Αντιπαράθεση για την αξιοποίηση του Γ΄ΚΠΣ

Τρίτη, 25 Ιουλίου 2006 11:07

ΟΞΥΝΕΤΑΙ η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη χαμηλή απορροφητικότητα που εμφανίζουν τα κοινοτικά κονδύλια και εν όψει του ορατού κινδύνου οριστικής απώλειας πόρων. Η κυβέρνηση κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για αδράνεια στην πρώτη τετραετία εφαρμογής του Γ΄ ΚΠΣ και το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για αδράνεια στα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Εν μέσω της αντιπαράθεσης αυτής, τα στοιχεία για την υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ είναι άκρως ανησυχητικά και αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν αποδεχθεί κάποιες ρυθμίσεις, οι απώλειες θα είναι μεγάλες.

Στοιχεία του ΥΠΟΙΟ

Με βάση τα επίσης στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών η εικόνα που εμφανίζει η υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ είναι η ακόλουθη:

- Η συνολική απορρόφηση πόρων σε επίπεδο δημόσιας δαπάνης, ανέρχεται σε 14.906 εκατ. ευρώ έναντι συνολικής δημόσιας δαπάνης 34.209 εκατ. ευρώ (ποσοστό 44%). Η προθεσμία για την απορρόφηση του συνόλου των πόρων (των σχεδόν 19,5 δισ. ευρώ, που απομένουν) λήγει στο τέλος του 2008 εκτός και αν δοθεί παράταση, κάτι που είναι δύσκολο.

- Ο νέος στόχος της κυβέρνησης είναι το ποσό της απορρόφησης να φτάσει στα 20 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2006.

- Σε επίπεδο απορρόφησης των κοινοτικών πόρων από το Γ΄ ΚΠΣ, το ποσό που έχουμε απορροφήσει μέχρι τώρα (στοιχεία 2 Ιουνίου 2006) ανέρχεται σε 10.687 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 22.706 εκατ. ευρώ, ποσοστό 47%.

- Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις πόρων, δηλαδή την οριστική ένταξη προγραμμάτων στο Γ΄ ΚΠΣ, το ύψος των εντεταγμένων έργων ανέρχεται σε 23 δισ. ευρώ, απομένει η ένταξη προγραμμάτων ύψους 11 δισ. ευρώ. Όμως τα νέα προγράμματα, που αναλογούν στο 32% του συνόλου του Γ΄ ΚΠΣ θα πρέπει να ενταχθούν έως το τέλος του 2006, εκτός και αν δοθεί παράταση.

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης επιτέθηκε χθες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, με αφορμή τις δηλώσεις του για την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων. Σε δήλωσή του ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι «χρειάζεται, πράγματι, θράσος να κάνει κριτική ο κ. Παπανδρέου, όταν το ΠΑΣΟΚ επί τέσσερα χρόνια -από το 2000 έως το Μάρτιο του 2004- είχε απορροφήσει μόλις το 20% των πόρων, ενώ θα έπρεπε να είχε απορροφήσει τουλάχιστον το 50%.

Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες από την κακοδιαχείριση και τις ασύλληπτες καθυστερήσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι από το 2004 διπλασιάσαμε τους ρυθμούς απορρόφησης. Ο κ. Παπανδρέου θα έπρεπε να κάνει την αυτοκριτική του για τις καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων από τις κυβερνήσεις, στις οποίες ήταν και ο ίδιος μέλος, και για το γεγονός ότι δεν υπήρχαν κατακυρωμένοι διαγωνισμοί για νέα έργα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ο υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ κληροδότησε στη χώρα μία άθλια δημοσιονομική κατάσταση και τραγικές καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Πάει πολύ τώρα να επιχειρεί να μεταβληθεί από κατηγορούμενο σε τιμητή. Η κυβέρνηση, με πρόγραμμα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα και βελτιώνει τις προοπτικές της οικονομίας και της χώρας».

Η κ. Χούμπνερ

Στο μεταξύ η αρμόδια κοινοτική επίτροπος Ντανούντα Χούμπνερ απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την πορεία του Γ΄ ΚΠΣ αναφέρει ότι «οι αιτίες της κακής πορείας των περιβαλλοντικών έργων οφείλονται σε ανεπαρκή προετοιμασία των έργων, καθυστερήσεις στις διαδικασίες απαλλοτρίωσης και στις διαδικασίες έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών, την τεχνική πολυπλοκότητα των έργων και τα προβλήματα συμβατότητας με την κοινοτική νομοθεσία, π.χ. όσον αφορά την περιβαλλοντική νομοθεσία και τις δημόσιες συμβάσεις».

Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει ότι από την απάντηση της Επιτρόπου προκύπτει ότι η συνολική απορρόφηση των έργων περιβάλλοντος είναι μόλις 31%, με κίνδυνο απώλειας σημαντικών πόρων, ενώ σε έξι μήνες πρέπει να υπογραφούν συμβάσεις για πάνω από 453 εκατ. ευρώ.

Επικαλούμενος τα στοιχεία που περιέχονται στην απάντηση της Επιτρόπου, ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει ότι από τα 82 έργα Περιβάλλοντος του Ταμείου Συνοχής τα 25 παραμένουν στα χαρτιά, ενώ άλλα 32 παρουσιάζουν απορροφητικότητα κάτω από 50% με κίνδυνο να μην ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2008.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα