Market Beat: Τελευταία σύνοδος προ των αποτελεσμάτων από τα stress tests

Παρασκευή, 04 Μαΐου 2018 09:55
UPD:09:56
SOOC/Nick Paleologos

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι αρνητικές προσδοκίες για τις μετοχικές αξίες στα διεθνή χρηματιστήρια, σε συνδυασμό με την απουσία ειδήσεων σε σχέση με την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης, ώθησαν τους θεσμικούς να αυξήσουν τα διαθέσιμά τους. Το ζήτημα είναι πως μετά τη διαπίστωση της επιμονής των πιέσεων στις τράπεζες, απλώθηκαν αυτές συστηματικά σε όλα σχεδόν τα blue chip.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Διαψεύδονται έτσι οι προβλέψεις των αισιόδοξων αναλυτών, που θεωρώντας ότι η αγορά υπεραποδίδει σε σχέση με τις ξένες, αφενός παραδεχόντουσαν, ότι μία πτώση στα Ξένα Χρηματιστήρια θα μας επηρεάσει. «Παρόλα αυτά, το πιο πιθανό είναι να είμαστε πιο "αμυντικοί" στην πτώση και πιο "επιθετικοί" στην άνοδο», σημείωναν όταν δεν είχαμε εικόνα από τις συναλλαγές του Μαΐου. Χθες και προχθές συνέβη το ακριβώς αντίθετο, αλλά ήταν μέσα στις συνήθεις αντιδράσεις του επενδυτικού κοινού του ΧΑ.

Δεν προβληματίζει η σταθερότητα των πιέσεων στις Τράπεζες, καθώς η άνοδός τους δεν αναπτύχθηκε στο τελευταίο ανοδικό τριήμερο, αλλά ξεκινάει από τις 23 Μαρτίου! Όταν ο τραπεζικός δείκτης χτύπησε τον πυθμένα των 761 μονάδων. Φαίνεται προς στιγμή ότι μετά από 23 συνόδους, με περίπου έξη πτωτικές, χτύπησε την οροφή των 1042 μονάδων στις 30 Απριλίου. Οι δυο πτωτικές στη σειρά τον Μάιο είναι λογικό να δημιουργούν διάθεση που ωθεί αρκετούς διαχειριστές σε κινήσεις ενθυλάκωσης κερδών. Ήρθαν από άνοδο σχεδόν τριακοσίων μονάδων, σε δείκτη που μετά το χθεσινό -3,45% είναι κοντά στις 970. Τα λόγια  είναι περιττά μπροστά στο μέγεθος της ανόδου για εκείνους που αγόραζαν, από τα μέσα Μαρτίου και μετά, στη φάση της αλυσίδας των πτωτικών κλεισιμάτων του τραπεζικού δείκτη.

Από τη Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημείωναν χθες το πρωί: «Δύο χρόνια 'φαγούρα' στις Τράπεζες, μιας και μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν επίπεδο, κινούμενες μέσα στα όρια των 650 - 1100 μονάδων, όσον αφορά τον κλαδικό τους δείκτη. Είναι ο κλάδος που όλοι τον θυμούνται όταν τρέχει και περιμένουν να μηδενίσει, όταν πέφτει. Έτσι μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον. Στα λίγα θετικά τα funds που έχουν 'σορτάρει', μιας και είναι αυτά που μπορούν να κάνουν την διαφορά, σε περίπτωση που έρθουν θετικά νέα, όχι τόσο σε σχέση με τα 'τεστ' όσο σε σχέση με την Οικονομία της Χώρας και πρωτίστως σε σχέση με το χρέος».

«Με τις Παγκόσμιες Αγορές να μην ξεμένουν ποτέ από θέματα, το επόμενο διάστημα θα δείξει αν θα έχει και πάλι ισχύ το χρηματιστηριακό ρητό 'Sell in May and go away', που συνιστά στους Επενδυτές να αυξάνουν το ποσό των διαθεσίμων τους, καθώς η εποχικότητα του διαστήματος Μαϊου - Οκτωβρίου θεωρείται αρνητική». Παρατηρούσε ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec.

Μετά τα χθεσινά, το πλήθος των εγχώριων αναλυτών που θα αποδώσει στο  'Sell in May'  τη δυναμική του ΧΑ μεγάλωσε. Η στήλη έχει να υπογραμμίσει πως στις 5/5 θα υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τα πρόσφατα stress tests. Στη δυναμική της ερχόμενης εβδομάδας θα φανεί το μέγεθος της προεξόφλησης των ελέγχων μαζί με την έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης στις 14 Μαΐου. Ενώ καταλυτικό ρόλο θα παίξει η αίσθηση μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 του μήνα.

Σήμερα στο επίκεντρο των αγορών θα βρεθούν τα δεδομένα των ΗΠΑ σχετικά με τις θέσεις εργασίας που θα δημοσιευτούν αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, με την έκθεση του Απριλίου να υπογραμμίζει τη δύναμη της αγοράς εργασίας. Οι επενδυτές επίσης παρακολουθούν στενά τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αν και οι αναλυτές δήλωσαν ότι δεν είχαν καμιά εμπιστοσύνη ότι η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, υπό την ηγεσία του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν, θα επιτύχει οποιαδήποτε πρόοδο όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου στην επιβολή δασμών στα προϊόντα που ανταλλάσσουν.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Το κλίμα στη Wall Street ήταν μεικτό με τον Dow Jones να τερματίζει με θετικό πρόσημο μεταβολής αν και είχε βουλιάξει 400 σχεδόν μονάδες. Μέτρησαν, τα καλά εταιρικά αποτελέσματα, η υποχώρηση του δολαρίου και η άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό.

Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη μόλις 0,02% ή 5 μονάδων στις 23.930,15, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,23% στις 2.629,73 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,18% στις 7.088,15 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+2%) και Cisco Systems (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-1,9%) και Home Depot (-1,7%).

Τα καλά εταιρικά αποτελέσματα αποκλιμάκωσαν τις πιέσεις στη Wall Street. Παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για πιθανό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο ενόψει της διήμερης συνάντησης Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων στον απόηχο της απόφασης Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στην Κίνα.  Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσε η Tesla. Ισχυρά αποτελέσματα α’ τριμήνου γνωστοποίησε η DowDuPont.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν για έβδομο διαδοχικό μήνα τον Μάρτιο, τούτη τη φορά κατά 1,6% αντί του 1,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Επιπλέον, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 στις 211.000 αιτήσεις ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο στις 225.000.

Πτωτικά κινήθηκε η απόδοση του  10ετούς ομολόγου ΗΠΑ, παραμένοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3%.  Υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,94%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,7% ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,5%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε από το υψηλό τεσσάρων μηνών έναντι του ευρώ σημειώνοντας πτώση 0,3%.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην απροσδόκητη πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και στα μεικτά εταιρικά αποτελέσματα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,73% στις 384,62 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες -0,54% στις 7.502,69 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα -0,88% στις 12.690,15 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,5% στις 5.501,66 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας της ευρωζώνης, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε απώλειες -0,5% στις 10.038,80 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με πτώση -0,83% στις 24.064,46 μονάδες.

Η Bayer γνωστοποίησε πτώση 6,2% στα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου. Καλά αποτελέσματα ανακοίνωσε η Adidas με τα καθαρά κέρδη στα 540 εκατ. ευρώ και τα έσοδα στα 5,55 δις ευρώ. Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, αναπάντεχη υποχώρηση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο καθώς οι τιμές στις υπηρεσίες αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Οι εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας είναι ότι ο δομικός πληθωρισμός στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ ήταν 1,2% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης του Reuters ανέμεναν ότι θα είναι αμετάβλητος στο 1,3% του Μαρτίου.

Ο ΡΜΙ στις υπηρεσίες αυξήθηκε στις 52,8 μονάδες τον Απρίλιο από 51,7 έναν μήνα νωρίτερα αλλά ήταν χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για 53,5, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει το MarketWatch.

ΧΑ

Χωρίς «άμυνες» έναντι γενικευμένων πιέσεων, μικρός τζίρος - μεγάλη πτώση

Στην προτελευταία συνεδρίαση της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών καθαρά πτωτική δυναμική, με κίνηση μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα έγινε στις 854,47 με προηγούμενο κλείσιμο στις 858,06 και η διάθεση για ρευστοποιήσεις θέσεων εμφανίστηκε αμέσως με αποτέλεσμα το μέγιστο να είναι οι 854,87 από 863,48 την προηγούμενη που είχε εμφανιστεί αμέσως μετά το άνοιγμα και ακολούθησαν τέσσερα κύματα ρευστοποιήσεων. Στα πρώτα 60 λεπτά ήρθε η επίσκεψη  στις 849  μονάδες και στις 12:30 είχε υποχωρήσει στις 846,  ενώ μετά τις 14:55 υπήρξε η εγγραφή του φαινομενικά κατώτερου μέρας κοντά στις 842 μονάδες. Μετά ξεκίνησε μια πλάγια κίνηση λίγο πάνω από αυτά τα επίπεδα, που  έφερε στις 17:00 το μέσο όρο στις 844,14 μονάδες. Στις δημοπρασίες ένα τελευταίο κύμα πιέσεων τον έκλεισε στο ελάχιστο μέρας που ήταν οι 839,34 από 855,34 μονάδες την Τετάρτη. Στην σύνοδο αυτή η κλιμακούμενη πίεση υπογράμμισε ότι οι πωλητές είχαν κυρίαρχη παρουσία.

Το ελάχιστο στις 839,34  ήταν 17,4 μονάδες ψηλότερα από το κατώτερο της προηγούμενης εβδομάδας. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με αρνητική ατμόσφαιρα, πριν από το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Με τα futures για τα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη να εμφανίζουν αρνητικές μεταβολές, το κλίμα στην  Αθήνα επηρεάστηκε, όπως και τα ευρωπαϊκά που βλέποντας την καθοδική διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη μεγάλωσαν ελαφρά τις απώλειές τους.

Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 839,34 από 858,02 που ήταν 0 μονάδες πάνω από το ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής του και 15,5 κάτω από το ανώτερο.

Ήταν μια σύνοδος με πιο σχεδόν διπλάσιο εύρος (15,5 μονάδες) σε σχέση με τις 8,1 μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που κατέληξε στα 59,639 από 60,797 δις ευρώ. Δυο blue chip δεν υπέκυψαν στις πιέσεις ήταν ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,57%, και ΕΛΠΕ 0,00%, ενώ 23 μετοχές του 25άρη ήταν καθοδικές.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -4,11% από -2,28%, την ΕΤΕ -3,21% από -4,62%, ΕΥΡΩΒ -3,88% από -1,81% και την ΠΕΙΡ στο -1,34% από -0,34%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -1,86% από +0,38% την προηγούμενη σύνοδο.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε ραγδαία, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (1 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (23 από 11) και ένα τα ΕΛΠΕ στα αμετάβλητα. Με βάση τους ημερήσιους όγκους η ΕΤΕ ήταν πρώτη με 21,806 από 20,238 εκατ. τεμάχια και ακολούθησαν ΕΥΡΩΒ με 6,603 από 6,006 εκατ. τεμάχια, ΑΛΦΑ με 4,392 από 2,097 εκατ., ΠΕΙΡ με 2,132 από 1,708 εκατ. τεμάχια ενώ ο ΟΤΕ ήταν στην 5η θέση με 323.924 από 236.157 τεμάχια.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -2,18% και έφθασε στις 839,34 από 858,02 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2155,35 από 2206,76 με μεταβολή -2,33%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν την τιμή για τον ΓΔ κατά 4,8 μονάδες χαμηλότερα και του 25άρη κατά 12,95, με το κλείσιμο να γίνεται στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,653 από 57,677 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,776 από 14,171 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 47,521 από 39,570 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,154 από 3,197 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 29 από 60 των καθοδικών 83 από 57 και 22 από 18 ήταν σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Πιθανότερη για τους traders η κίνηση μεταξύ 2150 και 2200 μονάδων

Στη σύνοδο της Πέμπτης 03/5, οι θεσμικοί έδωσαν μόνιμα καθοδική δυναμική στον 25άρη, με πορεία αποκλειστικά σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα έγινε στις 2195,28 με πτωτικό χάσμα 11,5 μονάδων. Γρήγορα, εμφανίστηκε  το μέγιστο, στις 2196,28 μονάδες. Μετά ξεκίνησε πτώση σε τέσσερα κύματα που όρισε στις δημοπρασίες το ελάχιστο μέρας, στις 2155,35 μονάδες. Στις 17:00 βρέθηκε στις 2168,30. Το κλείσιμο έγινε στις 2155,35 από 2206,76 με μεταβολή -2,33%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 19,326 από 15,259 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Μαΐου διακινήθηκαν 2169 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2192,00 και κατώτερο στις 2151,50 και τελευταίες πράξεις στις 2151,50 μονάδες. Επίσης διακινήθηκαν 162 ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου με ανώτερο τις 2186,00 και κατώτερο τις 2160,50 με τελευταίες πράξεις στις 2160,50 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη νέα κυρίαρχη σειρά, του Μαΐου, είναι 8677 από 8719 ΣΜΕ και στη σειρά Ιουνίου ανήλθαν σε 285 από 299.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν απόκτησαν ούτε στιγμή θετικό πρόσημο μεταβολής οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ και ΤΙΤΚ.

Λόγω κορύφωσης των πιέσεων στη διάρκεια των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι  ΑΛΦΑ, ΒΙΟ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΡΑΙΓ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΤΙΤΚ.

Είναι αρκετά δύσκολο, από τη σύγκριση των όγκων στις ανοδικές και τις πτωτικές συνεδριάσεις να προκύψουν συμπεράσματα, για το πότε θα εκτονωθούν οι πιέσεις σε συγκεκριμένες μετοχές του 25άρη. Ωστόσο κατά την πρόσφατη άνοδο του τραπεζικού δείκτη, στις 26, 27 και 30 Απριλίου, άλλαξαν χέρια περίπου 68 εκατ. τεμάχια της ΕΤΕ 14,9 εκατ. της ΕΥΡΩΒ, 11,2 εκατ. της ΑΛΦΑ και 5,3 εκατ. μετοχές της ΠΕΙΡ. Στις δυο σαφώς καθοδικές συνόδους για τις Τράπεζες οι όγκοι ανά μετοχή διαμορφώθηκαν: στα 42,0 εκατ. τεμάχια για την ΕΤΕ, στα 12,6 για ΕΥΡΩΒ, στα 6,5 εκατ. τεμάχια για ΑΛΦΑ και στα 3,8 για την ΠΕΙΡ. Χθες χωρίς αλλαγή στο συνολικό τζίρο μεγάλη άνοδο εμφάνισαν οι όγκοι στις δυο τελευταίες. Τα 14,9 εκατ. τεμάχια στις τρεις ανοδικές της ΕΥΡΩΒ με τα 12,6 στις καθοδικές είναι το πιο ενδιαφέρον δεδομένο από τη σύγκριση των όγκων.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο  Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη με οδηγό τις Τράπεζες, που κορυφώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου δεν είχε συνέχεια στις πρώτες συνεδριάσεις του

Μαΐου, καθώς η συναλλακτική βελτίωση απέτυχε να φτάσει τα τριψήφια επίπεδα.

Έτσι, η κατοχύρωση κάποιων κερδών και η διαμόρφωση αυξημένων ρευστών διαθεσίμων, καθοδήγησε τις κινήσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων που επέλεξαν τις επιλεκτικές πωλήσεις, Τραπεζικών μετοχών κυρίως, διακόπτοντας το "ράλι ανακούφισης" που είχε ξεκινήσει μετά την διαμόρφωση της πεποίθησης ότι τα "stress tests" δεν θα οδηγήσουν σε νέες ανακεφαλαιοποίησεις, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται από τον SSM στις 5/5.

Η συναλλακτική κόπωση σχετίζεται και με την ένδεια νέων ειδήσεων από το πεδίο της εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων από την Ελληνική Κυβέρνηση, του ζητήματος της ελάφρυνσης του χρέους και του μεταμνημονιακού οδικού χάρτη.

Θετικά, ωστόσο, καταγράφονται τα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών για το 2017, με την αύξηση των κερδών μ.φ. να εκτοξεύεται στο +43% και το ύψος των μερισμάτων να αγγίζει το +9%, αποδεικνύοντας ότι οι κινήσεις αναδιάρθρωσης πολλών διοικήσεων είχαν θετική έκβαση, ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των εταιρειών με "turn-around stories". Διαμορφώνονται έτσι οι προϋποθέσεις να εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον, σε αυξημένο αριθμό επενδυτικών επιλογών.

Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία εισαγωγής εταιρικών ομολόγων με την εταιρεία Coral (θυγατρική της Motor Oil,που αφορά το δίκτυο πωλήσεων με το σήμα της Shell), να αποτελεί μια επενδυτική επιλογή με εξαιρετικά υψηλό δείκτη φερεγγυότητας.

Συνεχίζεται επομένως η κίνηση του Γενικού Δείκτη σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης (830 - 850 μονάδων) με την Αγορά να αναμένει νέους καταλύτες ικανούς να κινητοποιήσουν τα αντανακλαστικά των αγοραστών.

Παράλληλα, το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστό, καθώς σε διάφορα πεδία τα δεδομένα προκαλούν εύλογη ανησυχία: οι συζητήσεις που αναμένονται ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα με στόχο τη μείωση των εμπορικών ανισορροπιών, δεν διαφαίνεται ότι θα οδηγήσουν εύκολα σε συμφωνία. Η οικονομική μεγέθυνση στις ΗΠΑ σημειώνει κόπωση το 1ο τρίμηνο, με τα αποτελέσματα, ωστόσο, του 1ου τριμήνου να είναι αισθητά βελτιωμένα ελέω της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Από την άλλη πλευρά, η ανατίμηση του Δολαρίου σε σχέση με το Ευρώ, ανακουφίζει τις Ευρωπαϊκές εταιρείες, οι πωλήσεις των οποίων πλήττονταν από το ισχυρό Ευρώ.

Ανοικτά λοιπόν όλα τα ενδεχόμενα για την κίνηση των δεικτών στις Διεθνείς Αγορές, με την "νότια κατεύθυνση" να έχει μικρό προβάδισμα, λαμβάνοντας υπόψη και τις κινήσεις των αποδόσεων των Αμερικανικών 10ετων ομολόγων που, έστω και πρόσκαιρα, ξεπέρασαν το 3%.

Κάποιοι άλλωστε υιοθετούν τη ρήση, διαμορφώνοντας στρατηγική αυξημένων ρευστοποιήσεων την περίοδο αυτή, τακτική που τη δικαιολογεί και η αυξημένη μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει, πλέον, τη φυσιογνωμία των Αγορών.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας υποχώρησαν, ενώ το γιεν της Ιαπωνίας κράτησε στις πρώτες ώρες συναλλαγών τα κέρδη που σημείωσε στη διάρκεια της νύχτας. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έστρεψαν την προσοχή τους στα δεδομένα επί της μισθοδοσίας των Η.Π.Α. για να βρουν νέους καταλύτες για τη γέννηση διάθεσης για ρίσκο.

Οι επενδυτές ήταν προσεκτικοί μετά από μια αδύναμη απόδοση στη Wall Street κατά τη, καθώς ορισμένες ανακοινώσεις απογοητευτικών εταιρικών κερδών αντισταθμίζουν τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν μετά από μια εκπληκτική επιβράδυνση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ.

Το δολάριο των ΗΠΑ αποδυναμώθηκε κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης μεταβλητότητας συνεδρίασης μια ημέρα αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα τελείωσε μια συνάντηση επί της πολιτικής της χωρίς μεταβολή των επιτοκίων και μια λιγότερο αυστηρή δήλωση από ό, τι είχαν προβλέψει οι επενδυτές. Τα απογοητευτικά εταιρικά κέρδη, τα αξιόπιστα στοιχεία για τις παραγγελίες των εργοστασίων και το εμπορικό ισοζύγιο των Η.Π.Α., καθώς και τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, διαμόρφωσαν ένα δύσκολο περιβάλλον συναλλαγών.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 0,3%, ενώ το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του γιεν αγοράζοντας 108,98 γιεν.

Οι μετοχές της Ινδονησίας, οδήγησαν τις μειώσεις, βουτώντας μέχρι και -1,5% στις αρχικές συναλλαγές, προτού να καλύψει ορισμένες από αυτές τις απώλειες προσωρινά για να καταλήξει στο -2,55%. Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν -0,46% μετά από μια δήλωση της Τράπεζας της Αυστραλίας που ειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα βλέπει ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη φέτος και την επόμενη χρονιά, αλλά αμφιβάλλει για το αν ο πληθωρισμός θα φθάσει στο μέσο της ζώνης που έχει τεθεί ως στόχος της μέχρι το 2020. Ο μετοχικός δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας μετατοπίστηκε κατά -0,16%.

Το αμερικανικό δολάριο είχε σβήσει όλες τις απώλειες του 2018, στις τελευταίες δύο εβδομάδες με τις προσδοκίες ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ακόμα και όταν άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μειώσουν τα κίνητρα.

Στο επίκεντρο των αγορών θα βρεθούν τα δεδομένα των ΗΠΑ σχετικά με τις θέσεις εργασίας που θα δημοσιευτούν αργότερα κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ημέρας, με την έκθεση του Απριλίου να υπογραμμίζει τη δύναμη της αγοράς εργασίας.

Οι επενδυτές επίσης παρακολουθούσαν στενά τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αν και οι αναλυτές δήλωσαν ότι δεν είχαν καμιά εμπιστοσύνη ότι η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, υπό την ηγεσία του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν, θα επιτύχει οποιαδήποτε πρόοδο όσον αφορά τη διαφορά στην επιβολή δασμών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ αυξήθηκε στο 2,9477% σε σύγκριση με το κλείσιμο των ΗΠΑ την Πέμπτη στο 2,946%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα