Κομισιόν: Φοβάται παράπλευρες απώλειες από την κόντρα ΗΠΑ- Κίνας

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 11:01
UPD:11:03
EPA/OLIVIER HOSLET

Ο κ. Χόγκαν εξέφρασε έντονη ανησυχία ότι η διαμάχη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για τις παράπλευρες απώλειες από την κλιμακούμενη αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Αυτό επεσήμανε ο Επίτροπος Αγροτικής Πολιτικής, Φιλ Χόγκαν, στο περιθώριο έκθεσης τροφίμων στη Σανγκάη. 

Οι δηλώσεις Χόγκαν ήρθαν την ώρα που αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον Κινέζο αντιπρόεδρο Λίου Χε στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για μία συμβιαστική λύση, που θα αποτρέπει τον εμπορικό πόλεμο. Στο επίκεντρο βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η περίσσεια προσφορά χάλυβα στην παγκόσμια αγορά, η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και οι δασμοί στα αγροτικά προϊόντα. 

Ο κ. Χόγκαν εξέφρασε έντονη ανησυχία ότι η διαμάχη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και σε ευρωπαϊκό έδαφος. Την ανησυχία του συμμερίζονται άλλωστε και οι χαλυβουργίες της ηπείρου, οι οποίες έχουν προειδοποιήσει πως οι αμερικανικοί δασμοί κατευθύνουν περισσότερο χάλυβα στην ευρωπαϊκή αγορά, με αποτέλεσμα αυτή να «πλημμυρίσει». 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάλεσε επίσης το Πεκίνο να ανοίξει την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, ενώ ζήτησε περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τα κινεζικά σχέδια για νέα πιστοποιητικά ασφάλειας τροφίμων. 

ΠΗΓΗ: Reuters 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα