Εντείνονται οι πιέσεις στους τίτλους της FF Group

Απώλειες: Νέα βουτιά της μετοχής κατά 10%, στον απόηχο της διαγραφής από τον MSCI
Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 12:19
UPD:12:19

Από την έντυπη έκδοση 

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Η «αιμορραγία» στους τίτλους της Folli Follie Group (FF Group) συνεχίστηκε χθες, με την υποβάθμιση της εταιρείας στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης της Morgan Stanley να δίνει «σήμα» πωλήσεων, τάση που πριμοδότησε ένα μίγμα δυσμενών εξελίξεων - από τις πληροφορίες που διαρρέουν στο πλαίσιο της εν εξελίξει έρευνας για την ποιότητα των δημοσιευμένων οικονομικών στοιχείων του ομίλου μέχρι το αρνητικό χρηματιστηριακό κλίμα.

Ειδικότερα, η FF Group διεγράφη από τον δείκτη MSCI Global Standard αλλά προστέθηκε μαζί με τη ΓΕΚ Τέρνα στον Small Cap (από τον οποίο διεγράφη η μετοχή των ΕΛΠΕ). H Morgan Stanley δεν αντικατέστησε την FF Group στον ελληνικό δείκτη, που περιλαμβάνει τις μετοχές: Alpha Bank, OTE, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Jumbo, Πειραιώς, Εurobank και Τιτάν. Παρά το γεγονός ότι υποβίβασε αλλά δεν διέγραψε εντελώς τη μετοχή της FF Group από τους δείκτες της, η απόφασή της ενεργοποίησε αυτόματα πωλήσεις χαρτοφυλακίων που επενδύουν αποκλειστικά σε εταιρείες με βάση τα κριτήρια του MSCI Standard. Επίσης η εξέλιξη επιβεβαιώνει εν πολλοίς το report του οίκου Wood & Company, που δημοσιεύθηκε μια μέρα νωρίτερα και αναφερόταν στο σενάριο εξόδου της FF Group από τον δείκτη - δεν επιβεβαιώθηκε ως προς το σκέλος της ένταξης της Motor Oil στην κενή θέση.

Άλλο «καλάθι»
Η (τριμηνιαία) αναθεώρηση του οίκου MSCI, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, σημαίνει επί της ουσίας ένταξη της FF Group σε άλλο «καλάθι» μετοχών. Οι χθεσινές πωλήσεις δίνουν το στίγμα της μετατόπισης των επενδυτών του MSCI Standard εν όψει της ενεργοποίησης των αλλαγών, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έκαναν την εμφάνισή τους επενδυτές που τοποθετούνται με βάση τα κριτήρια του MSCI Small Cap. Ενδεικτική ήταν η «βουτιά» της μετοχής στα 7,15 ευρώ, με πτώση 10,51% και την κεφαλαιοποίηση πλέον να συμπιέζεται από το 1,027 δισ. (03/05/18) στα 478,7 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι δυνητικές εκροές εκτιμώνται σε αρκετά εκατ. ευρώ, ενώ ενδιαφέρον έχει να συνεκτιμηθεί η συμπεριφορά των επενδυτών έναντι της εταιρείας σε όλο το χρηματιστηριακό οικοσύστημα, μετοχές, δανεισμό τίτλων, Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης, ομόλογα.

Ας σημειωθεί επίσης ότι ενώ ξένα funds ρευστοποιούν τίτλους, συνεχίζονται οι αγορές ιδίων μετοχών από την εισηγμένη, ενώ ένα ακόμη επενδυτικό κεφάλαιο, το Oasis Investments II Master Fund LTD, εμφανίζεται από 8 Μαΐου να έχει λάβει καθαρή θέση short στη μετοχή που αντιστοιχεί σε 0,75%. Οι συναλλαγές της FF Group έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που μελετά και τα οικονομικά στοιχεία που της προσκομίζει συνεχώς το επιτελείο της εισηγμένης, μεταξύ των οποίων στοιχεία για λογαριασμούς και διαθέσιμα της FFG και θυγατρικών της που φέρεται να έχει ζητήσει συμπληρωματικά η εποπτική αρχή. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να δώσει τέλος στη φημολογία και να διαλευκάνει τον βαθμό στον οποίο έχουν βάση τα επιχειρήματα του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management (QCM), το οποίο αμφισβήτησε την ορθότητα των οικονομικών καταστάσεων της ελληνικής εταιρείας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΦΦΓΚΡΠ



Σχολιασμένα