Market Beat: Πιθανότητες ανόδου γιατί ελάχιστοι την προβλέπουν πολλοί την προσδοκούν

Τρίτη, 08 Μαΐου 2018 10:34
UPD:10:36
Nikos Libertas / SOOC

Του Κώστα Ιωαννίδη

Το ΧΑ μάλλον άτυχο θα το χαρακτηρίζαμε. Πάνω που έφυγε ο τραπεζικός βραχνάς από τις σκέψεις των ξένων θεσμικών, ήρθε ένας πιθανά μεγαλύτερος. Αφορά στην εμπιστοσύνη γενικά που στην κάθε κεφαλαιαγορά σχετίζεται άμεσα με την επάρκεια των ελέγχων της αξιοπιστίας των εταιρικών ισολογισμών. Αντί να εισπράξουν οι επενδυτές τα θετικά μηνύματα για τον τραπεζικό κλάδο, αγριεύτηκαν από την κατάσταση που δημιουργήθηκε και φυσικά ακόμα περισσότερο, από τις παράπλευρες επιπτώσεις των επίμονων limit down της ΦΦΓΚΡΠ.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αγορά της Αθήνας βρίσκεται  κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες την ώρα που έχει ανάγκη να ανατρέψει την, εις βάρος της γοητείας της, εικόνα που παρουσιάζει τον Μάιο. Από τα σχόλια των διεθνών παραγόντων φάνηκε πως τα stress tests ικανοποίησαν αλλά αυτό δεν φάνηκε ικανό να σταματήσει τις ρευστοποιήσεις θέσεων σε τραπεζικά blue chip τη μέρα του δεύτερου limit down της ΦΦΓΚΡΠ. Το ΧΑ την εποχή μετά την ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας, δεν απόλαυσε την εμπιστοσύνη που έδιναν στις υπόλοιπες αγορές του κοινού νομίσματος οι θεσμικοί. Οι κατασκευαστές δεικτών για την παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία κατόπιν αυτού το τοποθέτησαν στις αναδυόμενες αγορές. Αυτές είναι που οι αναλυτές παγκόσμια θεωρούν πως θα επηρεαστούν αρνητικά από τις τρέχουσες εξελίξεις στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα.

Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου του West Texas Intermediate (WTI) για τη Δευτέρα αυξήθηκαν πάνω από 70 δολάρια για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2014, έχοντας κερδίσει περισσότερο από 18% από το φετινό χαμηλό που άγγιξε τον Φεβρουάριο. Οι τιμές του πετρελαίου αργότερα έδωσαν πίσω μερικά από αυτά τα πρόσφατα κέρδη καθώς οι traders ενθυλάκωσαν κάποια από αυτά, αφού ο Πρόεδρος Trump επιβεβαίωσε με ένα tweet ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του για την πυρηνική συμφωνία στις 18:00 GMT σήμερα Τρίτη.

Ο συνδυασμός υψηλότερων τιμών πετρελαίου, ισχυρού δολαρίου και υψηλότερων αμερικανικών επιτοκίων είναι επικίνδυνος για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών, καθώς θα μπορούσε να επιδεινώσει σημαντικά το εμπορικό ισοζύγιο τους και επίσης να ενθαρρύνει τους επενδυτές να μεταφέρουν κεφάλαια σε περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ υψηλότερων αποδόσεων. Η διαφορά μεταξύ αναπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών ήταν επίσης εμφανής στις τιμές των μετοχών. Ο Bovespa της Βραζιλίας χτύπησε χθες, χαμηλά για τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ ο γερμανικός DAX βρέθηκε σε υψηλά τριμήνου και οι ιταλικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε υψηλό 8-1 / 2 ετών.

Εδώ οι αγοραίοι έδειξαν αδιάφοροι για την άνοδο των αγορών μετοχών του ευρώ αλλά και για την αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την DBRS. Ενώ οι αναλυτές δηλώσανε πως από την αντίδραση των επενδυτών στα επιτυχή stress tests είναι σαφές πως το είχαν εξολοκλήρου προεξοφλήσει. Οι εγχώριοι παράγοντες πριν την έναρξη των συναλλαγών σημείωναν:  Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ «Η ευφορία στο κλείσιμο των Διεθνών Αγορών της Παρασκευής και η επισημοποίηση της θετικής έκβασης των 'stress tests' είναι πιθανό να κινητοποιήσουν τους αγοραστές στη σημερινή συνεδρίαση. Ερωτηματικό παραμένει αν η Folli-Follie θα παραμείνει στη διαπραγμάτευση μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η εικόνα».

Merit Investment Sec «Τα 'τεστ αντοχής' των Τραπεζών δείχνουν να ικανοποιούν για τώρα, αλλά το ζήτημα της FF Group αποτελεί πλήγμα στην εμπιστοσύνη του Θεσμού της Αγοράς και τις προεκτάσεις του ενδεχομένως θα τις βρούμε μπροστά μας. Μόνο με μία άμεση 'κατάσβεση' μπορούμε να αποφύγουμε τις μεσο-μακροπρόθεσμες συνέπειες και κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται. Ενδεχόμενη περαιτέρω διαφοροποίησή του Χ.Α, από την πορεία των Διεθνών Αγορών τις επόμενες ημέρες, θα είναι μάλλον ανησυχητική».

Η κατάσταση της αγοράς μετά και την εμφάνιση της σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ της ΦΦΓΚΡΠ και της "Quintessential Capital Management" έχει επιβαρυνθεί τόσο ώστε και τεχνικά τα μηνύματα ωθούν προς την έξοδο. Η αγοραία συναίνεση θέλει η απώλεια των 821 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 2118 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να αποτελούν καθαρό σήμα εξόδου. Αυτό ίσως ενεργοποιήσει το ένστικτο αυτοσυντήρησης του ΧΑ και σήμερα πιθανά αντιδράσουν οι θεσμικοί με μεγάλες θέσεις στην αγορά, της οποίας το βάθος, δεν επιτρέπει βιαστικά ομαδικά και μαζικά ξεφορτώματα θέσεων.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street που δέχθηκε ώθηση από τις μετοχές στον ενεργειακό κλάδο αφού η τιμή του πετρελαίου χτύπησε υψηλό σχεδόν τεσσάρων ετών. Η οικονομική κατάσταση στη Βενεζουέλα και μια πιθανή ακύρωση της πυρηνικής συμφωνίας των ΗΠΑ με το Ιράν προκάλεσαν προσδοκίες για μείωση στην προσφορά και το αργό των ΗΠΑ με άνοδο 1,5% βρέθηκε στα 70,73 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του Brent ανέβηκε στα 76,02 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,39% ή 94 μονάδων στις 24.357,32, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,35% στις 2.672,63 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,77% στις 7.265,21 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+2,3%) και Nike (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walmart (-2,5%) και UnitedHealth (-1%).

Σημειώνεται, ότι λίγο πριν το κλείσιμο των αγορών στη Νέα Υόρκη, ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter ανακοίνωσε ότι θα γνωστοποιήσει την απόφαση του για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, σήμερα στις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Παράλληλα, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, προκάλεσε ανησυχίες για ενίσχυση στις πληθωριστικές πιέσεις, οδηγώντας υψηλότερα τα επιτόκια στα αμερικανικά ομόλογα. Ειδικότερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,95%.

ΕΥΡΩΠΗ

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές με στήριξη από σειρά σημαντικών εταιρικών συμφωνιών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,64% στις 389,51 μονάδες ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε υψηλότερα 1% στις 12.948,14 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,28% στις 5.531,42 μονάδες. Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,36% στις 10.140,90 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,86% στις 24.544,26 μονάδες. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.

Από πλευράς μακροοικονομικών δεδομένων, μη αναμενόμενη μείωση σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Μάρτιο, στη Γερμανία, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Reuters. Πρόκειται για ακόμη μία ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατεβάζει ταχύτητα.

Η Nestle (+1,6%) και η Starbucks ενώνουν τις δυνάμεις τους στον τομέα του καφέ. Η ελβετική εταιρεία παραγωγής του Nescafe θα δώσει στην αλυσίδα με έδρα το Σιάτλ 7,15 δις δολάρια για να αποκτήσει τα δικαιώματα να πουλάει προϊόντα καφέ Starbucks στα σούπερ μάρκετ, τα εστιατόρια και τα catering. Η CaixaBank προχωρά στην εξαγορά ποσοστού 8,4% που κατέχει η Allianz στην πορτογαλική Banco BPI. Το τίμημα της εξαγοράς θα ανέλθει στα 178 εκατ. ευρώ.

ΧΑ

Συνέχεια των πιέσεων, μικρότερος τζίρος - μικρότερη πτώση

Στην πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μετά τα πρώτα λεπτά καθαρά πτωτική δυναμική, με κίνηση σχεδόν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα έγινε στις 825,67 με προηγούμενο κλείσιμο στις 823,89 και η διάθεση για ρευστοποιήσεις θέσεων εμφανίστηκε πριν συμπληρωθούν 5 λεπτά, με αποτέλεσμα το μέγιστο να είναι οι 826,25 από 842,52 την προηγούμενη, που είχε εμφανιστεί πάλι κοντά στο άνοιγμα και ακολούθησαν κύματα ρευστοποιήσεων. Στα πρώτα 26 λεπτά ήρθε η επίσκεψη  στις 805,54  μονάδες το κατώτερο μέρας από τις 820,90 στην προηγούμενη σύνοδο. Η αντίδραση αμέσως μετά έφερε το μέσο όρο αρκετές φορές κοντά στις 818 μονάδες, αλλά τελικά οι πωλητές επικράτησαν με αποτέλεσμα ο μέσο όρος να οδηγηθεί στις 811,93 μονάδες στις 17:00. Στις δημοπρασίες άλλαξε τιμή και έκλεισε στις 810,72 από 823,89 μονάδες την Παρασκευή. Ήταν η τέταρτη μέρα στη σειρά που οι πωλητές είχαν κυρίαρχη παρουσία.

Το ελάχιστο στις 805,5 ήταν 15,5 μονάδες χαμηλότερα από το κατώτερο της προηγούμενης εβδομάδας. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με θετική ατμόσφαιρα, πριν από το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Με τα futures για τα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη να εμφανίζουν θετικές μεταβολές, το κλίμα στην  Αθήνα δεν επηρεάστηκε. Αντίθετα τα ευρωπαϊκά που βλέποντας την ανοδική διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη αύξησαν τα κέρδη τους.

Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 810,72 από 823,89 που ήταν 5 μονάδες πάνω από το ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής του και 15,8 κάτω από το ανώτερο.

Ήταν μια σύνοδος με πιο μικρό εύρος διακύμανσης (20,7 μονάδες) σε σχέση με τις 24,6 μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που κατέληξε στα 58,324 από 58,900 δις ευρώ. Επτά blue chip δεν υπέκυψαν στις πιέσεις ήταν ΟΤΕ +1,57%, ΒΙΟ +1,27%, ΜΠΕΛΑ +1,09%, ΤΙΤΚ +0,70%, ΕΕΕ +0,61%, ΤΕΝΕΡΓ +0,39%, και ΜΥΤΙΛ +0,31%, ενώ 17 μετοχές του 25άρη ήταν καθοδικές.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,78% από +0,58%, την ΕΤΕ -3,35% από -2,82%, ΕΥΡΩΒ -2,26% από -1,82% και την ΠΕΙΡ στο -3,88 από -1,45%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -1,59% από -2,27% την προηγούμενη σύνοδο.

Η στατιστική εικόνα των blue chip χειροτέρεψε ελαφρώς, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 8) blue chip έναντι των καθοδικών (17 από 15) και ένα τη ΛΑΜΔΑ στα αμετάβλητα. Με βάση τους ημερήσιους όγκους η ΕΤΕ ήταν πρώτη με 25,111 από 26,868 εκατ. τεμάχια και ακολούθησαν ΕΥΡΩΒ με 4,583 από 7,351 εκατ. τεμάχια, ΑΛΦΑ με 4,433 από 5,246 εκατ., ΦΦΓΚΡΠ με 2,046 εκατ., ΠΕΙΡ με 1,315 από 2,717 τεμάχια ενώ ο ΟΤΕ ήταν στην 9η θέση με 251.251 από 489.919 τεμάχια.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,60% και έφθασε στις 810,72 από 823,89 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2104,81 από 2129,76 με μεταβολή -1,17%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο να γίνεται λίγο κάτω από το μέσο της ημερήσιας διακύμανσης τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 65,414 από 77,549 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,952 από 3,767 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 60,262 από 69,470 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 3,340 από 3,243 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 35 από 30 των καθοδικών 70 από 78 και 32 από 23 ήταν σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Ανέβηκαν, το ενδιαφέρον στο stock repo και (άσχετο;) οι δείκτες παγκόσμια

Πολύ ουσία κρυβότανε στην παρατήρηση του Κώστα Φέγγου της Versal ΑΕΠΕΥ όταν ανέφερε, πως η περίπτωση της Follie Follie που προέκυψε ξαφνικά, πιθανά θα αποτελέσει το κρισιμότερο τεστ ωριμότητας της Αθηναϊκής αγοράς! Η εικόνα της διαπραγμάτευσης της μετοχής και η εμφάνιση ενός ακόμα limit down, ήταν αρκετή για να απλωθεί η ανατριχίλα της ανησυχίας για το σύνολο σχεδόν των μετοχών που φιλοξενούνται στα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Η δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από νευρικότητα στην αρχή ήταν ανοδική.

Ήταν μια μέρα που οι αισιόδοξοι στο ξεκίνημα αποτέλεσαν θύματα όσων είχαν σχεδιάσει ρευστοποιήσεις θέσεων «βρέξει χιονίσει», γιατί οι αναλύσεις τους έδειχναν πως κέρδη θα δώσουν στο εξής οι short κινήσεις

Στη σύνοδο της Δευτέρας 07/5, οι θεσμικοί έδωσαν καθοδική δυναμική στον 25άρη. Το άνοιγμα έγινε στις 2136,18 με ανοδικό χάσμα 5,5 μονάδων. Γρήγορα, εμφανίστηκε  το μέγιστο, στις 2137,91 μονάδες. Η κατακόρυφη πτώση όρισε το ελάχιστο μέρας, στις 2089,56 μονάδες και ακολούθησε αντίδραση ως τις 2123 περίπου. Ωστόσο η επιστροφή των πιέσεων στις τράπεζες, τον έφερε στις 17:00 στις 2107,91. Το κλείσιμο έγινε στις 2104,81 με μεταβολή -1,17%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 31,752 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Μαΐου διακινήθηκαν 3750 ΣΜΕ με ανώτερο ημέρας στις 2135,00 και κατώτερο στις 2090,00, με τελευταίες πράξεις στις 2113,00 μονάδες. Επίσης διακινήθηκαν 465 ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου, με ανώτερο τις 2119,00 και κατώτερο τις 2092,50 και τελευταίες πράξεις στις 2108,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη νέα κυρίαρχη σειρά, του Μαΐου, είναι 8419 ΣΜΕ και στη σειρά Ιουνίου ανήλθαν σε 436. Στο stock repo το ενδιαφέρον εκτινάχθηκε και απλώθηκε στα 529.500 συμβόλαια για ΕΤΕ, στα 31.397 για ΔΕΗ, στα 19.376 για ΟΤΕ, στα 3.300 για  ΕΕΕ, στα 850 για ΦΦΓΚΡΠ και σε 1 για ΜΠΕΛΑ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Ο Τραπεζικός κλάδος πέρασε τα 'stress tests' γεγονός θετικό για το μέλλον του, μιας και επανέρχεται, έστω και με αργούς ρυθμούς, η αξιοπιστία απέναντί του. Είναι πολύ νωρίς για να νιώσουμε πλήρη ασφάλεια, παρόλα αυτά είναι ένα γεγονός θετικό για τον κλάδο, αλλά και για την Οικονομία. Πλέον ο Τραπεζικός κλάδος μπορεί πιο εύκολα να αναζητήσει κεφάλαια, αλλά και να αυξήσει την πραγματική δουλειά του που είναι ο δανεισμός σε Επιχειρήσεις και Ιδιώτες.

Το θέμα χρέος είναι πολύ πιο σημαντικό, τόσο για την Οικονομία όσο και για τον Κλάδο και ελπίζουμε σύντομα και μετά από αρκετά χρόνια αναμονής, να βρεθεί μία λύση. Φυσικά το ότι ο Κλάδος πέρασε τα tests δεν σημαίνει ότι τελείωσαν οι κίνδυνοι του. Χρειάζεται σημαντικό συμμάζεμα των "κόκκινων" δανείων αν θέλουν να μην παρουσιάσουν προβλήματα στο μέλλον.

Το θέμα ΦΦΓΚΡΠ "τραυμάτισε" σημαντικά τον Θεσμό, μιας και πλέον μειώνεται η αξιοπιστία απέναντι στις εταιρείες, αλλά και τον έλεγχο αυτών τόσο από τις Ελεγκτικούς Οίκους, όσο και από τις Αρχές. Δεν μιλάμε για μία μικρή εταιρεία, αλλά για μία από τις μεγαλύτερες στον Ελληνικό χώρο. Θυμίζουμε πως πέρυσι τέτοια εποχή είχε φτάσει σε κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ενώ πλέον είναι κοντά στα 500 εκατομμύρια.

Είναι νωρίς ακόμα να εκτιμήσουμε το μέγεθος της εικόνας και την συνολική αλήθεια, ενώ μιλάμε για μία εταιρεία δεκαετιών, κάτι που πρέπει να μας κάνει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αργήσει να "συνέλθει" μέχρι να έλθουν στο φως όλα τα στοιχεία, κάτι που μας αναγκάζει να την βγάλουμε από τις επιλογές μας και να την αντικαταστήσουμε από την μετοχή του ΟΠΑΠ.

Καλό πάντως θα ήταν ο έλεγχος να γίνει με γρήγορους ρυθμούς, αν θέλουμε να αποκατασταθεί γρήγορα η αξιοπιστία στο σύστημα.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι όσο ο Γενικός Δείκτης συντηρείται πάνω από το πρόσφατο 767.
Μένει να δούμε αν το επόμενο διάστημα μας επιφυλάσσει μία λύση στο χρέος, γεγονός που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα για την Ελληνική Οικονομία, τον Τραπεζικό κλάδο αλλά και την προοπτική των Εταιρειών. Οι εταιρείες, με τα αποτελέσματά τους δείχνουν πως σταδιακά ανακάμπτουν και αν η Οικονομία ξεκινάει μία ανοδική κίνηση, μπορούν να βελτιωθούν με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας κινήθηκαν συντονισμένα ανοδικά σήμερα Τρίτη 8/5 στις συναλλαγές του πρώτου μέρους των συνεδριάσεων μεγαλώνοντας τα κέρδη τους στο δεύτερο. Οι μετοχές των εταιριών τεχνολογίας αποδείχθηκαν ανθεκτικές μετά από τα γενικά θετικά κέρδη στον κλάδο, παρά την αδυναμία των smartphone στην παγκόσμια αγορά και τις ανησυχίες για μεγαλύτερη κανονιστική ρύθμιση στον χώρο.

Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου του West Texas Intermediate (WTI) για τη Δευτέρα αυξήθηκαν πάνω από 70 δολάρια για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2014, έχοντας κερδίσει περισσότερο από 18% από το φετινό χαμηλό που άγγιξε τον Φεβρουάριο.

Οι τιμές του πετρελαίου αργότερα έδωσαν πίσω μερικά από αυτά τα κέρδη καθώς οι traders ενθυλάκωσαν κάποια κέρδη, αφού ο Πρόεδρος Trump επιβεβαίωσε με ένα tweet ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του για την πυρηνική συμφωνία στις 18:00 GMT.

Ενώ η δήλωση του Trump κράτησε πολλούς επενδυτές εκτός συναλλαγών, οι μετοχές της Ασίας σημείωσαν τελικά σημαντικά κέρδη, υπό την ηγεσία των εταιρειών τεχνολογίας.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας κέρδισε 0,6%, με τις μετοχές τεχνολογίας - πληροφορικής να αυξάνονται κατά 0,7%.Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν σχεδόν επίπεδος κατέληξε με άνοδο +0,18%.

Το ευρώ σημείωσε χαμηλό τετράμηνου τη Δευτέρα στα 1,1897 δολάρια και τελευταία είναι στα 1,1924 δολάρια.

Ενάντια στο γιεν, το δολάριο σημείωσε μικρή αλλαγή στα 109,07 γιέν, από το υψηλό τρίμηνου των 110,05 γιέν.

Ο συνδυασμός υψηλότερων τιμών πετρελαίου, ισχυρού δολαρίου και υψηλότερων αμερικανικών επιτοκίων είναι επικίνδυνος για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία αναδυόμενων αγορών, καθώς θα μπορούσε να επιδεινώσει σημαντικά το εμπορικό ισοζύγιο τους και επίσης να ενθαρρύνει τους επενδυτές να μεταφέρουν κεφάλαια σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερων αποδόσεων των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα