Σε πορεία για μία «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης φαίνεται ότι είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με νέα έκθεση της HSBC η οποία σημειώνει πως, ίσως, το ΔΝΤ παραμείνει στο μεταμνημονιακό τοπίο. Παράλληλα, τονίζει ότι οι επενδύσεις αποτελούν «αγκάθι» για την Αθήνα.
Σύμφωνα με την βρετανική τράπεζα στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η 4η αξιολόγηση στο Eurogoup της 21ης Ιουνίου αλλά η υλοποίηση κάποιων προαπαιτούμενων ίσως πάει λίγο αργότερα αν και η επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος δεν είναι στα σχέδια.
Η έκθεση αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι όπως τονίζει η HSBC, γράφηκε μετά τις επαφές που είχαν κλιμάκιά της με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, άλλων υπουργείων, καθώς και με τους θεσμούς.
Συγκεκριμένα, οι θεσμοί αναμένουν συμφωνία και για την ελάφρυνση του χρέους στις 21 Ιουνίου αναμένουν, ως μέρος του συνολικού πακέτου που θα εφαρμοστεί στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, καταγράφοντας τον απολογισμό από την επίσκεψη των στελεχών της στην Αθήνα και τις επαφές της με τους Θεσμούς, καταγράφει η τράπεζα.
Όπως σημειώνει, τέσσερα είναι τα θέματα στην ατζέντα: κλείσιμο αξιολόγησης, ελάφρυνση χρέους, συμμετοχή ΔΝΤ και η φύση της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Αναφορικά με το χρέος η εκτίμηση είναι ότι θα περιλαμβάνει ένα εμπροσθοβαρές πακέτο, με προκαταβολική επιμήκυνση των δανείων και των τόκων του EFSF κατά 10-12 χρόνια, κάτι που θα εξομαλύνει τις πληρωμές. Επίσης θα περιλαμβάνει κάλυψη των απαιτήσεων του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα (πληρωμές ως 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και 20% μακροπρόθεσμα), τουλάχιστον με βάση τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη της Κομισιόν για ανάπτυξη 1,5%.
Η εκτίμηση που αποκόμισε η HSBC είναι ότι πιθανά θα υπάρξει συμφωνία στις 21 Ιουνίου και κάνει λόγο για ένα συνδυασμό προκαταβολικών μέτρων (π.χ. 10ετής επέκταση ωριμάνσεων), επαναγορές και μακροπρόθεσμη ελάφρυνση συνδεδεμένη με την πορεία του ΑΕΠ. Το σημαντικό θέμα είναι οι όροι (conditionality). Αν συνδέονται αποκλειστικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να πετυχαίνει τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα υπάρξει αρκετή καθαρότητα και βεβαιότητα στις αγορές. Αν ο μηχανισμός είναι πολύ περίπλοκος και υπό όρους που εξαρτώνται από πολιτικές, το μέλλον θα παραμείνει αβέβαιο.
Προαπαιτούμενα και ΔΝΤ
Σε ό,τι αφορά στα προαπαιτούμενα, η HSBC τονίζει ότι από τις επαφές που είχε με "εκπρόσωπο", επαναβεβαίωσε την πεποίθησή της ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρά εμπόδια, παρότι έχουν κλείσει λίγα από τα 88, καθώς και η κυβέρνηση εμφανίζεται υψηλά δεσμευμένη στο θέμα. Ωστόσο σημειώνει ότι δεδομένου του μεγάλου αριθμού δράσεων, δεν μπορεί να αποκλειστεί καθυστέρηση στην εφαρμογή. Σε αυτή την περίπτωση, περιμένει το Eurogroup να αποφασίσει στις 21 Ιουνίου ότι υπάρχει ευρεία επιτυχία στα μέτρα αλλά πιθανά η εκταμίευση της δόσης και η πλήρης συμμόρφωση να ακολουθήσει τον Ιούλιο ή ακόμα και τον Αύγουστο.
Για την επιτήρηση, μετά το μνημόνιο, σημειώνει πως θα είναι "αυξημένη", περιλαμβάνοντας τριμηνιαίες επισκέψεις στις οποίες θα τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι. Οι λεπτομέρειες θα αποτυπωθούν σε ένα "γράμμα προθέσεων" (Letter of intent), ενώ για τις νέες εξόδους στις αγορές δεν υπάρχουν αποφάσεις αλλά η εκτίμηση είναι ότι θα επιτευχθεί έξοδος στις αγορές το πρώτο εξάμηνο.