Τέσσερα 24ωρα για την τεχνική συμφωνία

Οι επικεφαλής των θεσμών μπαίνουν στη διαπραγμάτευση την Τετάρτη και οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι και το Σάββατο
Σάββατο, 12 Μαΐου 2018 19:51
UPD:19:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Από την έντυπη έκδοση 

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Σε τέσσερα 24ωρα θα κριθεί πρακτικά το αν είναι εφικτό να επικυρωθεί η τεχνική συμφωνία για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου στις Βρυξέλλες. Η άφιξη των θεσμών στην Αθήνα θα ξεκινήσει σταδιακά από τη Δευτέρα, ενώ για Δευτέρα και Τρίτη είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Οι επικεφαλής θα μπουν στη διαπραγμάτευση από την Τετάρτη, δεδομένου ότι για τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Euro Working Group, στο οποίο η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό, η αποστολή των θεσμών θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι την Κυριακή, κάτι που σημαίνει ότι ο κύριος όγκος των διαβουλεύσεων και η διερεύνηση της δυνατότητας επίτευξης συμφωνίας θα πρέπει να γίνει σε τέσσερα εικοσιτετράωρα: από την Τετάρτη μέχρι το Σάββατο. Το ενδεχόμενο παράτασης της παραμονής των θεσμών στην Αθήνα υπάρχει πάντοτε πάνω στο τραπέζι -έχει συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν να αναβληθεί η προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία-, ωστόσο πολλά περιθώρια δεν υπάρχουν καθώς ο χρόνος πιέζει.

Στις 24 Μαΐου όλοι οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, θεσμοί και ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχουν ήδη μπει εδώ και ημέρες στη διαδικασία σύνταξης ενός προσχεδίου της τεχνικής συμφωνίας (compliance report) και επί αυτού έχουν καταγραφεί τα σημεία διαφωνίας των δύο πλευρών. Πρακτικά, στο 4ήμερο των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο επικεφαλής θα επιχειρηθεί να εξαλειφθούν αυτά τα σημεία διαφωνίας και το Σάββατο να υπάρξει «λευκός καπνός». Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο μιας έκτακτης συνεδρίασης του Euro Working Group πριν από τις 24 Μαΐου, ώστε να προετοιμαστεί η προαναγγελία της τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup. Αν τα χρονοδιαγράμματα τηρηθούν και επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία, η σκυτάλη θα περάσει και πάλι στην ελληνική πλευρά, η οποία θα πρέπει από τις 24 Μαΐου και μέχρι το Euro Working Group του Ιουνίου να υλοποιήσει τα 88 προαπαιτούμενα δημοσιεύοντας στο ΦΕΚ τις υπουργικές αποφάσεις που θα απαιτηθούν και περνώντας από τη Βουλή ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα κλείσει η μεγάλη πλειονότητα των 88 προαπαιτουμένων που περιλαμβάνει η 4η αξιολόγηση.

Στόχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι στα τέσσερα 24ωρα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα κριθούν κρίσιμα ζητήματα για πλατιές κοινωνικές ομάδες, να περάσουν και θετικά μέτρα. Έτσι, εκτός από τον βασικό στόχο που είναι να μην τεθεί ζήτημα επίσπευσης της μείωσης του αφορολογήτου και αναβολής ή ματαίωσης του πακέτου με τα αντίμετρα του 2019, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα επιδιώξει:

1 Να εξασφαλίσει την παράταση του πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για τουλάχιστον έναν χρόνο. Εκτός από το πολιτικό επιχείρημα περί προστασίας της μίας και μοναδικής κατοικίας, η ελληνική πλευρά είναι εφοδιασμένη και με τα «τεχνικά» επιχειρήματα. Πρώτον, εκτιμά ότι οι στόχοι για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά τη διάρκεια του 2019 μπορούν να επιτευχθούν χωρίς να εκπλειστηριαστεί κύρια κατοικία, ειδικά αν αυτή προστατεύεται μόνο υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις που προβλέπει και σήμερα ο νόμος Κατσέλη.

2 Να διευρύνει τους δικαιούχους ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων του εξωδικαστικού συμβιβασμού (π.χ. με την προσθήκη και των οφειλετών με χρέη άνω των 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο, κάτι που φαίνεται να έχει συμφωνηθεί από τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών).

3 Να αποφύγει τις επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών ακινήτων μέσω των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Οι εισηγήσεις για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών περιλαμβάνουν και σημαντικές αυξήσεις στις λεγόμενες «λαϊκές γειτονιές». Οι αυξήσεις αυτές οδηγούν σε υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ με υψηλότερο ποσό ανά τετραγωνικό, με αποτέλεσμα να προκύπτουν επιβαρύνσεις ακόμη και της τάξεως του 25%. Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τον τρόπο προστασίας της λαϊκής κατοικίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν έχουν φτάσει ακόμη στη δευτεροβάθμια επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών για τον σκοπό αυτό. Το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών προκειμένου να συμφωνηθεί ποια θα είναι η τελική μεθοδολογία προσδιορισμού των νέων αντικειμενικών αξιών και πώς ακριβώς θα αναπληρωθούν -αν υπάρξουν- απώλειες στα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ. Το αίτημα να μετατεθεί χρονικά για το 2019 όλο το πακέτο αλλαγών των αντικειμενικών αξιών και των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ παραμένει πάνω στο τραπέζι.

Το δημοσιονομικό

Στο κρίσιμο μέτωπο του δημοσιονομικού, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί μεν κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, αλλά η τελική συμφωνία να αναβληθεί για τις αρχές Ιουνίου -πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου και ενώ θα έχουν ήδη μπει στο τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία- προκειμένου να ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018. Τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ έχουν κατεβάσει τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος (στο 1,9% και 2% αντίστοιχα), οπότε αναμένονται τα στοιχεία του α’ τριμήνου για να πιστοποιηθεί ότι το ΑΕΠ θα κινηθεί εντός των συγκεκριμένων πλαισίων. Με αυτά τα ποσοστά ανάπτυξης τόσο το ΔΝΤ όσο και η Επιτροπή θεωρούν ότι μπορεί να επιτευχθούν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι και όλο το βάρος θα πέσει στο αν θα επιτευχθούν οι στόχοι του 2019.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα