Την έντονη αντίδραση της Folli Follie πυροδότησε έκθεση της Quintessential Capital Management (QCM), που σκιαγραφεί με ζοφερά χρώματα τις προοπτικές των οικονομικών της και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί σφυροκόποημα η μετοχή της.
Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία απορρίπτει την έκθεση ως αβάσιμη, δυσφημιστική και επιζήμια για τα συμφέροντά της και διαμηνύει ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της. Όπως αναφέρει έχει ήδη αναθέσει στους νομικούς συμβούλους της να κινηθούν όπως κρίνουν σκόπιμο για να υπερασπιστούν σε αστικό και ποινικό επίπεδο τα δικαιώματα της εταιρείας, των μετόχων της και τους επενδυτικού κοινού.
Επισημαίνει ακόμη ότι σκοπεύει να επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προς το επενδυτικό κοινό, η οποία θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία διάψευσης των πληροφοριών και στοιχείων που αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Σημειώνεται ότι μετά την έκθεση της QCM η μετοχή της έκανε «βουτιά» έως και 30%.
Το fund στήριζε τις αρνητικές εκτιμήσεις του στα ακόλουθα:
Α. Το δίκτυο σημείων πωλήσεων φαίνεται να είναι «αισθητά μικρότερο του αναμενομένου». Όπως υποστηρίζει πραγματοποίησε εκεταταμένους ελέχγους και εντόπισε μόνο 289 POS σε λειτουργία, έναντι 630, που αναφέρονται στα οικονομικά αποτελέσματα του 2016.
Β. Επιτόπιιοι έλεγχοι: Επισκέφθηκαν, όπως αναφέρουν, προσωπικά αρκετά καταστήματα της FF σε στρατηγικές τοποθεσίες (Nέα Υόρκη, Τόκιο) και μπορούν να επιβεβαιώοσουν ότι καταστήματα στρατηγικής σημασίας που αναφέρονται στον ιστότοπό της (FF Soho, FF Madison Avenue) έχουν κλείσει.
Γ. Ψηφιακή παρουσία: Συγκρίνοντας την online παρουσία της FF, την κίνηση στον ιστότοπό της και την απήχηση στα social media με τα ανάλογα στοιχεία για τους ανταγωνιστές τους, η QCM υποστηρίζει ότι, ειδικά στην Ασία, είναι ενδεικτικά μίας κατά πολύ μικρότερης εταιρείας.
Δ. Οικονομική ανάλυση: Τα επίσημα στοιχεία της FF δείχνουν αυξανόμενα έσοδα και κέρδη, αλλά αρνητικές ταμειακές ροές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εξηγείται από το μεγάλο και αυξανόμενο κεφάλαιο κίνησης στις ασιατικές θυγατρικές. Το ύψος των λογιστικών απαιτήσεων και αποθεμάτων των ασιατικών θυγατρικών της Folli Follie φαίνεται ξεκάθαρα δυσανάλογο συγκριτικά με τις αντίστοιχες εταιρείες, αναφέρεται στην έκθεση.
Ε. Κινεζικές θυγατρικές: Η FF κάνει λόγο για έσοδα ύψους 1 δισ. δολαρίων αό την Ασία, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος προέρχεται από την Κίνα. «Παραδόξως βρίσκαμε μόνο δύο θυγατρικές στην κυρίως Κίνα, τις Fu Li Fu Lei και Binlianyun, που παράγουν έσοδα 40 εκατ. δολαρίων και αθροιστικά διαθέτουν 50 σημεία πώλησης.
ΣΤ. Ανησυχίες για τους ελεγκτές: Όπως αναφέρει η QCM η Folli Follie πρόσφατα προσέλαβε την Ecovis, μια σχετικά άγνωστη εταιρεία, ύστερα από αρκετά χρόνια ελέγχων από την Baker Tilly. Επιπλέον, οι ελεγκτές της οντότητας που ενοποιεί της πωλήσεις της Folli Follie στην Ασία, που ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1 δισ. δολάρια, φαίνεται πως είναι μια «σκοτεινή εταιρεία με προσωπικό μόλις δύο ατόμων». Σύμφωνα με Κινέζους ελεγκτές από τις Τέσσερις Μεγάλες ελεγκτικολογιστικές εταιρείες, η εταιρεία ενδεχομένως να μην είναι επαρκής για να πραγματοποιήσει ελέγχους τέτοιου μεγέθους.
naftemporiki.gr