Με όπλο το «διατηρήσιμο» υπερπλεόνασμα

Επιχείρημα της ελληνικής πλευράς η συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας και ο δημοσιονομικός αντίκτυπος που θα έχει αυτή
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 12:24
UPD:12:36
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Στη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της ανεργίας επικεντρώνεται η δεύτερη έκθεση του ΣΟΕ, επικεφαλής του οποίου είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου 
[email protected]

Την επιχειρηματολογία της υπέρ της «διατηρησιμότητας» του πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδα άνω του 3,5% όχι μόνο για το 2018 αλλά και για την 4ετία 2019-2022 οριστικοποιεί η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εν όψει της άφιξης των θεσμών στην Αθήνα μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό το τμήμα της υπεραπόδοσης του 2017 που θα χαρακτηριστεί ως «ευκαιριακό», κάτι που θα επιτρέψει, πρώτον, την αποφυγή της πρόωρης μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2019 και, δεύτερον, την αναγνώριση από την πλευρά των δανειστών της δυνατότητας να υπάρξει υπεραπόδοση και κατά τη διάρκεια του 2018. Κάτι τέτοιο -εφόσον επιβεβαιωθεί προς το τέλος του έτους- θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο έκτακτης διανομής μερίσματος και μέσα στο 2018. 

Στην κατεύθυνση της απόδειξης της «διατηρησιμότητας» του πρωτογενούς πλεονάσματος κινείται και η δεύτερη μηνιαία έκθεση του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, επικεφαλής του οποίου είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017, σε μεγάλο βαθμό, αντανακλά την αξιοσημείωτη αύξηση του πλεονάσματος στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Το πλεόνασμα αυτό, το οποίο έφτασε στα 2,94 δισ. ευρώ, σε μεγάλο βαθμό ενισχύθηκε από την αύξηση της απασχόλησης». Μάλιστα, το ΣΟΕ προαναγγέλλει μέσω της 2ης μηνιαίας έκθεσης λεπτομερή ανάλυση για τους λόγους που προέκυψε το υπερπλεόνασμα της προηγούμενης χρονιάς. 

Η συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας και ο δημοσιονομικός αντίκτυπος που θα έχει αυτή, αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στη συζήτηση για το δημοσιονομικό. Στην έκθεσή του το ΣΟΕ στέκεται ιδιαίτερα τόσο στην αποδοχή από τους διεθνείς οργανισμούς της πρόβλεψης ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα συνεχιστεί όσο και στις θετικές ροές στην αγορά εργασίας που καταγράφονται μέσα από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. 

- Στην έκθεση του ΣΟΕ συμπεριελήφθησαν τα στοιχεία τριμήνου από τη βάση δεδομένων της Εργάνης τα οποία αποτυπώνουν πλεόνασμα 55.580 θέσεων στο ισοζύγιο «προσλήψεων-απολύσεων» για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου. Όπως αναφέρει και η έκθεση, αυτή είναι η καλύτερη επίδοση σε επίπεδο πρώτου τριμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα: «Μάλιστα, η επίδοση αυτή έρχεται σε συνέχεια της καταγραφής πλεονάσματος 143.545 θέσεων στο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων για ολόκληρο το 2017, επίδοση η οποία επίσης είναι καλύτερη από το 2001 μέχρι σήμερα». Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διαπραγμάτευση της επόμενης εβδομάδας, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα έχει στη διάθεσή της και τα στοιχεία τετραμήνου, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας. Στο τετράμηνο αποτυπώνεται θετικό ισοζύγιο 155.826 θέσεων έναντι 125.770 θέσεων στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

- Το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στέκεται ιδιαίτερα στις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αποκλιμάκωση της ανεργίας. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ, στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου στην Ουάσιγκτον, προέβλεψε ότι η ανεργία, από 21,5% το 2017, θα μειωθεί στο 19,8% το 2018, στο 18% για το 2019 και στο 16,4% έως το 2020. Δεδομένου ότι το ΔΝΤ θα είναι αυτό που ενδέχεται να θέσει θέμα πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 και για το 2019, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται να επικαλεστεί τη «διόρθωση» της πρόβλεψης του ΔΝΤ και στο μέτωπο της ανεργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ ανέβαζε τον πήχη της ανεργίας στο 21,9% με τις προβλέψεις της άνοιξης του 2017 και τελικώς η χρονιά έκλεισε στο 21,5%. Αντίστοιχα για το 2018, το Ταμείο προέβλεπε ανεργία 21% την άνοιξη του 2017.

Διόρθωσε για πρώτη φορά την πρόβλεψη της τρέχουσας χρονιάς στο 20,7% με τις φθινοπωρινές προβλέψεις και τον προηγούμενο μήνα -με τις εαρινές προβλέψεις του 2018- προχώρησε και σε δεύτερη διόρθωση, αυτή τη φορά στο 19,8%. Αυτή η «διόρθωση» της περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας από χρονιά σε χρονιά μεταφράζεται σε παραδοχή δημιουργίας τουλάχιστον 45.000-50.000 νέων θέσεων εργασίας. Γενικά, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται να κρατήσει ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση απέναντι στις προβλέψεις του ΔΝΤ. Αυτό έχει φανεί και από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου (σ.σ.: σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε ότι οι συνεχείς εσφαλμένες προβλέψεις έχουν προκαλέσει εκνευρισμό ακόμη και στις τάξεις των ευρωπαϊκών θεσμών), ενώ αποτυπώνεται και στην έκθεση του ΣΟΕ το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ.

Να σημειωθεί όμως ότι το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόβλεψή του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόβλεψή του για το πλεόνασμα του 2017». 

Στις διαπραγματεύσεις της επόμενης εβδομάδας, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα έχει στη διάθεσή της και τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4μηνο (σ.σ.: τα προκαταρκτικά στοιχεία ανακοινώνονται τη Δευτέρα 14 Μαΐου). Στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι θα έχουν ακόμη καλύτερα νέα σε σχέση με το τρίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν υπερδιπλάσιο σε σχέση με αυτό του πρώτου τριμήνου του 2017, καθώς διαμορφώθηκε στα 2,37 δισ. ευρώ έναντι 1,07 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2017.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα