Κλιμάκιο της ΓΣΕΒΕΕ και του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά συναντήθηκε προχθές στη Λαμία, με τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη και με τους Αντιπεριφερειάρχες Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ευθύμιο Καραΐσκο και Ανάπτυξης Καινοτομίας και Μικρών & Μεσαίων Επιχειρήσεων κ. Δημήτριο Κυρίτση. Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ και η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος να ενώσουν δυνάμεις στην υλοποίηση του Πανευρωπαϊκού προγράμματος «Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και 2ης ευκαιρίας επιχειρηματιών».
Το πρόγραμμα (COSME) στο οποίο συμμετέχουν 15 οργανισμοί δημόσιοι και ιδιωτικοί από 7 Ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Πολωνία και Ελλάδα), χρηματοδοτείται απευθείας από την Ε.Ε. (EASME) και έχει τριετή χρονική διάρκεια (Δεκέμβριος 2016 – Δεκέμβριος 2019). Από την Ελλάδα συμμετέχουν το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ως εθνικός συντονιστής και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Ουσιαστικά χωρίζεται σε χώρες παροχής τεχνογνωσίας (Δανία, Γερμανία, Βέλγιο) και χώρες υποδοχής τεχνογνωσίας (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία) στις οποίες θα εφαρμοστούν πιλοτικά προγράμματα υποστήριξης επιχειρήσεων.
Στην Ελλάδα, και σύμφωνα με τον αρχικό Σχεδιασμό, το πιλοτικό πρόγραμμα θα υποστηρίξει, δωρεάν 875 επιχειρήσεις στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο Κρήτης.
Με την σχεδιαζόμενη συνεργασία μεταξύ του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η υλοποίηση θα επεκταθεί σε 70 περίπου επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Περιφέρεια, η οποία θα αναλάβει την σχετική επιπλέον δαπάνη των εξόδων για την επέκταση της δράσης αυτή. Η ένταξη των επιχειρήσεων αυτών, θα γίνει σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος, και με την υποβολή μιας αίτησης εκ μέρους τους, οι δε υπηρεσίες που θα τους παρέχονται θα είναι εντελώς δωρεάν.
Συγκεκριμένα το Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης στην Ελλάδα:
• Θα παρέχει εξατομικευμένη και με εμπιστευτικότητα υποστήριξη σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ώστε να:
α) Αποφεύγεται η πτώχευση – το κλείσιμο της επιχείρησης
β) Διασφαλίζεται το κλείσιμο με τον λιγότερο οδυνηρό τρόπο εφόσον αυτή είναι η μόνη επιλογή
γ) Οδηγεί τις επιχειρήσεις σε τροχιά ανάπτυξης καθιστώντας τες βιώσιμες
• Θα επιχειρήσει να αλλάξει την γενική άποψη για την αποτυχία, την πτώχευση και το κοινωνικό στίγμα που επιφέρουν στον επιχειρηματία
• Στοχεύει στην δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα
Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 120 επιχειρήσεις με τα πρώτα στοιχεία να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την αποτελεσματικότητα του.