Από την έντυπη έκδοση
Τέλος εποχής Βιτόριο Κολάο για τη Vodafone, με τον επί δεκαετίας διευθύνοντα σύμβουλο να ανακοινώνει ότι τον Οκτώβριο αποχωρεί από το «τιμόνι» της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, παραδίδοντας τα σκήπτρα στον προστατευόμενό του, το οικονομικό διευθυντή Νικ Ριντ.
Ο κ. Κολάο ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος τον Ιούλιο του 2008 και στη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του μεταμόρφωσε τη βρετανική εταιρεία σε κολοσσό ψηφιακών επικοινωνιών, μέσω μιας σειράς μεγάλων συμφωνιών. Απέσυρε τη Vodafone από κοινοπραξία με τη Verizon στις ΗΠΑ, συμφώνησε στη συγχώνευση των δραστηριοτήτων στην Ινδία με την Idea Cellular και πριν από μία εβδομάδα ανακοίνωσε τη μεγα-συμφωνία 21,8 δισ. δολ. για την εξαγορά των δικτύων καλωδιακής τηλεόρασης και ευρυζωνικών υπηρεσιών της Liberty Global στη Γερμανία και την Ανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, η πελατειακή της βάση διπλασιάστηκε από 269 εκατ. συνδρομητές στους 536 εκατ. σε 25 χώρες ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με αναλυτές, η χρονική συγκυρία της αποχώρησης του Κολάο δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, ούτε το γεγονός ότι θα τον διαδεχθεί ο Νικ Ριντ, που ασκεί καθήκοντα οικονομικού διευθυντή στη Vodafone από το 2014. «Το κεφάλαιο που αρχίζει τώρα για τη Vodafone είναι εντελώς νέο», δήλωσε ο κ. Κολάο στους δημοσιογράφους. «Είναι η κατάλληλη στιγμή... να αρχίσει με μια νέα, αφοσιωμένη ομάδα». Ο βρετανικής καταγωγής Ριντ θα αντικατασταθεί με τη σειρά του από την Ιταλίδα Μαργκερίτα ντελά Βάλε, που απασχολείται στη Vodafone από το 1994.
Η αλλαγή επέρχεται ενώ ο όμιλος ανακοίνωσε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για το 2018 και λίγο πιο επιφυλακτικές προβλέψεις για το 2019. Τα κέρδη της Vodafone ανήλθαν στα 14,7 δισ. ευρώ, με άνοδο 11,8% και υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για 14,6 δισ. ευρώ. Για το οικονομικό έτος 2019, ο όμιλος εμφανίστηκε περισσότερο επιφυλακτικός, αναμένοντας ρυθμούς αύξησης κερδών μεταξύ 1% και 5%.
Η αποχώρηση του Βιτόριο Κολάο ανακοινώνεται λίγες εβδομάδες μετά την είδηση αποχώρησης του Μάρτιν Σορέλ από την WPP, έπειτα από 33 χρόνια στο τιμόνι. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες του χρηματιστηριακού δείκτη FTSE 100 έχασαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο εκ των μακροβιότερων διευθυνόντων συμβούλων.