Στο γεωπολιτικό ρίσκο εστιάζουν και πάλι την προσοχή τους οι επενδυτές στην αγορά πετρελαίου, εν μέσω φόβων για διακοπή της ροής από το Ιράν και σοβαρά προβλήματα στην προσφορά από τη Βενεζουέλα, επισημαίνει στη μηνιαία έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) και προειδοποιεί για μεγάλη αύξηση στις τιμές, η οποία τελικά θα πλήξει τη ζήτηση.
«Το πιθανό διπλό έλλειμμα προσφοράς από Ιράν και Βενεζουέλα θα μπορούσε να αποδειχθεί κορυφαία πρόκληση για παραγωγούς και καταναλωτές. Δεν θα είναι εύκολο να καλυφθεί το κενό σε όρους όχι μόνο ποσότητας αλλά και ποιότητας πετρελαίου και να αποφευχθούν απότομες ανατιμήσεις» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί της IEA.
Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιό βαθμό θα επηρεαστεί η προσφορά του Ιράν από τις αμερικανικές κυρώσεις, οι λεπτομέρειες των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστές. Η IEA υπενθυμίζει πάντως ότι την τελευταία φορά, που επιβλήθηκαν κυρώσεις, από το 2012 έως το 2015, η παραγωγή του Ιράν μειώθηκε κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΠΕΚ η παραγωγή του Ιράν ανέρχεται σε 3,82 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα του καρτέλ και την πέμπτη στον κόσμο.
Όσον αφορά στη Βενεζουέλα, η Υπηρεσία επισημαίνει ότι ο ρυθμός πτώσης της παραγωγής της επιταχύνεται, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι έως τα τέλη του έτους η ημερήσια παραγωγή θα έχει μειωθεί κατά πολλά εκατοντάδες χιλιάες βαρέλια. Τον Απρίλιο η παραγωγή της χώρας υποχώρησε στα 1,42 εκατ. βαρέλια ημερησίως- τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του '50.
Η πτώση στην παραγωγή της Βενεζουέλα καλύπτει σχεδόν το 40% των 2,5 εκατ. βαρελιών που αποσύρθηκαν από την αγορά τον Απρίλιο.
Σήμερα η τιμή του πετρελαίου καταγράφει ελαφρά πτώση, με το μπρεντ να παραμένει πάντως κοντά στα 80 δολάρια. Συγκεκριμένα η τιμή του μπρεντ υποχωρεί περίπου 0,6% στα 77,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού υποχωρεί 0,4% στα 71 δολάρια το βαρέλι. Με την τιμή του πετρελαίου να έχει αυξηθεί κατά περίπου 50% τον τελευταίο χρόνο η ΙΕΑ υπολογίζει πλέον ότι η παγκόσμια ζήτηση το 2018 θα διαμορφωθεί στα 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,5 εκατ. βαρελιών.
naftemporiki.gr