Εξυγίανση ισολογισμών και «κόκκινα» δάνεια στην ατζέντα της Ντ. Νουί

Από σήμερα και έως το τέλος του μήνα ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου οι συστημικές
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 09:45
EPA/FREDRIK VON ERICHSEN
Κύκλο επαφών με τις τράπεζες θα πραγματοποιήσει η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί.

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Η διαπραγμάτευση για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο και οι αλλαγές στη ρητορική των συζητήσεων για το πώς θα πραγματοποιηθεί η έξοδος αυτή φαίνεται να είναι το κλειδί για τις επιδόσεις των τραπεζών βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον.

Η νέα πραγματικότητα αφορά σε λεπτομέρειες βάσει των οποίων η χώρα θα οδηγηθεί στις αγορές. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την επαναφορά των ελληνικών τραπεζών σε μια στοιχειώδη κανονικότητα και βεβαίως τα τελικά έσοδά τους. Τα έσοδα από τόκους του τραπεζικού συστήματος που παραμένουν μειωμένα -λόγω της μη χορήγησης δανείων- πιέζουν τα αποτελέσματα των τραπεζών. Αυτό θα αλλάξει μόλις επανεκκινήσει η οικονομία και μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια, οπότε οι τράπεζες θα επαναχρηματοδοτήσουν στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό τον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης.

Αποτελέσματα 

Τα αποτελέσματα του α' τριμήνου (Q1) του 2018 ξεκινούν να ανακοινώνονται από σήμερα 10 Μαΐου, με πρώτη την Τράπεζα Πειραιώς. Οι άλλες τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν στο τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IBG για την Τράπεζα Πειραιώς μέτριο τρίμηνο αναμένουν οι αναλυτές όσον αφορά τα κέρδη, αλλά ισχυρά αποτελέσματα στο μέτωπο της μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Τα αποτελέσματα Q1 αναμένεται να είναι ικανοποιητικά όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού και της ρευστότητας και με χαμηλότερη έκθεση στον ELA. Ωστόσο, στο μέτωπο της κερδοφορίας, αναμένεται ζημιογόνο το τρίμηνο λόγω χαμηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους και έκτακτους παράγοντες που επηρεάζουν τις λειτουργικές δαπάνες. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να καταγράψουν κάμψη σε τριμηνιαία βάση λόγω της εφαρμογής του IFRS9 και των υψηλών προβλέψεων στο Q4 του 2018. Τα NII (καθαρό επιτοκιακό έσοδο, δηλαδή έσοδα από τόκους μείον το κόστος των καταθέσεων) αναμένεται να διαμορφωθούν στα 362 εκατ., μειωμένα κατά 9% στο τρίμηνο και 15% σε ετήσια βάση. 

Η τράπεζα αναμένεται να εμφανίσει ζημιές ύψους 45 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 8 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο λέει η έκθεση. Δεδομένης, όμως, της ελκυστικής αποτίμησης της μετοχής, η IBG διατηρεί τη θετική της στάση, με σύσταση «buy» και τιμή-στόχο στα 4,81 ευρώ. 

Σε όλες πάντως τις τράπεζες πρόβλημα αποτελούν τα έσοδα, καθώς οι τράπεζες δεν χορηγούν νέα δάνεια. Οι ισολογισμοί των τραπεζών προκειμένου να εξυγιανθούν θα πρέπει να αποκτήσουν περισσότερα έσοδα (μέσω της χορήγησης δανείων) και να περιορίσουν αποτελεσματικά τα «κόκκινα» δάνεια.

Επίσκεψη

Η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών (αύξηση εσόδων-μείωση εξόδων) αλλά και ειδικότερα η αποτελεσματική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων θα είναι τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ οι τράπεζες πραγματοποιούν αγωνιώδεις προσπάθειες για τον περιορισμό των NPL’s, εν τούτοις οι προβλέψεις της ΤτΕ στην έκθεσή της το Μάρτιο δεν είναι και τόσο ρόδινες. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της ΤτΕ (δημοσίευση 29/3/2018) προβλέπουν νέα NPEs 20,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019, αλλά παράλληλα 21,1 δισ. αναταξινομημένα προς εξυπηρετούμενα, 3,5 δισ. εισπράξεις, 10,6 δισ. ρευστοποιήσεις, 11,6 δισ. πωλήσεις και 10,6 δισ. διαγραφές, ώστε το υπόλοιπο των NPEs στο τέλος του 2019 να διαμορφωθεί στα 64,6 δισ. ευρώ. Τα «κόκκινα» δάνεια, τόσο στατικά όσο και προοπτικά, θα αποτελέσoυν ένα από τα σημαντικότερα θέματα που η κ. Νουί αναμένεται συζητήσει τόσο με τους τραπεζίτες όσο και με την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως πέρα από την προοπτική δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αντικειμενική δυσκολία να χορηγήσουν δάνεια καθώς και τα αιτήματα είναι περιορισμένα και δεν υπάρχουν επενδυτικά projects που να εμπνέουν εμπιστοσύνη για νέες χρηματοδοτήσεις.

Με δεδομένη την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, η κ. Νουί θα πραγματοποιήσει έναν κύκλο επαφών με τις τράπεζες ώστε να καθοριστούν επακριβώς τα σχέδια δράσης των τραπεζών με βάση την προοπτική του SREP (διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης). Τα σχέδια δράσης των τραπεζών περιέχουν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, έκδοση ομολόγων κ.λπ. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλάβει θέματα περαιτέρω περιορισμού του κόστους των πιστωτικών ιδρυμάτων και διαχείρισης των IFRS9. 

Στην ατζέντα ασφαλώς αναμένεται να ενταχθούν και τα capital controls. Το θέμα των κεφαλαιακών περιορισμών αποτελεί μία σημαντική μέγγενη για τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών, αφού καθιστά απαγορευτική την ουσιαστική αναβάθμισή τους από τους οίκους αξιολόγησης.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα