ΣΒΠΕ: Πρωτοβουλίες για την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση στην πηγή

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 00:13
UPD:00:42
SHUTTERSTOCK

Για τη διαχείριση και βιώσιμη Ανάπτυξη του περιβάλλοντος προς όφελος των Κοινωνιών, που αποτελεί «ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα στον πλανήτη», κάνει λόγο με δελτίο Τύπου ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον ΣΒΠΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει σε διαβούλευση την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Πλαστικά για την Κυκλική Οικονομία: «A European Strategy for Plastics in a Circular Economy /18-01-2018», με σκοπό της διαβούλευσης αυτής τη σύνθεση διαφόρων νομοθετικών πρωτοβουλιών και δράσεων που έχουν ξεκινήσει από το 1994 και έχουν σχέση με την Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, την Ανακύκλωση και την Επαναχρησιμοποίηση των υλικών και απώτερο σκοπό «ένα καθαρό, βιώσιμο Περιβάλλον και ένα χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα των δράσεων που καλύπτουν όλη την αλυσίδα».

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου, ο Σύνδεσμος και τα μέλη του είναι εξ αρχής προσανατολισμένοι στις πολιτικές αυτές.

«Οι πλαστικές πρώτες ύλες είναι ευγενή υλικά και 100% ανακυκλώσιμα. Τα πρόσθετα που περιέχονται στα προϊόντα από πλαστικές πρώτες ύλες για να δώσουν στα τελικά προϊόντα τις επιθυμητές ιδιότητες (αντοχές, χρώμα, κλπ) προβλέπονται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής ένωσης. Είναι βέβαιο ότι πρέπει να ελέγχεται η αλόγιστη και καταχρηστική, πολλές φορές, χρήση των πλαστικών στην καθημερινότητα και η διαχείριση τους από τους πολίτες και τους αρμόδιους φορείς προς τούτο», σημειώνει.

Παράλληλα, ο ΣΒΠΕ τονίζει ότι ως κράτος υστερούμε πάρα πολύ στην Κυκλική Οικονομία, την Ανακύκλωση στην πηγή, τον διαχωρισμό των υλικών ώστε να είναι αξιοποιήσιμα, ανακυκλώσιμα, με λογικό κόστος και χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. «Η σημερινή λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), ως παραληπτών ανακυκλωμένων πλαστικών υλών και επαναχρησιμοποίησης αυτών, ως Α’ Υλών σε νέα προϊόντα, είναι προβληματική», προσθέτει.

«Η βιομηχανία πλαστικών θα μπορούσε να είναι ο τελικός παραλήπτης όλων των πλαστικών αποβλήτων, αρκεί να γίνεται η προβλεπόμενη διαδικασία διαχωρισμού και ανακύκλωσης στην πηγή, έτσι ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση των υλικών αυτών», υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας και προσθέτει «ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στις διαδικασίες Διαχείρισης αποβλήτων πρέπει να συνεργαστούμε άμεσα για να γίνει η Διαχείριση αυτή ωφέλιμη στην Κοινωνία, το Περιβάλλον και τις εμπλεκόμενες Επιχειρήσεις. Ο Σύνδεσμός μας ήδη προγραμματίζει πρωτοβουλίες, δράσεις και επικοινωνία προκειμένου να γίνει καθημερινή πρακτική η Ανακύκλωση και ο διαχωρισμός των υπολειμμάτων με την χρήση των ανάλογων χρωματιστών κάδων».

«Είμαστε στην διάθεση της Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων για σχετικές διαβουλεύσεις και ανάληψη δράσεων για τους σκοπούς αυτούς» καταλήγει ο ΣΒΠΕ που κάνει, παράλληλα, γνωστό πως από την 1η Μαρτίου 2018, έχει νέα σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Δημήτριος Σύρμος, ο οποίος κατείχε την θέση του Αντιπροέδρου».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα