Αναχρηματοδότηση δανεισμού σχεδιάζει η διοίκηση της Elbisco

Προς έκδοση νέου ομολογιακού δανείου εντός του έτους μετά την οργανωτική αναδιάρθωση
Πέμπτη, 03 Μαΐου 2018 12:29
UPD:12:29

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Την υπογραφή ενός νέου ομολογιακού δανείου προγραμματίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του έτους η Elbisco, στοχεύοντας στην αναδιάταξη του δανεισμού της. Προς τούτο μάλιστα, στα τέλη Μαρτίου συγκλήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, με σκοπό την έγκριση της πρότασης για το νέο ομολογιακό.

Μολονότι δεν έχει γνωστοποιηθεί το ύψος στο οποίο θα κινηθεί το νέο ομολογιακό, πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι βασική επιδίωξη είναι η αναδιάταξη κάποιων δανείων και σε αυτό το πλαίσιο δεν αναμένεται να επέλθει αύξηση στον συνολικό καθαρό δανεισμό της εταιρείας, παρά μόνον στο Leasing για τη νέα γραμμή φρυγανιάς στη Χαλκίδα.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της «Ν», ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας στο τέλος του 2017 διαμορφώνεται στα 33,8 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 36,2 στο τέλος του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2015 η εταιρεία προχώρησε στη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου 28,9 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες Alpha, Πειραιώς, Eurobank και Αττικής.

Τα μεγέθη

Όσον αφορά την πορεία των εσόδων για την Elbisco ABEE, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε την περσινή χρονιά κατά 3%, στα 95 εκατ. ευρώ (σ.σ.: οι πληροφορίες αφορούν μεγέθη όπως διαμορφώνονται πριν από την τελική πιστοποίηση των ορκωτών ελεγκτών).

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επίπεδο εταιρείας για το 2017 προβλέπεται να φθάσουν έως και τα 6 εκατ. ευρώ, έναντι 4,3 εκατ. ευρώ το 2016, όπου όμως είχαν επηρεαστεί από την απομείωση της απαίτησης από τον όμιλο εταιρειών Μαρινόπουλου κατά 2,2 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό «νοικοκύρεμα» ακολουθεί την πρόσφατα ανακοινωθείσα οργανωτική αναδιάρθρωση στη δομή της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία η Elbisco υιοθετεί ένα πιο ευέλικτο διοικητικό σχήμα. Βάσει των όσων ανακοινώθηκαν, στη νέα δομή της εταιρείας δημιουργούνται τέσσερις Γενικές Διευθύνσεις με άμεση αναφορά στον διευθύνοντα σύμβουλο Δημοσθένη Ραμαντάνη: Γενική Διεύθυνση Λειτουργιών, Γενική Διεύθυνση Επιχειρησιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας, Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Logistics, Γενική Εμπορική Διεύθυνση Ελλάδας.

Νέα γραμμή παραγωγής

Σημαντική παράμετρο στην προσπάθεια θωράκισης και ενδυνάμωσης της εταιρείας αποτελεί η λειτουργία της νέας γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο της Χαλκίδας, από την οποία η διοίκηση προσδοκά τη δημιουργία σημαντικών προοπτικών ανάπτυξης, οι οποίες θα προέλθουν από την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της φρυγανιάς κατά περίπου 40%.

Οι πρόσθετες ποσότητες παραγωγής προγραμματίζεται να κατευθυνθούν στις εξαγωγές, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες συνεργασίας με μεγάλες εταιρείες και αλυσίδες του λιανεμπορίου. Σε εμπορικό επίπεδο, εξάλλου, η στρατηγική στόχευση της εταιρείας είναι απόλυτα εξωστρεφής. 

Σημειώνεται ότι σήμερα η εταιρεία έχει παρουσία σε περισσότερες από 20 αγορές, με τις εξαγωγές να κινούνται στο 10% περίπου του κύκλου εργασιών στις κατηγορίες των μπισκότου, αλμυρών κράκερ και φρυγανιάς.

Σε επίπεδο μεγεθών, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία του 2016, τα ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου εμφάνισαν έσοδα 113,4 εκατομμυρίων ευρώ και καθαρές ζημιές 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο εταιρείας τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 97,5 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημιές στα 2,7 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Elbisco διαθέτει εργοστάσια στη Χαλκίδα και το Πικέρμι, όπου διατηρεί και κέντρο διανομής, καθώς και στα Σκόπια, απασχολώντας συνολικά περισσότερους από 1.100 εργαζόμενους.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα