Σεντένο για Ελλάδα: Όχι στην επιστροφή στο παρελθόν

Κυριακή, 06 Μαΐου 2018 09:06
UPD:12:35
REUTERS/AARON P. BERNSTEIN

 «Να μην υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν». Aυτό είναι το μήνυμα, που στέλνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ενώ επιβεβαιώνει ότι μετά το πρόγραμμα θα ακολουθήσει ενισχυμένη εποπτεία. 

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Σεντένο εξηγεί πως ενισχυμένη εποπτεία σημαίνει πιο σφιχτή επιτήρηση, η οποία και δικαιολογείται από το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη του προγράμματος. 

Αναφορικά με τις επίμονες διαφωνίες των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για το θέμα αυτό, σημειώνει πως θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να ξεπεραστούν, ώστε το Ταμείο τελικά να έχει συμμετοχή και σε επίπεδο χρηματοδότησης. 

Το σημαντικότερο, ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup είναι να αναλάβει η Αθήνα πλήρως την «κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να μην υπάρξει σε επιστροφή σε μη βιώσιμες πολιτικές του παρελθόντος. Καλεί δε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συμφωνήσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. 

«Για να ενισχυθεί η πιθανότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το “μομέντουμ” των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης θα πρέπει να διασφαλίζεται ακόμα και όταν αλλάζει ο πολιτικός κύκλος» εξηγεί, προσθέτοντας: «Θα ήθελα να δω ευρεία υποστήριξη γι’ αυτό το σχέδιο (σσ της ανάπτυξης). Θα ενίσχυε την αξιοπιστία της Ελλάδας καθώς προχωράει εμπρός». 

Αναφέρει επίσης ότι το Eurogroup του Μαΐου θα είναι σημαντικό ως προς μια συμφωνία στα μέτρα για το χρέος και προσθέτει λέγοντας ότι η επιτυχημένη έξοδος από το πρόγραμμα είναι και μία προϋπόθεση για περισσότερη ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο, το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα το 2017 είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό που προβλέφθηκε στο πρόγραμμα «είναι αρκετά καθησυχαστικό για τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών, και το λαμβάνουμε υπόψη μας».

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα