Market Beat: Η επιστροφή των θεσμών και κυρίως της εμπιστοσύνης, καθορίζουν την τάση

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018 10:30
UPD:13:29
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Από εκεί που ο ΓΔ θα μπορούσε «με λίγη βοήθεια» από θετικές εξελίξεις στο εσωτερικό, βλέπε τέταρτη αξιολόγηση, να περάσει τις 860 και να βάλει πλώρη για τις 880, βούτηξε στις 787 μονάδες, σαν σφουγγαράς χωρίς σκάφανδρο. Μετά τη σύνοδο της Τρίτης, με το «στιγμιαίο μίνι κραχ», αρκετοί  επενδυτές φάνηκαν να συμπεριφέρνονται όπως οι διασωθέντες επιβάτες αεροπορικού δυστυχήματος. Φαινομενικά ψύχραιμοι, αλλά ταραγμένοι μέσα τους, από την εικόνα στο πρώτο δίωρο της Τρίτης 8/5. Δεν τη συζητούν καν ανοικτά ακόμα, αλλά καρφώθηκε στο νου τους για καλά και τους κρατάει μουδιασμένους.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μπορεί κάποιοι, ελάχιστοι, να εκτιμούσαν πως ήταν καλύτερο να επιλέξουν κινήσεις σε συντονισμό με την διεθνή τάση, που επίσης έφερε ζαλάδες, αλλά μικρότερης ισχύος. Αλλά ενώ στην αρχή οι τιμές ακολουθούσαν την ευρωπαϊκή τάση, γρήγορα το ταμπλό αποτύπωνε την εσωστρέφεια των κριτηρίων. Στο ΧΑ συνήθως κυριαρχούσε τάση made in Greece μετά το πρώτο, το πολύ, δίωρο. Αυτό υπογραμμίζει η επιστροφή του τζίρου γύρω από τα 50 εκατ., με παρουσία προσυμφωνημένων συναλλαγών έντονη.

Στην διεθνή επενδυτική βιομηχανία πολλά από τα φόβητρα των ενεργών επενδυτικών δυνάμεων απομυθοποιήθηκαν αναφορικά με το καταστροφικό ρόλο τους για τις τιμές των μετοχών. Τα ομόλογα αναφοράς των ΗΠΑ είδαν πάλι τις αποδόσεις τους πάνω από 3% και ταυτόχρονα οι δείκτες σημείωσαν άνοδο της τάξης του +1%. Τα ΣΜΕ για το αργό πετρέλαιο ΗΠΑ πέρασε πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι και η αγορά δεν το εξέλαβε ως μήνυμα ότι η Fed θα αυξήσει το ρυθμό των αυξήσεων στα βασικά της επιτόκια. Για αυτό και τα περισσότερα χρηματιστήρια στον πλανήτη είχαν μια ανοδική εβδομάδα και στις ΗΠΑ ειδικά όλοι οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν μετά από καιρό θετική επίδοση για το τρέχον έτος.    

Στην αγορά της Αθήνας, που δεν θα λέγαμε πως συντονίστηκε με την κατεύθυνση των διεθνών χρηματιστηρίων, ο ΓΔ εμφάνισε πτώση -0,18%, όταν ο Μάιος του προκάλεσε απώλειες -4,18%, περιορίζοντας, την απόδοση του 2018, στο 2,49%. Ο 25άρης εμφάνισε άνοδο +0,77%, όταν ο Μάιος του προκάλεσε απώλειες -3,05%, διαμορφώνοντας στο 3,02%, την φετινή του απόδοση. Ο δε FTSEM εμφάνισε πτώση -1,24%, όταν ο Μάιος του προκάλεσε απώλειες -4,92% περιορίζοντας στο 5,02% την απόδοση του 2018.

Η δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου ήταν αυτή που χτύπησε την αγορά η υπόθεση ΦΦΓΚΡΠ. Ξέσπασε την Τρίτη και προκάλεσε αναταράξεις σεισμικού χαρακτήρα. Είναι άγνωστο αν η αγορά έχει ξεπεράσει τα δευτερογενή φαινόμενα που έφερε η ανοικτή διαμάχη ενός fund με τη διοίκηση της εταιρίας. Την κατηγόρησε για ωραιοποίηση της εικόνας της επιχείρησης και δήλωσε πως πουλά ανοικτά μετοχές.

Με αρκετά προγραμματισμένα γεγονότα και ανακοινώσεις γεμίζει η τρέχουσα εβδομάδα: Η διαπραγμάτευση του εταιρικού ομολόγου της Coral ξεκινάει την Δευτέρα 14 Μαΐου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αλλαγών των δεικτών της Morgan Stanley. Στις 15 Μαΐου παύει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης για την Α.Μ.Κ. της Τράπεζας Αττικής (4 νέες για 1 παλιά + 0,3 ευρώ ανά μετοχή) ενώ η διαδικασία της συμμετοχής των Μετόχων στην ΑΜΚ ολοκληρώνεται την Παρασκευή 18 Μαΐου. Από το μέτωπο των γ.σ. ξεχωρίζουν αυτές των Ελληνικών Πετρελαίων (έκτακτη με βασικό θέμα την πώληση της ΔΕΣΦΑ) στις 14 Μαϊου, των Πλαστικών Θράκης (15/5) και των Intralot, Αεροπορία Αιγαίου (16/5). Την Παρασκευή, λήγουν οι σειρές Παραγώγων για τον μήνα Μάιο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Η τραμπάλα μεταξύ μετοχών και ομολόγων λειτουργεί κατευναστικά

Η εκλογίκευση των επενδυτικών κριτηρίων που αναγγείλαμε στο προηγούμενο σχόλιο, έφερε αξιόλογη άνοδο στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια και μια τάση ελάττωσης της νευρικότητας, που δυνάμωσε στα μέσα της βδομάδας. Θυμίζουμε πως ο αντιπροσωπευτικότερος μετοχικός δείκτης στον πλανήτη, ο S&P500, ανέβηκε με δυνατό βηματισμό το 2017 ως το τέλος του φετινού Ιανουαρίου, φθάνοντας στις 26/1 τις 2872,87 μονάδες. Στη συνέχεια, υποχώρησε βίαια, όταν ανακοινώθηκαν, στις 2 Φεβρουαρίου, ψηλότερες από τις αναμενόμενες πληθωριστικές πιέσεις στις εργασιακές αμοιβές, για τον Ιανουάριο του 2018. Ωστόσο από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός των μισθών παραμένει εξαιρετικά υποτονικός και κάτω από το 3,0%.

Τα αίτια της νευρικότητας

Η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά όμως, παρέμεινε αιχμάλωτη της νευρικότητας από τότε ως τη μέση της εβδομάδας που πέρασε, όταν κατέρρευσε, κατά την εκτίμησή μας, άλλο ένα από τα εμπόδια στην ανάπτυξη διάθεσης για ρίσκο. Η υψηλή μεταβλητότητα σφράγισε και την υποδοχή των κερδών των εταιριών. Οι τιμές των μετοχών κινήθηκαν ψηλότερα στις εντυπωσιακά καλές αναφορές κερδών. Αλλά συνήθως χαμηλότερα, όταν οι καλές εκθέσεις εσόδων αποτυγχάνουν να προκαλέσουν στις τιμές των μετοχών την άνοδο που αναμένεται από τους αγοραίους. Ο φόβος που προκαλεί τη σύγχυση είναι ότι η αύξηση των κερδών, που χάρη στις φορολογικές περικοπές της διοίκησης Trump φτάνει στο 20% περίπου, δεν πρόκειται να ξεπεραστεί εύκολα.  

Τη νευρικότητα εξέθρεψαν επίσης οι ανησυχίες μήπως ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος, ικανός να φέρει παγκόσμια ύφεση, ίσως ακόμη και κραχ ανάλογο εκείνου του 1930. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αγορά βουτάει όταν ο Trump και οι αντιπρόσωποι του στις συνομιλίες για το εμπόριο απειλούν να αυξήσουν τους δασμούς, αλλά και όταν οι εμπορικοί τους εταίροι απειλούν να αντιδράσουν.

Η αγορά έχει επιδείξει επίσης μεγάλη ευαισθησία γύρω από τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Fed, αν και κινήθηκε ως επί το πλείστον ανοδικά, παρά τις έξι αυξήσεις των επιτοκίων από τα τέλη του 2015. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων Fed, με βάση την τελική αποτύπωση της βούλησης των θεσμικών, επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ είναι αρκετά ισχυρή για να απορροφήσει τις ανόδους στα επιτόκια δανεισμού. Επομένως, η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής φαίνεται να λειτουργεί ανοδικά, άσχετα από την αντίδραση των επενδυτών βραχυπρόθεσμα.

Επιπλέον, όταν η καμπύλη αποδόσεων γίνεται επίπεδη, πολλοί επενδυτές αλλά και αρχιτέκτονες στην επενδυτική στρατηγική μεγάλων ιδρυμάτων εκτιμούν, ότι ξεκινάει η  φάση όπου αυξάνεται η πιθανότητα να αντιστραφούν, κάτι που ήταν πάντα ένας αξιόπιστος δείκτης μιας επικείμενης ύφεσης. Αλλά ενώ η διαφορά αποδόσεων μεταξύ του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου και του διετούς αυξάνει τους φόβους για ύφεση, η διαφορά αποδόσεων μεταξύ του δεκαετούς ομολόγου και των συγκρίσιμων TIPS (Treasury Inflation-Protection Securities) δείχνει αυξανόμενες πληθωριστικές προσδοκίες. Γεγονός που έχει νόημα, μόνο αν η οικονομία πρόκειται να υπερθερμανθεί. Εν τω μεταξύ, η διαφορά αποδόσεων μεταξύ εταιρικών ομολόγων υψηλών αποδόσεων και 10ετών ομολόγων ΗΠΑ παραμένει εξαιρετικά υποτονική, γύρω στις 325 μονάδες βάσης, από τις αρχές του 2017. Δεν υπάρχει πιστωτική κρίση και ύφεση σε αυτά τα επίπεδα των spreads. Αυτό καθιστά τη νευρικότητα του 2018 υπερβολική.

Η τραμπάλα στο 3% των 10ετων ΗΠΑ

Πρόσφατα διαπιστώσαμε όλοι, πως όταν η απόδοση των ομολόγων είναι πολύ κοντά στο 3,00%, οι τιμές των μετοχών υποχωρούν. Όταν όμως πέφτουν λόγω ρευστοποιήσεων, τα κεφάλαια στρέφονται στα ομόλογα. Τότε όμως, η απόδοση των ομολόγων απομακρύνεται από αυτό το τεχνικό επίπεδο που τελικά θεωρείται ευρύτατα ως κατώφλι στην κατάσταση της διόγκωσης του επενδυτικού τρόμου. Υπάρχει συνεπώς μια τραμπάλα για τα κεφάλαια που ρέουν εκτός μετοχών προς τα ομόλογα. Επειδή όταν φθάνουν σε αυτά, προκαλούν την υποχώρηση των αποδόσεων των 10ετών αναφοράς και ανακούφιση, άρα άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών. Το «υπομόχλιο» είναι το ορόσημο του 3%.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου, που στο ξεκίνημα της βδομάδας πέρασε κάτω από το 3%, αυξήθηκε πάλι πάνω από το 3,00% την Τετάρτη. Αυτό το ευρύτατα «τρομακτικό» επίπεδο όμως, αυτή τη φορά, δεν βούλιαξε τον S&P 500, ο οποίος αυξήθηκε κατά 1,0% κλείνοντας στις 2697,79 μονάδες. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, σε απάντηση της αποχώρησης από τη συμφωνία με το Ιράν των ΗΠΑ, βοήθησε στην εμφάνιση κερδών από τις μετοχές εταιριών του τομέα της ενέργειας S & P 500 Energy. Ο κλάδος Τεχνολογίας και Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είχαν επίσης μια καλή μέρα στο μέσο της βδομάδας. Όλη η αστάθεια στον S&P 500 και οι καθοδικές πιέσεις σε αυτόν τον δείκτη, μέχρι στιγμής φέτος, οφείλονται στο γνωστό κλάσμα με παρονομαστή τα προσδοκόμενα μελλοντικά κέρδη και αριθμητή την τιμή της μετοχής. Το forward P / E των εταιριών του δείκτη. Με βάση αυτό, το μέσο Ρ/Ε εκ των μελλοντικών κερδών μειώθηκε από το υψηλό στο 18,6 στις 23 Ιανουαρίου, στο χαμηλό 15,9 στις 3 Μαΐου.

Ενώ η απόδοση των 10 ετών δείχνει ότι οι συνθήκες γύρω από το δανεισμό είναι πιο αυστηρές, η διαφορά αποδόσεων μεταξύ των εταιρικών ομολόγων υψηλών αποδόσεων των ΗΠΑ και του δεκαετούς ομολόγου του Treasury, συνεχίζει να κυμαίνεται σε επίπεδο που ταιριάζει με τα προηγούμενα κυκλικά χαμηλά. Το forward P/E παρήγαγε πολύ θόρυβο μέχρι στιγμής φέτος, από τους φόβους: για υψηλότερο πληθωρισμό, για απότομα ξεσπάσματα της ούτως ή άλλως αυστηρότερης πολιτικής της Fed και από πιθανές υπερβολές στην εμφάνιση και τις αντιδράσεις από τον προστατευτισμό στις εμπορικές συναλλαγές. Ο θόρυβος από τις αρνητικές προσδοκίες με βάση το δημοφιλέστατο Ρ/Ε, αλλά για τα μελλοντικά και όχι τα κέρδη που πραγματοποιήθηκαν, εμπόδιζε τους επενδυτές στο να αναπτύξουν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Αλλά από την Τετάρτη η ατμόσφαιρα άλλαξε και αυτό συνέβαλλε στον συντονισμένα ανοδικό βηματισμό των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών, στο πρώτο μισό του τρέχοντα μήνα και στην επανεμφάνιση θετικής επίδοσης για το 2018, των δεικτών της Νέας Υόρκης.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Την δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2727,72 μονάδες, είχε άνοδο +2,62% ενώ στο 2018 εμφάνισε πάλι κέρδη +2,02%. Ο Dow, με μεταβολή +2,54%, έκλεισε στις 24.831,17 μονάδες, στο 2018 απέδωσε +0,45%%. Ο S&P400 ήταν απόλυτα συντονισμένος κερδίζοντας +2,44% με επίδοση φέτος +2,03%, αλλά ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +2,85%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +4,64%. Ο δε Nasdaq, με κέρδη +2,92%, αύξησε τα κέρδη του στο +7,24% για το 2018.

Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά, +0,40%, στα 1318,40 δολάρια η ουγκιά, με απόδοσή το 2018 +1,02%. Ανάλογα κινήθηκε το πετρέλαιο Crude κατά +1,03%.  Στο 2018 γράφει κέρδη +17,32%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +2,08% στη βδομάδα εμφανίζοντας κέρδη, +0,48%, στο 2018. Ο DAX ανέβηκε +1,42%, με ετήσια επίδοση +0,65%, ο CAC είχε μεταβολή +0,47%, με απόδοση την τρέχουσα χρονιά +4,32%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ενισχύθηκε +1,66% και στο έτος αποδίδει +2,27%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -0,72%, στο 2018 αποδίδει +10,55%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκε +2,53%, με +11,54% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού χάνοντας -0,56%, έχει επίδοση για το 2018 -5,32%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,27%, στο 2018 εμφάνισε απώλειες -0,03%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,66% και επίδοση για φέτος +0,41%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +1,78%, στο 2018 αποδίδει +4,34%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε κατά +3,99% και στο 2018 έχει επίδοση +4,02%. Άνοδο +2,34% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -4,35%. 

Ο S&P 500 ανέβηκε την Παρασκευή, με τη βοήθεια των μετοχών υγειονομικής περίθαλψης, αφού ο Πρόεδρος Donald Trump κατήγγειλε τις υψηλές τιμές των φαρμάκων, αλλά απόφυγε να πάρει επιθετικά μέτρα για να τις μειώσει.

Οι μετοχές των Johnson & Johnson και Pfizer αυξήθηκαν πάνω από το 1%, ενώ η Merck & Co σημείωσε άνοδο 2,8%. Ο δείκτης των εταιριών στον τομέα της υγείας του S & P κατέγραψε άνοδο 1,47%, ενώ ο δείκτης Nasdaq Biotechnology σημείωσε άνοδο 2,68%.

Βόλτα στα γεγονότα

Αυτή τη βδομάδα η επενδυτική σκέψη περιπλανήθηκε σε διάφορα μέτωπα. Ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε επαναφορά των κυρώσεων στο Ιράν. Αλλά η επίδραση των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου θα είναι μάλλον περιορισμένη και δεν θα επηρεάσει τη νομισματική πολιτική της Fed, σύμφωνα με την ανάλυση της Barclays. Η Ιταλία μπορεί να αποκτήσει μια αντισυμβατική κυβέρνηση, με συνεργασία του κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λίγκας του Βορρά, ή να οριστούν πάλι εκλογές. Γεγονός που τράβηξε την προσοχή των θεσμικών και φάνηκε στην ανεξάρτητη πορεία του ιταλικού χρηματιστηρίου. Συνεχίστηκε η αδυναμία των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών και τότε ήταν που η Αργεντινή ζήτησε βοήθεια από το ΔΝΤ.   

Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ήταν πιο ήπιος από την προσδοκία των αγοραίων, με ονομαστικό και δομικό CPI να αυξάνονται από μήνα σε μήνα 0,2% και 0,1, αντίστοιχα. Η διαφορά ήρθε κυρίως από την υποχώρηση της

μεταβλητότητας στις τιμές των υπηρεσιών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών ναύλων. Σε άλλους τομείς, ο πληθωρισμός ήταν σταθερός και τα βασικά αγαθά παρουσίασαν μέτριο αποπληθωρισμό. Δεν πιστεύουμε πως η Fed θα πάρει ένα αρνητικό σήμα από την μέτρηση του Απριλίου. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουνε ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα θα διατηρήσουν την αμερικανική οικονομία σε μια πορεία ανάπτυξης, άνω του μέσου. Κατάσταση που ενισχύει την τάση για μεγαλύτερη χρησιμοποίηση των πόρων με τον πληθωρισμό να κινείται γύρω από το στόχο του 2% της Fed, για το υπόλοιπο του έτους.

ΧΑ

Εβδομάδα υπερβολής και πανικού με οριακή μεταβολή

Η δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου ήταν αυτή που την αγορά χτύπησε η υπόθεση ΦΦΓΚΡΠ. Ξέσπασε την Τρίτη και προκάλεσε αναταράξεις σεισμικού χαρακτήρα. Είναι άγνωστο αν η αγορά έχει ξεπεράσει τα δευτερογενή φαινόμενα που έφερε η ανοικτή διαμάχη ενός fund με τη διοίκηση της εταιρίας. Την κατηγόρησε για ωραιοποίηση της εικόνας της επιχείρησης και δήλωσε πως πουλά ανοικτά μετοχές. Η ανησυχία που κατέλαβε αρκετούς διαχειριστές οδήγησε σε μια σύνοδο με χαρακτηριστικά μίνι κραχ στο πρώτο δίωρο και διαρκή ανάκαμψη των τιμών κατόπιν, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι βασικοί δείκτες με άνοδο. Στην διεθνή επενδυτική βιομηχανία πολλά από τα φόβητρα των ενεργών επενδυτικών δυνάμεων απομυθοποιήθηκαν αναφορικά με το καταστροφικό ρόλο τους για τις τιμές των μετοχών. Για αυτό και τα περισσότερα χρηματιστήρια στον πλανήτη είχαν μια ανοδική εβδομάδα και στις ΗΠΑ ειδικά, όλοι οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν, μετά από καιρό, θετική επίδοση για το τρέχον έτος.    

Στην αγορά της Αθήνας, που δεν θα λέγαμε πως συντονίστηκε με την κατεύθυνση των διεθνών χρηματιστηρίων, ο ΓΔ εμφάνισε πτώση -0,18%, όταν ο Μάιος του προκάλεσε απώλειες -4,18%, περιορίζοντας, την απόδοση του 2018, στο 2,49%. Ο 25άρης εμφάνισε άνοδο +0,77%, όταν ο Μάιος του προκάλεσε απώλειες -3,05%, διαμορφώνοντας στο 3,02%, την φετινή του απόδοση. Ο δε FTSEM εμφάνισε πτώση -1,24%, όταν ο Μάιος του προκάλεσε απώλειες -4,92% περιορίζοντας στο 5,02% την απόδοση του 2018.

Στην πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών, μετά τα πρώτα λεπτά, καθαρά πτωτική δυναμική. Ήταν η τέταρτη στην αλυσίδα των καθοδικών κλεισιμάτων και η διακύμανση του ΓΔ περιορίστηκε σε ζώνη τιμών με καθοδική μετατόπιση 15 μονάδων στα όριά της από την προηγούμενη. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 810,72 μονάδες, ήτοι 5 πάνω από το ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής του και 15,8 κάτω από το ανώτερο. Με τζίρο στα 65,414 εκατ. ευρώ και συναλλαγές με πακέτα αξίας  0,952 εκατ., ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,60% και ο 25άρης έκλεισε στις 2104,81 με μεταβολή -1,17%. Το κλίμα στην  Αθήνα δεν επηρεάστηκε από το γεγονός πως επικρατούσε θετική ατμόσφαιρα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ήταν ανοδικό το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ. Την Τρίτη είχαμε ένα μίνι κραχ, αφού μετά το πρώτο τέταρτο περίπου ξέσπασαν γενικευμένες πιέσεις με αφορμή το limit down της ΦΦΓΚΡΠ. Το ελάχιστο στις 786,81, χονδρικά στις 787 μονάδες, ήταν μια ανάσα ψηλότερα από τις τιμές που έγραψε ο ΓΔ στις 3 Απριλίου και μέσα στη διακύμανση των δυο επόμενων από αυτή συνόδων. Απείχε δε, μόλις 21 μονάδες από το κατώτερο του 2018. Μετά όμως από τις 11:47 ξεκίνησε μια ανοδική κίνηση διαρκείας με αποτέλεσμα το μέγιστο μέρας να είναι οι 818,63 με κλείσιμο στις 817,92 μονάδες. Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +6,45% από -0,78% τη Δευτέρα, την ΕΤΕ +1,00% από -3,35%, ΕΥΡΩΒ +4,21% από -2,26%, αλλά την ΠΕΙΡ στο -1,22% από -3,88. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 100,702 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,761 εκατ. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν αντίθετα από τα blue chip με μεταβολή -1,39% από -1,59% την προηγούμενη σύνοδο.

Ακολούθησαν δυο σύνοδοι με παρόμοιο τελικό αποτέλεσμα αναφορικά με τη μεταβολή του ΓΔ, που συμπλήρωσε τρεις μέρες με κλείσιμο γύρω από τις 818 μονάδες. Αφού την Πέμπτη ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,12% και έφθασε στις 817,66 από 818,67 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2139,38 από 2131,71 με μεταβολή +0,36%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,224 από 59,586 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 11,593 από 9,043 εκατ. ευρώ. Είναι σαφής η αποκλιμάκωση του συνολικού τζίρου και η εκτίναξη αυτού για τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, που συνεχίστηκε την Παρασκευή. Όταν με τζίρο  56,027 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 19,372 εκατ., ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,58% και έφθασε στις 822,37 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2147,72 με μεταβολή +0,39%. Ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 67 εκατ. ευρώ αλλά των πακέτων ανήλθε σε 8,75 εκατ.

Το μέσο πλήθος των ανοδικών μετοχών στη βδομάδα ήταν 55 τη μέρα και των πτωτικών 54 και 26 των αμετάβλητων. Διαπιστώνεται λοιπόν πως η σταθεροποίηση γύρω από τις 818 μονάδες και το τίναγμα της Παρασκευής πάνω από τις 822, προέκυψαν μέσα από μια ισορροπία ανοδικών και πτωτικών μετοχών. Κάτι καλύτερο αποτυπώθηκε στα στατιστικά της εβδομάδας για τα blue chip. Τα ανοδικά είναι το 56% των μετοχών του 25άρη και τα πτωτικά το 44%.

Με επίδοση πάνω από +1,5% (διπλάσια του 25άρη) εντοπίσαμε οκτώ: ΑΛΦΑ +8,04%, ΕΥΡΩΒ +3,91%, ΟΛΠ +3,78%, ΜΠΕΛΑ +3,27%, ΤΙΤΚ +2,80%, ΜΟΗ +2,59% ΕΕΕ +2,08% και ΑΡΑΙΓ +1,93%. Ακολουθούν αλφαβητικά έξη με επίδοση κοντά σε αυτή του δείκτη των θεσμικών ήτοι: ΑΔΜΗΕ +0,90%, ΒΙΟ +1,13%, ΕΤΕ +0,32%, ΕΧΑΕ +0,00%, ΜΥΤΙΛ +0,20% και ΣΑΡ +1%. Ακολουθεί η ομάδα των blue chip που χωρίζονται σε έξη με απώλειες πάνω από -2,00% που είναι ΦΦΓΚΡΠ -22,72%, ΔΕΗ -10,87%, ΠΕΙΡ -4,59%, ΟΠΑΠ -3,44%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,46%, και ΕΥΔΑΠ -2,37%, και σε πέντε με απώλειες μικρότερες του -2% που είναι οι ΟΤΕ -1,92%, ΕΛΠΕ -1,83%, ΛΑΜΔΑ -1,22%, ΓΡΙΒ -0,87% και ΤΕΝΕΡΓ -0,20%. Οι εγχώριοι αναλυτές θεώρησαν τεστ αξιοπιστίας του ΧΑ την υπόθεση QCM ενάντια στην ΦΦΓΚΡΠ. Καθώς δεν αφορά μια τυχαία μετοχή που διαπραγματεύεται σε ένα Τοπικό Περιφερειακό Χρηματιστήριο, άλλα μία εκ των 9 Εκπροσώπων της Χώρας στον Παγκόσμιο δείκτη αναφοράς της Morgan Stanley.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Ξεκίνημα της εβδομάδας εκπνοής με ουδέτερες προσδοκίες

Στην εβδομάδα προ της εκπνοής των σειρών Μαΐου, είχαμε αύξηση κατά 52% των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25. Σημειώθηκε ωστόσο, οριακή μείωση -0,11%, στις ανοικτές θέσεις. Ο δείκτης των παραγώγων κατέληξε στις 2146,10 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,77%. Στα options του, ο συνολικός όγκος υποχώρησε κατά 3,8% έναντι της περασμένης, ενώ σε 1 call αντιστοιχούσαν 2 put.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά ανήλθαν σε 13611 συμβόλαια, καταλήγοντας με 8.958 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Μαΐου, διαμορφώθηκε στα 2352 ΣΜΕ, ενώ για τη σειρά Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 370 συμβόλαια ημερησίως. Οι ανοικτές θέσεις της νέας κυρίαρχης σειράς ανήλθαν σε 8.285 και της επόμενης 673 από 277 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς, έγιναν στις 2147,00 μονάδες. Οι traders επέλεξαν οριακή προπορεία του ΣΜΕ Μαΐου, έναντι του 25άρη, 1 μονάδα.

Στα options του ίδιου δείκτη, το ενδιαφέρον στα calls διαμόρφωσε μέσο ημερήσιο όγκο στα 126 από 168 συμβόλαια τη μέρα την πρώτη βδομάδα του Μάη. Στα puts ο μέσος όγκος διαμορφώθηκε στα 260 από 330 συμβόλαια. Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών παρέμειναν στις πρώτες θέσεις.

Η δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου ήταν αυτή που την αγορά χτύπησε η υπόθεση ΦΦΓΚΡΠ. Ξέσπασε την Τρίτη και προκάλεσε αναταράξεις σεισμικού χαρακτήρα. Είναι άγνωστο αν η αγορά έχει ξεπεράσει τα δευτερογενή φαινόμενα που έφερε η ανοικτή διαμάχη ενός fund με τη διοίκηση της εταιρίας. Δεν είναι δουλειά της στήλης η κριτική των εποπτικών αρχών, αλλά η παρατήρηση της κίνησης των τιμών σε συνδυασμό με την ψυχολογία – φρόνημα των συναλλασσόμενων και αυτοί, την Τρίτη, στην κορύφωση του πανικού, έπαθαν σοκ.

Διαπιστώνεται πως η σταθεροποίηση γύρω από τις 818 μονάδες και το τίναγμα της Παρασκευής πάνω από τις 822, τη δεύτερη βδομάδα του μήνα προέκυψαν μέσα από μια ισορροπία ανοδικών και πτωτικών μετοχών.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ μετά το πέρας της συνεδρίασης της Παρασκευής ανέφερε: «Έως και -8,7% βρέθηκε να χάνει ο Γενικός Δείκτης από την έναρξη του Μαΐου, κατεβαίνοντας βιαστικά μέσα σε πέντε συνεδριάσεις από τις 863 στις 786 μονάδες, σημείο από όπου και αντέδρασε ως διαγραμματικό πιεσμένο ελατήριο άνω του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων.

Για τη συνέχεια αυτό, που προέχει για να μπορέσει να ατενίσει ο Δείκτης το σημείο αντίστασης των 840 μονάδων είναι η διακράτηση σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος της περιοχής των 814 με 810 μονάδων. Θετική εξέλιξη η πιθανή αποτύπωση ενός candlestick διαφυγής άνω των 830 μονάδων με σημαντικό τζίρο συναλλαγών.

Το επίπεδο, που δε θα πρέπει να διαπεραστεί εκ νέου καθοδικά για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι οι 2130 με 2100 μονάδες. Συντήρηση του εν λόγω επιπέδου θα δώσει λαβές στους αγοραστές για μια ανοδική κίνηση ανακούφισης προς τη γνωστή ζώνη αντίστασης των 2180 με 2200 μονάδων. Μελανό τεχνικό σημείο η νωχελική ανοδική αντίδραση του δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI), όπου κάτομβρος προσπαθεί να ξεφύγει από το μέσο επίπεδο των 50 μονάδων τεχνικού δείκτη.

Τέλος ο Τραπεζικός δείκτης ναι μεν έχει διαφύγει καθοδικά από το ανοδικό τόξο τάσης, που τον οδηγούσε ανοδικά από τις 760 μονάδες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δηλώσει διαθέσεις πλαγιοκαθοδικής κίνησης παρά τις όποιες βραχυχρόνιες πτωτικές εξάρσεις. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τον Τραπεζικό σε μια νέα αντιπαράθεση με το ορόσημο των 1000 μονάδων, όπου εάν τμηθεί με ισχυρό όγκο συναλλαγών θα τον επαναφέρει σε ανοδική τροχιά προς την περιοχή των 1085 μονάδων. Σημείο αλλαγής στρατηγικής οι 940 μονάδες».

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Εβδομάδα αξιοπιστίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελευταία για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Το 2008 η γενική πεποίθηση ήταν ότι οι Ελληνικές Τράπεζες είναι επαρκώς θωρακισμένες και ότι η κρίση δεν θα μας αγγίξει. Μετά ήρθαν τα "κόκκινα" δάνεια και όσες Τράπεζες δεν έκλεισαν, έχασαν περισσότερο από 99% της αξίας τους.

Τα τελευταία χρόνια, αποδόσεις έδωσαν οι μη Τραπεζικές μετοχές και μάλιστα πέρυσι παρουσίασαν βελτιωμένα αποτελέσματα.

Και έρχεται η έκθεση της "QCM", για την Folli Follie, που παρουσιάστηκε ότι αμφισβητεί την αξιοπιστία του ισολογισμού δεύτερης Ελληνικής εταιρείας (η πρώτη ήταν η Globo) και συνεπώς όλων των Ελληνικών εισηγμένων. Φυσικά η Globo δεν είχε καμία σχέση με την Ελλάδα, καθώς ήταν εισηγμένη στο Λονδίνο και εποπτευόταν από τις Αγγλικές Αρχές.

Η Folli Follie εξέδωσε ομολογιακό δάνειο σε Ελβετικό Φράγκο, μόλις πέρυσι τον Οκτώβριο στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και συνεπώς όφειλε να έχει ελεγχθεί από Ξένη Ελεγκτική Εταιρεία και Ξένες Εποπτικές Αρχές και Αναδόχους. Που βρίσκεται συνεπώς η γενίκευση ότι "δυο Ελληνικές 'χτύπησε' η 'QCM', άρα κάτι 'βρωμάει' στην Ελλάδα";

Φυσικά η αντίδραση της Folli ήταν αλλοπρόσαλλη, ενώ η αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου ήταν τουλάχιστον "ανασφαλής". Πρέπει άμεσα να ξεκαθαριστεί ότι η Ελλάδα, έχοντας μια από τις πιο περιοριστικές νομοθεσίες στον Κόσμο, είναι αξιόπιστη. Είναι αστείο να διαμαρτύρονται όλοι οι Παραγωγικοί Φορείς ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να δουλέψει κανείς, γιατί όλο πρέπει να στέλνεις αναφορές σε κάθε Φορέα του Δημοσίου και οι Φορείς αυτοί να μην νιώθουν "σίγουροι" ότι οι έλεγχοί τους είναι αποτελεσματικοί.

Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων των εισηγμένων στην Ελλάδα Επιχειρήσεων και πιστεύω ότι το αυστηρό θεσμικό πλαίσιο δίνει αυτή τη δυνατότητα. Κάποιοι όμως πρέπει να πάρουν την ευθύνη.

Τεχνικά το Χρηματιστήριο "κράτησε" λίγο κάτω από τις 800 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Αν όλος ο Μάιος δεν προσφέρει πολύ αρνητικά επίπεδα τιμών, οι πιθανότητες είναι το Καλοκαίρι να είναι θετικό και το Χρηματιστήριο να προσφέρει αποδόσεις.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Χρειάστηκαν λίγες ώρες για να χαλάσει ένα θετικό κλίμα το οποίο χτίζονταν επί ενάμιση μήνα. Μετά την δημοσίευση της έκθεσης του επενδυτικού κεφαλαίου "QCM" κατά των στοιχείων του ισολογισμού της FF Group, η Αγορά έδειξε να έχει αιφνιδιαστεί δυσάρεστα απλώνοντας εκ νέου ένα πέπλο μεταβλητότητας "επί δικαίων και αδίκων".

Η υπόθεση της FF Group δεν αφορά μια τυχαία μετοχή που διαπραγματεύεται σε ένα Τοπικό Περιφερειακό Χρηματιστήριο, άλλα μία εκ των 9 Εκπροσώπων της Χώρας στον Παγκόσμιο δείκτη αναφοράς της Morgan Stanley. Η διάδοση της αρνητικής φημολογίας ήταν τέτοια που δεν άφησε περιθώριο ανάπαυλας, ή δεύτερης σκέψης: Οι μετοχές του Χ.Α. ενσωμάτωσαν αμέσως ένα ρίσκο αποτύπωσης των μεγεθών τους, σε μια λογική που βασίζονταν περισσότερο στην αδυναμία εξακρίβωσης κάποιων δεδομένων. Σε δεύτερο χρόνο η εικόνα εξομαλύνθηκε επιμέρους, αφού παρατηρήθηκαν δράσεις που αναχαίτιζαν φημολογία και ανακριβή δημοσιεύματα. Ωστόσο η ζημιά είχε γίνει.

Η "διένεξη" της Folli – Follie φαίνεται, επί του παρόντος, να επισκιάζει τα πάντα. Οι Τράπεζες αν και έχουν βελτιώσει την χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά, δεν κατάφεραν να έχουν κάποια καλή συνέχεια μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων των "τεστ αντοχής". Το ίδιο ισχύει και με εταιρείες που έδειξαν τι γίνεται στο α’ τρίμηνο της χρονιάς (Μυτιληναίος, ΟΤΕ) αποσπώντας μόνο θετικά σχόλια από την Επενδυτική Κοινότητα.

Λόγω της φύσης και του χρόνου που απαιτεί η πλήρης αποτύπωση των μεγεθών που αμφισβητούνται από το επενδυτικό κεφάλαιο "QCM", η επόμενη περίοδος θα ενσωματώσει ένα επιπλέον στοιχείο ρίσκου στην αποτίμηση του Χ.Α. και θα αυξήσει το βαθμό ευαισθησίας καθολικά στις ανακοινώσεις που σχετίζονται με το θέμα, ειδικά σε όσες έχουν αρνητικό άκουσμα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά το “flash crash” της περασμένης Τρίτης (στιγμιαία στις 786,81 μονάδες) ανέκαμψε έως την ζώνη των δύο βασικών κινητών μέσων που ορίζουν την μεσοπρόθεσμη τάση, όπου και παρέμεινε σβήνοντας διακυμάνσεις και τζίρους.

Αν στο προηγούμενο εβδομαδιαίο σχόλιο υπήρχε διάχυτη η αισιοδοξία, ότι πλέον η τάση κινείται σε ένα γρήγορο ορίζοντα προς τις 880 μονάδες, το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην. Η απότομη πτώση της Αγοράς, ανεξάρτητα από τους λόγους που την προκάλεσαν, έχει μεταβάλει την βραχυπρόθεσμη προοπτική θέτοντας εκ νέου προϋποθέσεις για να αποκατασταθούν πλήρως τα αγοραστικά σήματα: Η υπέρβαση των 825 μονάδων μπορεί να αποκαταστήσει κάπως την θετική εικόνα επαναφέροντας τον MACD σε αγοραστική θέση (πτωτικό σήμα την περασμένη Δευτέρα) και να δώσει μια μικρή απόσταση ασφαλείας από τους δύο βασικούς κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών.

Η πτώση των τζίρων στο ανέβασμα της αντίδρασης από τα τοπικά χαμηλά δεν είναι καλή ένδειξη, όσο όμως η Αγορά κινείται πάνω από τις 820 μονάδες, οι αγοραστές διατηρούν τις ελπίδες τους για σταδιακή αποκατάσταση της ανοδικής τάσης. Σε αντίθετη περίπτωση ο Γενικός Δείκτης θα αναμετρηθεί εκ νέου με την γνώριμη στήριξη των 800 μονάδων, από την οποία διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας σημείωσαν άνοδο που οδήγησε στην εγγραφή υψηλών σε βάθος σχεδόν δύο μηνών, κάτω από την επίδραση της αποδυνάμωσης της ρητορικής που ενισχύει τους φόβους για την έλευση ενός εμπορικού πολέμου από Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα. Επίσης το Ringgit της Μαλαισίας, χτύπησε ένα κατώτατο επίπεδο τιμών για το  τετράμηνο μετά από τις εκλογές την περασμένη εβδομάδα με αποτελέσματα σοκ.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,4% φθάνοντας σε υψηλό σχεδόν δύο μηνών. Ο Nikkei της Ιαπωνίας έφτασε στο 0,60%, ενώ το χρηματιστήριο των blue chip της Κίνας από άνοδο κατέληξε σε οριακή πτώση -0,06%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε κατά 1,12%.

Οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δεσμεύθηκε να βοηθήσει την κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία ZTE Corp να "επιστρέψει στην επιχειρηματική δράση γρήγορα", όπως ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan.

Η ZTE διέκοψε τις κύριες δραστηριότητές της νωρίτερα αυτό το μήνα, ύστερα από απαγόρευση των αμερικανικών εταιρειών να την προμηθεύσουν υλικά, αφού διαπιστώθηκε ότι η κινεζική εταιρεία παραβίασε τους περιορισμούς στις εξαγωγές των ΗΠΑ με την παράνομη αποστολή αμερικανικών προϊόντων στο Ιράν. Ωστόσο, ο Trump έτεινε ένα χέρι βοήθειας την Κυριακή, καθώς ανέφερε ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping συνεργάζονται για μια λύση για τη ZTE.

αποσυναρμολόγηση του χώρου δοκιμών πυρηνικών βομβών της χώρας έχει προγραμματίσει για την επόμενη εβδομάδα ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un, πριν από τη συνάντησή του με τον Trump στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι θα άρουν τις κυρώσεις προς την Πιονγιάνγκ αν η Βόρεια Κορέα συμφωνήσει να καταργήσει πλήρως το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την Κυριακή απειλούν, να επιβάλλουν κυρώσεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες που συνεργάζονται με το Ιράν, καθώς οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν ενίσχυσαν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν τη συμφωνία αυτή σε ισχύ.

Στα νομίσματα, ο DXY ο δείκτης για το δολάριο, σημείωσε πτώση 0,1% στις 92,41 μονάδες έναντι ενός καλαθιού μεγάλων νομισμάτων και ετοιμάζεται για την τέταρτη ημέρα ζημιών.

Το ευρώ ανέβηκε 0,16% μέχρι τα 1,1961 δολάρια μετά από δύο διαδοχικές συνεδρίες ανόδου, καθώς τα συμβαλλόμενα κόμματα στην Ιταλία φάνηκε πιθανό να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα