Ευρεία εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης στο βαμβάκι

Τρίτη, 25 Ιουλίου 2006 19:06

Πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρου Κοντού ευρεία σύσκεψη με θέμα «Ευρεία εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της παραγωγής του βαμβακιού». Υπενθυμίζεται ότι εφαρμόστηκε πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης βαμβακιού τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Η ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγής είναι σύστημα, όπου βάσει περιγεγραμμένων διαδικασιών πραγματοποιείται η παραγωγή γεωργικών προϊόντων με ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων (έδαφος, νερό) και ορθή χρήση των εισροών (ενέργεια, νερό, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα).

Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε να:

- Συσταθεί ένα συντονιστικό όργανο, το οποίο θα προγραμματίζει και θα ελέγχει την πορεία της υλοποίησης του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής στο βαμβάκι. Στο συντονιστικό όργανο θα μετέχουν ειδικοί επιστήμονες από όλα τα γεωπονικά Πανεπιστήμια της χώρας, εκπρόσωποι της Διακλαδικής Οργάνωσης Bαμβακιού και στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των αρμόδιων οργανισμών του.

- Συνταχθεί μελέτη αναφορικά με το κόστος του έργου, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων μηνών και θα αποτελέσει τη βάση για την ένταξη του έργου και ενίσχυσή του από τα κοινοτικά κονδύλια του Δ΄ ΚΠΣ.

- Εκπαιδευτούν 300 γεωτεχνικοί από τις γεωπονικές σχολές της χώρας μας στις μεθόδους καλλιέργειας βαμβακιού και στα πρότυπα ολοκληρωμένης διαχείρισης Agro2.1., έτσι ώστε να δημιουργηθεί η στελεχιακή υποδομή που θα υποστηρίξει την πραγματοποίηση του προγράμματος. Το κόστος της εκπαίδευσης θα καλυφθεί από τις ειδικές ενισχύσεις που προβλέπονται για την ολοκληρωμένη διαχείριση.

- Υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αρμοδιότητες και τον έλεγχο των Οργανισμών που πιστοποιούν συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή βαμβακιού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα