«Εκπτώσεις» τζίρου για τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης

Βόρεια Ελλάδα: «Καταποντισμός» της αγοραστικής κίνησης στην ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο
Τρίτη, 15 Μαΐου 2018 12:18
UPD:12:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Ως τουλάχιστον απογοητευτικό περιγράφει η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) τον απολογισμό της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου, η οποία μπορεί μεν να λήγει τυπικά σήμερα, αλλά πλέον είναι πρακτικά αδύνατον να αναστραφεί η υφεσιακή τάση από τις 2 Μαΐου μέχρι και το Σάββατο. Ανάλογη είναι η εικόνα σε μεγάλο αριθμό των αστικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Έβρο, όπου συνεχίζεται μεν το άτυπο εμπάργκο των κατοίκων προς την αλλοτινή προσφιλή τους αγορά της Αδριανούπολης στη γειτονική Τουρκία, αλλά και εκεί σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος δεν είχε ορατά αποτελέσματα.

Η καταστροφική καταιγίδα με χαλαζόπτωση της περασμένης Πέμπτης πέρα από τις ζημιές που προκάλεσε σε εκατοντάδες καταστήματα τόσο στο κέντρο όσο όμως και στη δυτική και ανατολική Θεσσαλονίκη, «καταπόντισε» και τη διάθεση των κατοίκων για ψώνια. Πτωτική εξάλλου, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΣΘ Παντελής Φιλιππίδης, είναι συνολικά η κίνηση στην αγορά της πόλης από την αρχή του έτους και όχι μόνο η τρέχουσα ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος, σε συνέχεια της επίσης φθίνουσας πορείας των τελευταίων ετών.

Μπερδεύει τους καταναλωτές
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ επισημαίνει ότι ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων δεν έχει στην πράξη τα αποτελέσματα που προσδοκούσαν οι εμπνευστές του και τελικά μπερδεύει τους καταναλωτές, ενώ εκτιμά ότι μια σταθερή πολιτική χαμηλών τιμών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Ο πληθυσμός του Έβρου συνεχίζει το άτυπο εμπάργκο προς την αγορά της Αδριανούπολης, από τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Ορεστιάδα. Αντίστοιχα, πάντως, μειωμένη κατά 50% ήταν τον Μάρτιο η είσοδος Τούρκων επισκεπτών από το τελωνείο των Καστανεών. 

Οι αφίξεις Τούρκων
Ο κ. Χατζημιχαήλ διευκρινίζει ότι «οι οδικές αφίξεις των Τούρκων υπηκόων στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2018 από τις Καστανιές και τους Κήπους παρουσιάζονται ενισχυμένες στο σύνολό τους, με μία αύξηση της τάξεως του 14%, καθώς σχεδόν 126.500 Τούρκοι (15.787 περισσότεροι από το πρώτο τρίμηνο του 2017) επισκέφτηκαν τη χώρα μας το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα. 

Οι μεταβολές όμως που καταγράφονται στο συνοριακό σημείο διέλευσης των Καστανεών είναι εκ διαμέτρου αντίθετες από εκείνες των Κήπων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην τελευταία πενταετία, με τις οδικές αφίξεις των Τούρκων στις Καστανιές το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό να είναι μειωμένες κατά 12,50%, και τον Μάρτιο, μήνα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η μείωση να προσεγγίζει το 50%. Φαίνεται λοιπόν ότι οι πληθυσμοί της γείτονος, που κατοικούν σε διασυνοριακά σημεία (Αδριανούπολη), εμφανίζουν «εθνικά» ή φοβικά αντανακλαστικά και είναι ευάλωτοι στις μεταβολές των διμερών σχέσεων, με αποτέλεσμα εν προκειμένω τη δραματική μείωση των επισκέψεών τους στις γειτονικές σε αυτούς περιοχές της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου. Στον αντίποδα, οι τουρκικές αφίξεις στους Κήπους, αφίξεις που αφορούν επισκέψεις αστικού, μητροπολιτικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης, δεν φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά από την ένταση των σχέσεων των δύο χωρών και παρουσιάζουν τελικά αύξηση μεγαλύτερη του 25% στο πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ ακόμη και τον Μάρτιο η αύξηση ξεπέρασε το 21%».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα