Xαμόγελα στην Ευρώπη

Μετά τις συστάσεις της Fed
Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2006 00:01

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων 20 ημερών τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η Wall Street ανέκτησε αρχικές απώλειες όταν το Μπεζ Βιβλίο της Φέντεραλ Ριζέρβ συνέστησε ότι η οικονομία επιβραδύνεται, ενισχύοντας το σενάριο για κλείσιμο του κύκλου των επιτοκιακών αυξήσεων, αλλά το κλίμα ήταν εύθραστο.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα εν μέσω αισιόδοξων ανακοινώσεων εταιρικών κερδοφοριών οι οποίες αντιστάθμισαν απογοητευτικά αποτελέσματα και το φόβο για τη συνεχιζόμενη βία στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο το γενικότερο κλίμα παραμένει εύθραστο. Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα μιας σειράς εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων της Merck και BancoBilbao, Reuters και Syngenta τόνωσαν το ηθικό των επενδυτών για τα περιθώρια της εταιρικής ανάπτυξης.

Ομως οι περισσότεροι παρέμειναν επιφυλακτικοί καθώς ζυγίζουν ένα κύμα μεικτών εταιρικών κερδοφοριών από Ευρώπη και ΗΠΑ σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση ανησυχιών για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ και την άνοδο των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 74 δολάρια το βαρέλι παρά τις διπλωματικές προσπάθειες για τερματισμό της κρίσης στη Μ. Ανατολή.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 5.877,10 μονάδες. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,20% και έκλεισε στις 4.943,00 μονάδες. Τέλος, στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης DAX αυξημένος κατά 0,33% έκλεισε στις 5. 583,10 μονάδες.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,4% στις 1.320,81 μονάδες, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιουλίου αλλά ακόμη απέχει 6% από το υψηλό ρεκόρ πενταετίας που κατέρριψε στις αρχές Μαΐου.

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικοί δείκτες, με τον κλάδο των οικονομικών υπηρεσιών να βρίσκεται στην αιχμή της καθοδικής τάσης, καθώς η Aiful, η μεγαλύτερη εταιρεία του οικονομικού κλάδου στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε πτώση των κερδών της και η NikkoCitigroup προχώρησε σε μείωση της σύστασής της για τη μετοχή της εταιρείας. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,81% στις 14.884,07 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα