Σιούφας: Συμπεριφερόμασταν σα να είμαστε πετρελαιοπαραγωγός χώρα

Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2006 18:10
UPD:18:11

«Οταν συμμετείχα για πρώτη φορά το Μάιο του 2004 στο Συμβούλιο των Υπουργών Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., είχα πει τότε στους συναδέλφους μου ότι διαβλέπω -ήμουν υπουργός μόλις τριών μηνών- ότι όλος ο κόσμος θα έμπαινε σε μια βαθιά ενεργειακή κρίση και ότι δεν ήταν ένα παροδικό φαινόμενο οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου. Ολοι μου είπαν "καινούργιος υπουργός είσαι, εάν είναι έτσι τα πράγματα μην ανησυχείς, θα περάσει κι αυτό όπως και άλλες αναστατώσεις που είχαμε κατά καιρούς".

Δυστυχώς δικαιώθηκα. Ηδη αυτή η κατάσταση κρατάει περίπου 30 μήνες, ζούμε τιμές πετρελαίου που κινούνται σταθερά μεταξύ των 67 και 75 και 78 δολαρίων το βαρέλι. Αυτό δεν οφείλεται σε δυσλειτουργία των διεθνών αγορών των καυσίμων, δεν υπάρχει πρόβλημα προσφοράς, αλλά είναι καθαρά μία χρηματιστηριακή κατάσταση και σχεδόν το 40% αυτής της τιμής είναι έξω από την πραγματική τιμή των καυσίμων», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, στη Σύνοδο των Πρέσβεων στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Βεβαίως, οι επιπτώσεις σε όλες τις οικονομίες και σε όλο τον κόσμο είναι σοβαρές, σ' εμάς είναι περισσότερο σοβαρές απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Και το λέω αυτό γιατί τα προηγούμενα σχεδόν 20 χρόνια συμπεριφερόμασταν σα να είμαστε πετρελαιοπαραγωγός χώρα. Καμία έγνοια, διότι οι τιμές των καυσίμων κυμαίνονταν από 12 έως και 31 δολάρια το βαρέλι, δεν έδινε σημασία, με συνέπεια, ενώ οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κύρια οι «15» χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να διαθέτουν περίπου το 1,5% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος για εισαγωγές καυσίμων, εμείς ήμασταν γύρω στο 3% με 3,2% του ΑΕΠ και τώρα ξεπερνάμε το 4% με 4,5% του ΑΕΠ για εισαγωγές πετρελαιοειδών. Αυτό αντιλαμβάνεστε τι βρόγχος είναι στη χώρα μας και γι' αυτό ένα από τα ζητήματα της ενεργειακής μας στρατηγικής είναι η σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα