της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η απεξάρτηση από τις εξαγωγές πετρελαίου -που άλλοτε αποτελούσαν τον μοναδικό «πυλώνα» στήριξης της οικονομίας- συγκαταλέγονται στις βασικές προτεραιότητες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τα επόμενα χρόνια, όπως τόνισε ο πρέσβης των ΗΑΕ στην Ελλάδα, κ. Μοχάμεντ μιρ Αλραΐσι, σε εκδήλωση παρουσία δημοσιογράφων. Στην εκδήλωση, ο κ. πρέσβης δεν παρέλειψε να τονίσει τις άριστες σχέσεις μεταξύ Εμιράτων και Ελλάδας, προσβλέποντας στη στενότερη μεταξύ τους συνεργασία.
Η οικονομία των ΗΑΕ αποτελεί μια από τις ισχυρότερες και πιο ελπιδοφόρες παγκοσμίως, έχοντας καταφέρει να μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από το πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού στον κόσμο. Με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΑΕ ανέρχονταν σε 97,80 δισ. βαρέλια στα τέλη του 2016.
Ο πετρελαϊκός τομέας συνεισφέρει στο 31% της οικονομίας των ΗΑΕ από 100% στα προηγούμενα χρόνια, ενώ βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το συγκεκριμένο ποσοστό κάτω από το 20% στα επόμενα χρόνια.
Τα ΗΑΕ αποτελούν την πιο διαφοροποιημένη οικονομία μεταξύ των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου(GCC), αποτελώντας επενδυτικό και εμπορικό λιμάνι και ταυτοχρόνως σημαντικό εμπορικό κόμβο.
Ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα υπογράμμισε τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα ΗΑΕ στους επενδυτές, αναφερόμενος παράλληλα στο όραμα της κυβέρνησης να καταστεί κορυφαίος προορισμός για ξένες άμεσες επενδύσεις. Ήδη, τα ΗΑΕ αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης επενδύσεων στη Μέση Ανατολή, με τις ξένες επενδύσεις να ξεπερνούν τα 272,47 δισ. δολάρια, συμβάλλοντας στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, που αναπτύχθηκε με ρυθμούς 2,7% το 2016 έναντι του 2015. Για το 2018, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση Απριλίου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 2% για το ΑΕΠ των ΗΑΕ -που το 2016 ανήλθε στα 348,7 δισ. δολάρια- και επιτάχυνση στο 3% για το 2019.
Το 2018 αποτελεί για τα ΗΑΕ «Έτος Ζαγιέντ», προς τιμήν της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του ιδρυτή και πρώτου προέδρου, σεϊχη Ζαγιέντ Μπιν Σουλτάν Αλ-Ναχαγιάν, ο οποίος απεβίωσε το 2014.
Εκτός από διαφοροποιημένη οικονομία, τα εμιράτα αποτελούν και μια από τις πιο διαφοροποιημένες και ανοικτές κοινωνίες όχι μόνο στον αραβικό κόσμο, αλλά και παγκοσμίως.
Όπως επισήμανε ο κ. Αλραΐσι, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μια κοινωνία μεγάλης ανεκτικότητας, καταλαμβάνοντας την 21η θέση μεταξύ 150 χωρών με βάση τον δείκτη ευτυχίας και η πιο ευτυχισμένη χώρα στον αραβικό κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στην εκδήλωση. Επιπλέον, τα ΗΑΕ, με πληθυσμό άνω των 9,1 εκατ. κατοίκων, φιλοξενούν περισσότερες από 200 εθνικότητες, μεταξύ των οποίων και πολλούς Έλληνες.
Σχέσεις ΗΑΕ - Ελλάδας
Ο κ. Αλραΐσι έδωσε έμφαση στις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και στη στενότερη μεταξύ τους συνεργασία. «Τα ΗΑΕ έχουν υπογράψει σειρά από μνημόνια κατανόησης με την Ελλάδα, που αποτελεί για μας στρατηγικό εταίρο στη Λεκάνη της Μεσογείου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλραΐσι. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν στοιχεία για το άμεσο ξένο εμπόριο μεταξύ των Εμιράτων και της Ελλάδας, με τις εισαγωγές να ανέρχονται στα 160 εκατομμύρια δολάρια και τις εξαγωγές προϊόντων εκτός πετρελαίου στα 34,5 εκατομμύρια δολάρια.