Κοινοτικός προϋπολογισμός: Όχι στην πρόταση της Κομισιόν από Ολλανδία, Πολωνία, Ουγγαρία

Τετάρτη, 02 Μαΐου 2018 17:04
UPD:17:06
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Απαράδεκτη κρίνει την Ολλανδία την πρόταση για αύξηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, ενώ ανάλογη κριτική είχε ασκήσει νωρίτερα και η Αυστρία. Έντονες είναι οι αντιδράσεις από Ουγγαρία και Πολωνία, που θεωρούν ότι στοχοποιούνται με την πρόταση για σύνδεση των κονδυλίων με το σεβασμό του Κράτους Δικαίου. 

«Η υφιστάμενη πρόταση είναι απαράδεκτη για την ολλανδική κυβέρνηση. Τα έσοδα της ΕΕ μειώνονται λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν μειωθούν τα έσοδα, θα πρέπει να δαπανούμε λιγότερα» τόνισε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Στεφ Μπλοκ. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας,  Κόνραντ Σιμάνσκι, διεμήνυσε πως η χώρα του θα θα αντιταχθεί σε οποιοδήποτε σχέδιο προϋπολογισμού «δεν θα εξισορροπεί τις ανάγκες των κρατών- μελών».

Αναφερόμενος δε στη σύνδεση των κονδυλίων με το σεβασμό του Κράτους Δικαίου, σχολίασε πως η Πολωνία δεν θα κάνει αποδεκτούς «αυθαίρετους μηχανισμούς», που όπως είπε έχουν ως στόχο να μετατρέψουν τη διαχείριση των πόρων σε εργαλείο άσκησης πολιτικών πιέσεων». Aνάλογη στάση τηρεί και η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, που βρίσκεται όπως και η πολωνική κυβέρνηση, σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες εδώ και καιρό. 

ΠΗΓΗ: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα