Απογειώνεται το πετρέλαιο- στηρίζει τις μετοχές

Τετάρτη, 09 Μαΐου 2018 15:15
UPD:15:17
REUTERS/© Lucy Nicholson / Reuters

Ράλι του πετρελαίου έχει πυροδοτήσει η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά τις διαβεβαιώσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι μπορεί να καλύψει το κενό που θα αφήσει στην αγορά το ιρανικό αργό, εφόσον τελικά τεθούν σε εφαρμογή οι αμερικανικές κυρώσεις. Το Ριάντ δεν πείθει γιατί είχε φροντίσει πριν από λίγες εβδομάδες να αφήσει να διαρρεύσουν πληροφορίες, ότι θέλει να δει την τιμή του πετρελαίου κοντά στα 80 ή και στα 100 δολάρια το βαρέλι. 

Σήμερα η τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει άνοδο 2,8% στα 76,95 δολάρια το βαρέλι, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι σύντομα θα σπάσει το φράγμα των 80 δολαρίων. Η τιμή του αμερικανικού αργού επίσης με άνοδο 2,8% αγγίζει τα 71 δολάρια το βαρέλι. 

Η άνοδος του μαύρου χρυσού στηρίζει πάντως έως έναν βαθμό τους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Ευρώπη. Οι μεταβολές των δεικτών ανά την ήπειρο είναι εξαιρετικά περιορισμένες, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να ζυγίσουν τις επιπτώσεις, ενώ οι πετρελαιοβιομηχανίες καταγράφουν κέρδη. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης ενισχύεται 0,17% στις 15:15 ώρα Ελλάδος, με τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου να ενισχύεται περίπου 1,5%. Οι μετοχές των Total, Royal Dutch Shell και Eni καταγράφουν κέρδη 1,5% με 2%. Ωστόσο μερίδα αναλυτών προειδοποεί πως θα μπορούσαν να δεχθούν πιέσεις σε περίπτωση που χάσουν σημαντικά project, που έχουν προωθήσει στο Ιράν μετά το 2015. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα