:20:19
Reuters/YANNIS BEHRAKIS

Με το φορολογικό κόστος για τη μεταβίβαση μιας οικογενειακής επιχείρησης, ασχολείται η ετήσια παγκόσμια έκθεση της KPMG, καταγράφοντας πως από περιοχή σε περιοχή και από χώρα σε χώρα, υπάρχουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά στο ύψος του φόρου που καταβάλλεται για να μεταβιβαστεί μια οικογενειακή επιχείρηση από τη μία γενιά στην άλλη.

Όπως τονίζεται, κάποιες χώρες προσφέρουν σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις προκειμένου να διευκολύνουν τη διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις και την ανάπτυξη της επιχείρησης στα χέρια της επόμενης γενιάς, ενώ σε άλλες χώρες η μεταβίβαση των οικογενειακών επιχειρήσεων αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλη συναλλαγή, οδηγώντας σε σημαντικό κόστος.

«Σε σχέση με τα Ελληνικά δεδομένα», η Άντζελα Ηλιάδη, γενική διευθύντρια του Φορολογικού Τμήματος της KPMG στην Ελλάδα, σημειώνει πως «οι φορολογικοί συντελεστές στην χώρα βρίσκονται περίπου στο μέσο των συντελεστών όλων των χωρών που έλαβαν μέρος στην έρευνα και έχουν παραμείνει σταθεροί για πολλά χρόνια».

«Σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι οι ίδιοι είτε η μεταβίβαση της οικογενειακής επιχείρησης γίνει εν ζωή είτε λόγω θανάτου», τονίζεται.

Παρόλο που κάποιες χώρες προσφέρουν ορισμένες φορολογικές απαλλαγές, η Ελλάδα προβλέπει κλιμακωτό τρόπο φορολόγησης με κάποια αφορολόγητα κλιμάκια για τους στενούς συγγενείς.

Από την άλλη πλευρά, ο Καναδάς και η Βενεζουέλα είναι μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη φορολογία στις μεταβιβάσεις οικογενειακών επιχειρήσεων λόγω θανάτου ή συνταξιοδότησης, ακόμη και μετά από όλες τις διαθέσιμες φορολογικές ελαφρύνσεις.

Άλλες χώρες – όπως η Κίνα, η Νέα Ζηλανδία και η Νιγηρία – δεν επιβάλλουν ειδική φορολογία σε αυτές τις μεταβιβάσεις, ενώ φορολογικές μεταρρυθμίσεις που τέθηκαν πρόσφατα σε εφαρμογή στις Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπουν διπλασιασμό των διαθέσιμων φορολογικών ελαφρύνσεων για τη μεταβίβαση οικογενειακών επιχειρήσεων τουλάχιστον έως το 2025.

Συγκεκριμένα, από τη μελέτη της KPMG προκύπτει ότι ο Καναδάς, η Βενεζουέλα και η Ιαπωνία είναι μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη φορολογία στις μεταβιβάσεις οικογενειακών επιχειρήσεων λόγω θανάτου, ακόμη και μετά από όλες τις διαθέσιμες φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ για τις μεταβιβάσεις που πραγματοποιούνται ενόσω ο ιδιοκτήτης της οικογενειακής επιχείρησης βρίσκεται εν ζωή, ο Καναδάς, η Βενεζουέλα και η Αυστραλία είναι μεταξύ των κρατών με την υψηλότερη φορολογία, μετά τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

Άλλες χώρες – όπως η Κίνα, η Νέα Ζηλανδία και η Νιγηρία – δεν επιβάλλουν ειδική φορολογία σε αυτές τις μεταβιβάσεις.

Την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν να προετοιμάζουν την εφαρμογή του Brexit, οι επιπτώσεις για τις οικογενειακές επιχειρήσεις στο ΗΒ είναι άγνωστες. Σύμφωνα με την έρευνα οι μεγαλύτερες επιδράσεις αναμένεται να γίνουν αισθητές στις οικογενειακές επιχειρήσεις που απασχολούν πολίτες της ΕΕ σε νευραλγικές θέσεις, καθώς και στις επιχειρήσεις που διατηρούν εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ.

«Οι οικογενειακές επιχειρήσεις με έδρα στο ΗΒ θα πρέπει να εξετάσουν ζητήματα διαχείρισης του εργατικού δυναμικού τα οποία ενδεχομένως προκύψουν από αλλαγές στο καθεστώς μετανάστευσης των εργαζομένων», επισημαίνει ο Βαγγέλης Αποστολάκης, Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος του τμήματος Οικογενειακών Επιχειρήσεων της KPMG στην Ελλάδα.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα