Reuters: H νέα κουλτούρα των startup στην Ελλάδα

Παρασκευή, 04 Μαΐου 2018 11:05
UPD:11:09

Ρεπορτάζ για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα φιλοξενεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, παρουσιάζοντας ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα. Κάνει δε λόγο για μία νέα κουλτούρα επιχειρηματικότητας, που αναπτύσσεται στη χώρα ως απόρροια της κρίσης και της προσπάθειας να βγουν οι νέο από αυτή. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, αν και δεν υπάρχει επίσημη βάση καταγραφής των start ups, υπολογίζεται ότι σήμερα ο αριθμός τους είναι μεταξύ 600 (εκτίμηση της AngelList) και 1.127 (εκτίμηση της Grant Thornton), όταν το 2010 ήταν μόλις 16. pER;IPOY 1.000 ελληνικές τεχνολογικές νεουφείς επιχειρήσεις μετράει στη δική της βάση δεδομένων και η εταιρεία venture capital Μarathon VC. «Έως και πριν από μία δεκαετία ουσιαστικά κανείς δεν είχε ακούσει για τις start ups στην Ελλάδα. Σήμερα, όμως, δημιουργούν νέες θέσεις και προσφέρουν ελπίδα ότι η Ελλάδα μπορεί να αναστρέψει το κύμα φυγής των υψηλής ειδίκευσης νέων της» αναφέρει το πρακτορείο. 

«Εάν δεν δράσουμε τώρα, μέσα στην επόμενη πενταετία θα λέμε τα ίδια πράγματα: ότι η Ελλάδα δεν τα πηγαίνει καλά, ότι δεν υπάρχουν δουλειές, ότι  χρειαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ να μας στηρίξει» σχολιάζει στο Reuters ο ο Σταύρος Τσομπανίδης, ο οποίος ίδρυσε πριν από τέσσερα χρόνια την Phee, την πρώτη παγκοσμίως εταιρεία, που χρησιμοποιεί ως κύρια πρώτη ύλη τα νεκρά φύλλα του φυτού Posidonia Oceanica και η οποία πουλάει τα προϊόντα της όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό.  

Το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο αναμένεται, με τη στήριξη ιδιωτών επενδυτών, να διοχετεύσει περί τα 400 εκατ. ευρώ σε ελληνικές startups και άλλες μικρές επιχειρήσεις μέσα στηνε πόμενη πενταετία. Το 2008, όταν ο Γιώργος Τζιράλης της Marathon VC οργάνωσε μία εκδήλωση δικτύωσης για νοεφυείς επιχειρήσεις, συμμετείχαν μόλις 12 άνθρωποι. Σήμερα περί τα 200 με 300 άτομα συμμετέχουν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις κάθε μήνα, ενώ τρεις με πέντε νέες εταιρείες παρουσιάζονται κάθε φορά. 

Η κρίση και κυρίως η εκρηκτική ανεργία έδωσαν το έναυσμα. «Δημιούργησαν την ανάγκη για επιχειρηματικότητα» τονίζει ο Παναγιώτης Ζαμάνης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών επιχειρήσεων. Ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές startups δίνει και η Εθνική Τράπεζα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα. 

naftemporiki.gr  

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα