Στο ρυθμό του γεωπολιτικού ρίσκου οι αγορές

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 13:53
UPD:13:56
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Στα νέα υψηλά σχεδόν τεσσάρων ετών ανήλθε σήμερα η τιμή του πετρελαίου, καθώς η αγορά περιμένει την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα. Αν και το ακριβό αργό «καίει» χώρες- αγοραστές και επιχειρηματικά σχέδια σε ιρανικό έδαφος, προς το παρόν φαίνεται να θερμαίνει ελαφρώς την αγορά μετοχών, καθώς πυροδοτεί ένα ράλι στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό να αντισταθμίσει άλλους παράγοντες νευρικότητας-  με κύριο το γεωπολιτικό ρίσκο.  

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ σκαρφάλωσε έως και τα 77,89 δολάρια το βαρέλι σήμερα και στις 13:48 ώρα Ελλάδος διαμορφώνεται στα 77,5 δολάρια. Η τιμή του αμερικανικού αργού κινείται κοντά στα 71,6 δολάρια το βαρέλι. 

Στο μέτωπο των μετοχών νωρίς το πρωί επικράτησαν ανοδικές τάσεις στις αγορές της Ασίας, με τον δείκτη MSCI της περιοχής να ανέρχεται έτσι σε υψηλά τριών εβδομάδων και να καλύπτει τις απώλειες της χρονιάς. Βρίσκεται πλέον 0,3% υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο του 2017. 

Στην Ευρώπη επικρατεί νευρικότητα και μικτή εικόνα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 με οδηγό τον κλάδο πετρελαίου ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά έως και 0,6%. Ωστόσο αυτή την ώρα έχει υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος, στο -0,2%. Μικρή πτώση εμφανίζουν επίσης οι δείκτες σε Παρίσι και Φραγκφούρτη, ενώ ελαφρά άνοδο παρουσιάζει ο FTSE 100 στο Λονδίνο. 

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται οι ιταλικές μετοχές, με τον FTSE MIB να καταγράφει πτώση 1,5%. Την ίδια ώρα στην αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου ανέρχεται σε υψηλά επτά εβδομάδων. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα