ΣΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗ των στόχων για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού φέτος, οδηγούν οι αυξήσεις των εμμέσων φόρων, των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, αλλά και του πετρελαίου.
Ο δείκτης του πληθωρισμού του Ιουλίου θα κινηθεί πέριξ του 3,8%, ενώ πλέον βάσιμες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο μέσος πληθωρισμός στο σύνολο του 2006 θα διαμορφωθεί πάνω από το 3,5%, ενώ όπως δήλωσε πρόσφατα ο γ.γ. της ΕΣΥΕ Μαν. Κοντοπυράκης, δεν αποκλείεται σε κάποιον από τους επόμενους μήνες να φτάσει και το 4%.
Με βάση το επίπεδο τιμών των καυσίμων που είχε διαμορφωθεί έως στις αρχές Ιουλίου, ο ετήσιος στόχος για μέσο πληθωρισμό αναθεωρήθηκε ήδη στο 3,3% από 3,2%, που ήταν ο στόχος, ενώ ο πληθωρισμός του Ιουλίου θα έφτανε έως το 3,4%.
Τώρα όμως μόνο τα καύσιμα οδηγούν τον πληθωρισμό του Ιουλίου στο 3,8% και έπεται συνέχεια, καθώς ακολουθούν οι επιβαρύνσεις από την αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων, των κινητών τηλεφώνων και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ με αρχή τη ΔΕΗ.
Οι επιπτώσεις
Αναλυτικότερα οι επιπτώσεις στον τιμάριθμο από τις παραπάνω αυξήσεις είναι:
- Η επίπτωση από την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα που ισχύει από την 1η Ιουλίου, επιβαρύνει τον πληθωρισμό με 1,5 εκατοστιαίες μονάδες, σε ετήσια βάση.
- Η αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων, θα προσθέσει στο δείκτη τιμών καταναλωτή 0,2 με 0,3 εκατοστιαίες μονάδες. Εκτιμάται ότι τα πακέτα με τις νέες τιμές θα βγουν στην αγορά από τα μέσα Σεπτεμβρίου όταν και θα αρχίσει να μετράει η επίπτωση στο δείκτη του τιμαρίθμου.
- Η αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ, θα επιβαρύνει από τον Αύγουστο τον πληθωρισμό με 0,1 εκατοστιαία μονάδα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, καθώς πέραν της κατανάλωσης, ιδιαίτερα μεγάλη επίπτωση έχει στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η πολλαπλάσια (σε σχέση με τον πληθωρισμό) αύξηση του παγίου της ΔΕΗ, που κυμαίνεται από 5,13% έως και 58,42% και έως 75,9% για τις εμπορικές καταναλώσεις.
- Η αύξηση του παγίου τέλους στα κινητά τηλέφωνα θα «μετρήσει» από τον Οκτώβριο, αλλά δεν έχει ακόμα αποτιμηθεί αν και εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μικρή.
Κοινή είναι η αίσθηση στην αγορά και στο κοινό ότι ο κύκλος των ανατιμήσεων δεν έχει κλείσει. Το «μπαράζ» των αυξήσεων των εμμέσων φόρων και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, ενέχει τον κίνδυνο να καλλιεργήσει πληθωριστική ψυχολογία στην αγορά, και να προκύψουν ακόμα μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στο δείκτη του πληθωρισμού.
Π. Κ.