Market Beat: Την συνέχεια στην άνοδο δοκιμάζουν οι θεσμικοί με στόχο τις 880 μονάδες

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018 11:29
UPD:11:31
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι ξένες αγορές βρίσκονται σε μια κατάσταση που έχει προκαλέσει υπερδιέγερση στους διαχειριστές κεφαλαίων με αποτέλεσμα να αντιδρούν νευρικά και με πάθος επιλέγοντας εναλλάξ τις ακριβώς αντίθετες κατευθύνσεις. Η πορεία των βασικών δεικτών στη Wall Street που καθορίζει την τάση και στις υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές χαρακτηρίζεται από πολλούς ως απατηλή. Ωστόσο σε αυτή τη συγκυρία ο ΓΔ κατάφερε να επιστρέψει στη γειτονιά των 850 μονάδων και κατά την εκτίμησή μας έχει αποκτήσει εφόδια για να πλησιάσει περισσότερο το υψηλό του 2018. Γιατί αν περάσει αποφασιστικά τις 850 μονάδες, ο δρόμος ως τις 880 δεν θα έχει εμπόδια από την πλευρά της στατιστικής προϊστορίας. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Σήμερα οι ασιατικές αγορές που είναι σε λειτουργία κινούνται ανοδικά μετά από τη βελτίωση στο πεδίο των γεωπολιτικών εντάσεων μετά τη συνάντηση – προσέγγιση ειρήνης μεταξύ της Βορείου και της Νοτίου Κορέας. Οι μετοχές παγκόσμια είχαν ένα ονειρεμένο ράλι το 2017, βοηθούμενο από την πρώτη, συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη εδώ και δεκαετίες, σε συνδυασμό με νομισματικές πολιτικές διευκόλυνσης της ρευστότητας στον μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου. Όμως, οι επενδυτές εμφανίζονται φέτος ολοένα και περισσότερο αγχωμένοι με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που πιθανά σηματοδοτεί ταχύτερη αύξηση του επιτοκίου φέτος, ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται πιθανό να τερματίσει σύντομα το γενναιόδωρο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της.

Δυο είναι τα «κρατούμενα» από τις πράξεις αφαίρεσης και πρόσθεσης στις τιμές των μετοχών του χρηματιστηρίου της Αθήνας. Με κυρίαρχους τους ξένους θεσμικούς το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά μετράει πολύ στη διαμόρφωση της τάσης και αυτή την περίοδο, νέες ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού παγκόσμια, γέννησαν επιφυλάξεις για τις μετοχικές αξίες. Το άλλο κρατούμενο είναι πως στο ταμπλό, φιλοξενούνται μετοχές εταιριών που οι επαγγελματίες μπορούν να εκτιμήσουν σωστά. Είναι οι Τράπεζες του 25άρη, που υπόκεινται σε έλεγχο από ανεξάρτητες αρχές, όπως η ΕΚΤ που την εμπιστεύονται. Για αυτό, τις μέρες που υπάρχει διεθνώς διάθεση για ρίσκο, οι ξένοι θεσμικοί του ΧΑ τοποθετούνται στις μετοχές τους και φυσικά όλοι οι συναλλασσόμενοι ενδιαφέρονται ευθέως ή πλαγίως για την εικόνα τους. 

Η τέταρτη και τελευταία εβδομάδα του Απριλίου είχε ενδιαφέρον στατιστικό και ουσιαστικό, αναφορικά με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, που ξεπέρασε τα 60 δις ευρώ, συμβάλλοντας στη δημιουργία αλυσίδας τεσσάρων ανοδικών εβδομάδων. Το σημαντικότερο όμως ήταν, πως με τα κέρδη της, ο 25άρης απόκτησε απόδοση από την αρχή του έτους πάνω από 5%, ενώ ο ΓΔ πλησιάζει το +6% με τον FTSEM στο +10%. Με αποτέλεσμα το ΧΑ να είναι στα πέντε πρώτα σε απόδοση στην ευρωζώνη, με το χρηματιστήριο του Μιλάνου πρώτο με +9,5%. 

Σε συνδυασμό με την υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων κάτω του 4%, η ελληνική κεφαλαιαγορά ανεβαίνει στα μάτια των διαχειριστών της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας. Γενικότερα δε οι θεσμικοί, γνωρίζουν τις περιπέτειες του τραπεζικού κλάδου και εκτιμούν, πως για τις Τράπεζες τα χειρότερα είναι πίσω. Είναι για αρκετούς ισχυρούς θεσμικούς ο κλάδος με την μεγαλύτερη επενδυτική «ασφάλεια», στην περίπτωση που για την ελληνική οικονομία επαληθευτεί το θετικό σενάριο. Τα στατιστικά δεδομένα υπογραμμίζουν πως οι μετοχές των ΑΛΦΑ (+2,15% στη βδομάδα +26,36% στο μήνα) ΕΤΕ (+6,44% στη βδομάδα +29,02% στο μήνα) ΕΥΡΩΒ (+4,09% στη βδομάδα +32,64% στο μήνα) και ΠΕΙΡ (+5,36% στη βδομάδα +29,96% στο μήνα) είναι αυτές που κράτησαν το θετικό πρόσημο στη βδομάδα και ακόμα σημαντικότερη είναι η συνδρομή τους στα κέρδη του Απριλίου. 

Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της χρήσης του 2017, με περισσότερο ενδιαφέρουσες αυτές των Κατασκευαστικών, του ΟΛΘ και της MIG. Ήδη οι μεταβολές των μετοχών των εταιριών στις Κατασκευές την περασμένη βδομάδα, σε 25άρη και FTSEM, εμφάνισαν οριακές μεταβολές. Σαν ένδειξη της στάσης αναμονής των θεσμικών, προ της γνωστοποίησης της χρήσης του περυσινού τελευταίου τριμήνου. Το πλήθος των μη τραπεζικών μετοχών του ΧΑ που θα κρατήσει τιμές κοντά στα πρόσφατα υψηλά τους, θα είναι η ραχοκοκαλιά της ανόδου ως τις 880 μονάδες που, υπολογίζοντας την παραδοσιακή κυκλικότητα ορισμένων τίτλων, αρχίζει και γίνεται ορατός στόχος. Τα διεθνή όμως, μπορούν εύκολα να τον μετατρέψουν σε όνειρο απατηλό. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας     

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Δυσκολεύουν οι αγορές όταν «δικαιώνουν» τους πάντες

Η κίνηση των τιμών στα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου είχε τη μορφή του V, καθώς οι επενδυτές έβαζαν διαρκώς στη ζυγαριά τα εταιρικά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο και τους φόβους για επικείμενη ύφεση. Από μόνο του το ζύγισμα περιέχει μια παραδοξότητα αφού ανακοινώνονται ισχυρά κέρδη από τις εταιρίες με παγκόσμια δράση και στην άλλη πλευρά υπάρχει η κίνηση των τιμών στα επιτόκια του κρατικού χρέους των ΗΠΑ, που ως πρόδρομος δείκτης ειδοποιεί για επιβράδυνση της ανάπτυξης. 

Τον πανικό την αρχή της εβδομάδας πυροδότησε η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, δημιουργώντας εκ νέου προσδοκίες για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, σε μια οικονομία που λειτουργεί με ποσοστά ανεργίας που αντιστοιχούν σε πλήρη απασχόληση. Άρα υπάρχει πίεση στις αμοιβές των εργαζόμενων ήδη, με αποτέλεσμα οι αγοραίοι να θεωρήσουν πιθανότερες τις τέσσερις αντί των τριών αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Fed. Η ισχυρότερη Κεντρική Τράπεζα παγκοσμίως, αναπτύσσει ήδη πολιτικές νομισματικής σύσφιξης της μακροχρόνιας χαλάρωσης που επέλεξε για την αντιμετώπιση της ύφεσης του 2008. Θέλοντας να προεξοφλήσουν αυτή την εξέλιξη, πούλησαν ομόλογα και είχαμε εμφάνιση τιμών στις αποδόσεις των δεκαετών αναφοράς που ξεπέρασαν το 3%. Είχαν να φανούνε πάνω από τέσσερα χρόνια και διαπιστώθηκε η ακρίβεια της πρόβλεψης στο προηγούμενο σχόλιο, όπου σημειώναμε πως στις αγορές ομολόγων έχουν ένα νέο επίπεδο στο οποίο φαίνεται πως έχουν επικεντρωθεί: το 3% στις αποδόσεις των 10 ετών ομολόγων ΗΠΑ. Στη συνέχεια όμως είχαμε παραθέσει τη δήλωση του Peter Tchir, της Academy Securities: «Θα φτάσουμε στο 3% αρκετά γρήγορα τώρα. Η κίνηση πάνω από 3% θα είναι δύσκολη, καθώς υπάρχουν σημεία αντίστασης γύρω στο 3,05%».

Αυτό ακριβώς συνέβη μέσα στη βδομάδα και την Παρασκευή, οι αποδόσεις των 10ετών αναφοράς των ΗΠΑ, υποχωρώντας άλλες δυο μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Πέμπτης, σταμάτησαν στο 2,96%. Αντίστοιχα στη Wall Street είχαμε τους S&P500 και Nasdaq να εμφανίζουν άνοδο μικρότερη του 0,1% και ο Dow Jones Ind. Av. οριακή πτώση. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 Index ενισχύθηκε 0,2% ο MSCI Asia Pacific Index κέρδισε 0,9%, ο βρετανικός FTSE 100 σκαρφάλωσε 1,1% και ο MSCI Emerging Market Index ανέβηκε 1,2% με τις κινήσεις των επενδυτών να αφήνουν μια νότα αισιοδοξίας στο τέλος της εβδομάδας.

Την τέταρτη εβδομάδα του Απριλίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2669,91 μονάδες, είχε πτώση -0,01% ενώ στο 2018 διατήρησε απώλειες -0,14%. Ο Dow, με μεταβολή -0,62%, έκλεισε στις 24.311,19 μονάδες, στο 2018 απέδωσε -1,65%. Ο S&P400 υποχώρησε -0,44% με επίδοση φέτος -0,44%, αλλά ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -0,50%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +1,35%. Ο δε Nasdaq, με απώλειες -0,37%, διατήρησε κέρδη +3,13% το 2018. 

Ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά, -1,01%, στα 1324,10 δολάρια η ουγκιά, με απόδοσή το 2018 +1,46%. Παράλληλα κινήθηκε το πετρέλαιο Crude κατά -0,13%.  Στο 2018 γράφει κέρδη +13,09%. 

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +1,82% στη βδομάδα περιορίζοντας τις απώλειες, -2,41%, στο 2018. Ο DAX ανέβηκε +0,32%, με ετήσια επίδοση -2,61%, ο CAC είχε μεταβολή +1,30%, με απόδοση την τρέχουσα χρονιά +3,21%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ενισχύθηκε +0,42% και στο έτος αποδίδει -1,18%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +0,41%, στο 2018 αποδίδει +9,49%. Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +1,05%, με +13,14% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού χάνοντας -0,30%, έχει επίδοση για το 2018 -2,17%. 

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,38%, στο 2018 εμφάνισε απώλειες -1,30%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,65% και επίδοση για φέτος +1,01%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +1,61%, στο 2018 αποδίδει +2,68%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε κατά -0,45% και στο 2018 έχει επίδοση +1,21%. Άνοδο +0,35% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -6,80%.  

Οι προβλέψεις σκιάζανε τα κέρδη 

Τις ημέρες που πυρετού από τις προσδοκίες για εκτίναξη του πληθωρισμού και των επιτοκίων δανεισμού, οι επενδυτές αντιδρούσαν περισσότερο στις ανησυχίες των επικεφαλής των γιγαντιαίων εταιριών σχετικά με το αύριο, παρόλο που τα τριμηνιαία κέρδη τους ήταν ιδιαίτερα ισχυρά. Η εβδομάδα είχε τις περισσότερες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου. Αρκετές εταιρείες προειδοποίησαν ή ανέφεραν υψηλότερα κόστη. Το φετινό πρώτο τρίμηνο ήταν η πρώτη περίοδος αναφοράς από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, επέβαλε τον Μάρτιο φόρο στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Οι τιμές αυτών και άλλων βασικών προϊόντων αυξήθηκαν έντονα, ενώ το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7,5% το πρώτο τρίμηνο.

Γεννήθηκαν εξ αυτών νέες ανησυχίες για την αύξηση του κόστους και οι επενδυτές των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ, την τρέχουσα εβδομάδα, θα μελετήσουν τις δηλώσεις γύρω από το κόστος παραγωγής στη συνέχεια της περιόδου ανακοίνωσης κερδών του πρώτου τριμήνου. Βεβαίως, η εκτιμώμενη αύξηση των κερδών των εισηγμένων του S&P 500 για το πρώτο τρίμηνο έχει ανέβει αισθητά από την πρόβλεψη στην αρχή της περιόδου αναφοράς αποτελεσμάτων και βρίσκεται σε καλό δρόμο να εκτιναχθεί κατά 24,6% από πέρυσι. Είναι η ισχυρότερη ετήσια αύξηση από το τέταρτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αλλαγές στον φορολογικό νόμο των ΗΠΑ, που μείωσαν το συντελεστή φορολογίας εταιρειών σε 21% από 35%.

Η Caterpillar δήλωσε ότι ανησυχεί για τις υψηλότερες τιμές χάλυβα που χρειάζεται για την κατασκευή των μηχανημάτων της. Η μητρική της GOOGL δήλωσε ότι τα περιθώρια έχουν συμπιεστεί από την αύξηση του κόστους που σχετίζεται με την εμπορία και την απόκτηση δικαιωμάτων streaming για τη νέα τηλεοπτική υπηρεσία του YouTube, ενώ η Procter & Gamble ανέφερε υψηλότερες τιμές κτήσης πρώτων υλών και μεγαλύτερα έξοδα μεταφοράς. Οι μετοχές και των τριών εταιρειών μειώθηκαν, ενώ τα κέρδη που ανακοίνωσαν ήταν ισχυρά. 

Έτσι οι ανακοινώσεις που αναμένονται από μεγάλα ονόματα στον τομέα των καταναλωτικών ειδών η Kellogg, η Clorox και η Kraft Heinz  θα ελεγχθούν ως προς τις προσδοκίες για το μελλοντικό κόστος παραγωγής. Θα ήταν παράληψη  να μην αναφερθεί η σημασία της leader στην τεχνολογία, της Apple, που επίσης θα ανακοινώσει αποτελέσματα την τρέχουσα εβδομάδα. Υπάρχει ακόμα η συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την νομισματική της πολιτική, ενώ ιδιαίτερα θα μετρήσει η έκθεση για τον Απρίλιο σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τα στοιχεία για τους μισθούς και τον πληθωρισμό.

Ορισμένες εταιρείες είχαν εκπληκτικά ισχυρά αποτελέσματα, όπως το Facebook, με τη μετοχή της εταιρίας, που στριμώχτηκε πρόσφατα λόγω κακοδιαχείρισης προσωπικών δεδομένων, σε άνοδο 9,1% η οποία βοήθησε στην εκτίναξη των βασικών δεικτών της Wall Street την Πέμπτη μετά τα αποτελέσματά του.

Όταν «δικαιώνονται» όλοι…

Το να χαρακτηρίσουμε την παγκόσμια αγορά νευρική είναι υποτίμηση. Άρα και οι βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις είναι απατηλές αφού από Δευτέρα ως Τετάρτη στις αγορές γλένταγαν οι αρκούδες και μετά, πανηγύριζαν οι ταύροι. Αν όμως οι ανησυχίες σχετικά με το κόστος παραγωγής και τον πληθωρισμό υπονομεύσουν περαιτέρω το κλίμα, θα υπάρξει άλλο ένα εμπόδιο στην προσπάθεια της χρηματιστηριακής αγοράς των Η.Π.Α., που καθορίζει εξ αντανακλάσεως την κίνηση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, να πλησιάσει το ρεκόρ της.

Ο S&P 500 είναι επίπεδος από τις 13 Απριλίου, όταν η JPMorgan Chase ξεκίνησε την περίοδο ανακοίνωσης κερδών, ο δε δείκτης μειώθηκε περίπου 7% από το ρεκόρ υψηλού του στις 26 Ιανουαρίου. Είναι τόσο τσιτωμένοι οι διαχειριστές σαν να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Αυτό αποκαλύφθηκε όταν η Caterpillar (CAT) την Τρίτη ανέβασε την πρόβλεψη για το EPS του 2018 κατά 2,00 δολάρια, ωστόσο η μετοχή της υποχώρησε -6,3%. Ο οικονομικός διευθυντής Brad Halverson είπε στους επενδυτές, ότι το προσαρμοσμένο κέρδος ανά μετοχή του πρώτου τριμήνου ήταν το "σήμα υψηλής στάθμης για το έτος" και το δικαιολόγησε  Η εταιρία το πρώτο τρίμηνο επωφελήθηκε από την ικανότητά της να αυξήσει τις τιμές περισσότερο από ό, τι αυξήθηκε το κόστος της, αλλά για το υπόλοιπο έτος αναμένει να συμβεί το αντίθετο. Οι δαπάνες για έργα έρευνας και ανάπτυξης ήταν αργές το πρώτο τρίμηνο, αλλά θα αυξηθούν καθώς το έτος προχωρά. Και τέλος, η CAT κατάφερε να επωφεληθεί από την αύξηση των αποθεμάτων κατά 900 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο. Τα αποθέματα αναμένεται να ελαττωθούν με την πάροδο του έτους, έτσι ώστε το όφελος να μην επαναληφθεί.

Αναμφίβολα, με τα έσοδα του πρώτου τριμήνου αυξημένα κατά 31% ετησίως και με το EPS πάνω από το διπλάσιο των αποτελεσμάτων του προηγούμενου έτους, είναι κατανοητό ότι τα περιθώρια αισιοδοξίας για τους επενδυτές είναι πενιχρά. Πώς είναι δυνατό να ξεπεραστούν σύντομα αυτά τα αποτελέσματα; Είναι συνεπώς για ορισμένους διαχειριστές κρυφή σκέψη, πως τα πολύ καλά κέρδη αυτού του τρίμηνου δεν θα είναι τόσο εύκολο να επαναληφθούν. Αφού το καθεστώς στα επιτόκια αργά ή γρήγορα θα γίνει βαρύτερο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και το κόστος εργασίας και πρώτων υλών επίσης πρόκειται να διογκωθεί.  

Η φορολογική μεταρρύθμιση που σφράγισε τας αποτελέσματα των εταιριών υποστηρίχθηκε από τους αγοραίους. Γιατί αρχικά θεώρησαν ότι οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές θα πρέπει ουσιαστικά να «πληρώσουν για τους εαυτούς τους». Οι διαχειριστές προσφάτως λένε, «πρέπει να το δούμε για να το πιστέψουμε».

Περιμένουνε κάποιες ενδείξεις ότι οι παραγγελίες προς τους προμηθευτές βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Αν και πέρασαν τέσσερις μήνες από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος δεν έχει φανεί τίποτε. Μέρος του προβλήματος είναι ότι ορισμένες από τις θετικές επιπτώσεις του TCJA στο ΑΕΠ χάνονται, μέσω της διόγκωσης του εμπορικού ελλείμματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες από τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έλαβαν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις δαπανώνται για την αγορά περισσότερο εισαγόμενων αγαθών και υπηρεσιών. 

ΧΑ 

Η εβδομάδα που σφράγισε την επίδοση του Απρίλη

Η τέταρτη και τελευταία εβδομάδα του Απριλίου είχε ενδιαφέρον στατιστικό και ουσιαστικό, αναφορικά με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, που ξεπέρασε τα 60 δις ευρώ, συμβάλλοντας στη δημιουργία αλυσίδας τεσσάρων ανοδικών εβδομάδων. Το σημαντικότερο όμως ήταν, πως με τα κέρδη της, ο 25άρης απόκτησε απόδοση από την αρχή του έτους πάνω από 5%, ενώ ο ΓΔ πλησιάζει το +6% με τον FTSEM στο +10%. Με αποτέλεσμα το ΧΑ να είναι στα πέντε πρώτα σε απόδοση στην ευρωζώνη, με το χρηματιστήριο του Μιλάνου πρώτο με +9,5%. 

Σε συνδυασμό με την υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων κάτω του 4%, η ελληνική κεφαλαιαγορά ανεβαίνει στα μάτια των διαχειριστών της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας. Γενικότερα δε οι θεσμικοί, γνωρίζουν τις περιπέτειες του τραπεζικού κλάδου και εκτιμούν, πως για τις Τράπεζες τα χειρότερα είναι πίσω. Είναι για αρκετούς ισχυρούς θεσμικούς ο κλάδος με την μεγαλύτερη επενδυτική «ασφάλεια», στην περίπτωση που για την ελληνική οικονομία επαληθευτεί το θετικό σενάριο. Τα στατιστικά δεδομένα υπογραμμίζουν πως οι μετοχές των ΑΛΦΑ (+2,15% στη βδομάδα +26,36% στο μήνα) ΕΤΕ (+6,44% στη βδομάδα +29,02% στο μήνα) ΕΥΡΩΒ (+4,09% στη βδομάδα +32,64% στο μήνα) και ΠΕΙΡ (+5,36% στη βδομάδα +29,96% στο μήνα) είναι αυτές που κράτησαν το θετικό πρόσημο στη βδομάδα και ακόμα σημαντικότερη είναι η συνδρομή τους στα κέρδη του Απριλίου. 

Ωστόσο η εξέλιξη των συναλλαγών περιέλαβε μεγάλες δοκιμασίες για το φρόνημα των επενδυτών. Αφότου οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ χτύπησαν τιμές πάνω από το 3%, οι συνεδριάσεις έγιναν κάτω από ένα εξαιρετικά επιβαρυμένο κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια. Τη Δευτέρα αρχικά φάνηκε πιθανή η επιστροφή στις 850 μονάδες, που ήταν το μέγιστο της τρίτης βδομάδας. Αλλά οι σταθερές πιέσεις στο δεύτερο μέρος έφεραν τη δεύτερη στη σειρά πτωτική σύνοδο. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,72% και έφθασε στις 838,63 από 844,70 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2162,81 από 2180,26 με μεταβολή -0,80%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,945 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,754 εκατ. Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας είχαμε το τρίτο στη σειρά πτωτικό κλείσιμο του ΓΔ κατά -0,13%. Έφθασε στις 837,53 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2161,02 με μεταβολή -0,08%. Ωστόσο μετά την εγγραφή του ελάχιστου μέρας στις 13:52, οι αγοραστές επικρατώντας, μείωσαν την αρνητική μεταβολή στο τέλος, με τζίρο στα 48,585 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,404 εκατ. 

Την Τετάρτη η Αθήνα πλήρωσε την αναγκαστική συμμετοχή της στην παγκόσμια περιδίνηση των αγορών, με πτώση -1,39% για τον ΓΔ, όταν μεγάλα χρηματιστήρια έχαναν πολύ περισσότερο, από το κρετσέντο των ρευστοποιήσεων μετοχικών αξιών. Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε με τρομοκρατικό βηματισμό, που έκανε τους επενδυτές να πιστέψουν πως ο πληθωρισμός θα εκτινάσσονταν άμεσα, με την Fed να περνά σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 825,93 μονάδες που ήταν 3,0 πάνω από το ελάχιστο (821,96) της ημερήσιας διακύμανσής του και 8,5 κάτω από το ανώτερο. Ο 25άρης έκλεισε στις 2125,35 με μεταβολή -1,65%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,091 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 6,910 εκατ. Εμφανίστηκε το κατώτερο της εβδομάδας. 

Μόλις φρέναρε η πτώση στην Wall Street τα χρηματιστήρια ανέκαμψαν και ήρθε στο ΧΑ ένα ανοδικό διήμερο, που αναίρεσε τη ζημιά από το καθοδικό τετραήμερο. Οδήγησε στο υψηλότερο για το μήνα κλείσιμο την Παρασκευή, καθώς ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,61% και έφθασε στις 849,26 από 835,80 μονάδες την Πέμπτη. Ο 25άρης έκλεισε στις 2193,04 από 2152,92 με μεταβολή +1,86%. Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,132 από 42,970 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 12,530 από 5,968 εκατ. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 50 εκατ. ευρώ και των πακέτων στα 6,7 εκατ. 

Η εικόνα της αγοράς εκτός από το +0,54% σαν εβδομαδιαίο κέρδος (+8,81% στο μήνα) για τον ΓΔ, το +0,59% για τον 25άρη (+8,58% στο μήνα) και το +0,95% του FTSEM (+3,20% στο μήνα) σφραγίστηκε από το χαμήλωμα του τζίρου. Περιορίστηκε στο μισό από το ύψος που οι εγχώριοι αναλυτές θεωρούν καλό, ώστε να αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερότητας η ανοδική ορμή. Εννέα blue chip στα 25 εμφάνισαν μεταβολές εβδομάδας κάτω του 1% σε απόλυτες τιμές. Τα ανοδικά ήταν 12 και 7 από αυτά είχαν αξιόλογες επιδόσεις. Ξεχώρισε η ΕΤΕ ΠΕΙΡ ΕΥΡΩΒ με άνοδο πάνω από 6%, 5% και 4% αντίστοιχα και ακολούθησαν οι ΟΤΕ (+2,23% στη βδομάδα +8,64% στο μήνα) ΑΛΦΑ, ΜΟΗ ((+2,04% στη βδομάδα +3,94% στο μήνα) και ΤΙΤΚ (+1,61% στη βδομάδα και +9,68% στο μήνα). Με μεταβολή κοντά σε αυτή των δεικτών είχαμε τις ΑΡΑΙΓ +0,11% (+4,93% τον Απρίλη), ΓΡΙΒ 0% (3,05% τον Απρίλιο), ΟΠΑΠ +0,31% (+5,60% τον Απρίλιο), ΣΑΡ 0% (-0,70% τον Απρίλιο), ΤΕΝΕΡΓ +0,39% (+2,81% τον Απρίλιο). 

Στον αντίποδα 13 μετοχές υποχώρησαν στη βδομάδα. Αλλά μικρές απώλειες είχαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,39% (+4,50% τον Απρίλη), ΒΙΟ -0,54% (+7,65% τον Απρίλη), ΛΑΜΔΑ -0,59% (+4,50% τον Απρίλη), και ΑΔΜΗΕ -0,86% (+4,43% τον Απρίλη). Πτώση ως -2% εμφάνισαν ΕΧΑΕ -1,35% (+9,89% τον Απρίλη), ΕΕΕ -1,48% (-6,39% τον Απρίλη), ΜΠΕΛΑ -1,68% (+4,69% τον Απρίλη), ΟΛΠ -1,93% (+4,50% τον Απρίλη). Την ομάδα των πτωτικών που «δαπάνησαν» την ώθηση από τις Τράπεζες σχηματίζουν ΦΦΓΚΡΠ -9,51%  (-1,52% τον Απρίλη),  ΔΕΗ -6,01% (+3,94% τον Απρίλη), ΕΥΔΑΠ -3,28% (-1,01% τον Απρίλη), ΜΥΤΙΛ -2,53% (+14,94% τον Απρίλη), και ΕΛΠΕ -2,02% (+4,50% τον Απρίλη).        

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα 

Επιμένουν στις επιφυλάξεις τους οι traders 

Στην πρώτη εβδομάδα κυριαρχίας των σειρών Μαΐου, δεν είχαμε τη συνήθη μεγάλη υποχώρηση των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25. Σημειώθηκε ως συνήθως μετά την εκπνοή μιας σειράς, οριακή αλλαγή +1,8%, στις ανοικτές θέσεις. Ο δείκτης των παραγώγων κατέληξε στις 2193,04 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,59%. Στα options του, ο συνολικός όγκος εκτινάχθηκε 149% έναντι της περασμένης, ενώ σε 1 call αντιστοιχούσαν περίπου 3 put. 

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά ανήλθαν σε 15177 συμβόλαια, καταλήγοντας με 8.481 ανοικτές θέσεις από 8.332 στις 20 Απριλίου. Ο μέσος όγκος της σειράς Μαΐου, διαμορφώθηκε στα 2771 ΣΜΕ από 3171, ενώ για τη σειρά Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 264 από 43 συμβόλαια ημερησίως. Οι ανοικτές θέσεις της νέας κυρίαρχης σειράς ανήλθαν σε 8.193 και της επόμενης 288 από 89 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς, έγιναν στις 2189,00 μονάδες. Με προπορεία του υποκείμενου δείκτη 14 μονάδων έναντι του ΣΜΕ Μαΐου.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Το Χρηματιστήριο την περασμένη εβδομάδα διόρθωσε την υπερβολή που είχε δημιουργήσει η απότομη άνοδος των τιμών, κυρίως των Τραπεζικών μετοχών, όλο τον Απρίλιο, με τους αγοραστές να επιστρέφουν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Έτσι οι τεχνικοί δείκτες αφού διόρθωσαν τα υπεραγορασμένα επίπεδα που είχαν φτάσει, επιστρέφουν σε θετική τροχιά και η κατάσταση φαίνεται να εξελίσσεται θετικά.

Τα γεωπολιτικά σε διεθνές αλλά και σε τοπικό επίπεδο, βρίσκονται σε ύφεση μετά την έντονη περίοδο του Πάσχα, αλλά αυτό δεν διασφαλίζει το μέλλον.

Η Οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται στη γνωστή "περίεργη" κατάσταση που έχουμε καταφέρει. Δηλαδή ενώ η Χώρα θα μπορούσε να είναι Προνομιακός Επενδυτικός Προορισμός, η υπερφορολόγηση και η αδυναμία να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, μας κρατά στο περιθώριο των Διεθνών Κεφαλαίων. 

Λύση σε αυτή την κατάσταση θα μπορούσαν να προσφέρουν προϊόντα συνδεδεμένα με το Χρηματιστήριο και εποπτευόμενα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια. Είναι συνήθης διεθνής πρακτική, Επενδυτικά Σχήματα όπως Αμοιβαία Κεφάλαια, Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, ΑΕΕΑΠ και Hedge Funds, να έχουν μεγάλες απαλλαγές από φόρους, ώστε να προσελκύουν Επενδυτές.

Σε μια Χώρα που οι Δανειστές αποθαρρύνουν τις συνολικές μειώσεις στη φορολογία και η Κυβέρνηση συμφωνεί και υπερφορολογεί, θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τη φορολόγηση, Σχήματα όπως τα παραπάνω, ώστε να προσελκύσουν Επενδυτές στους Τομείς που θα επιλεγούν και που σίγουρα θα είναι επενδύσεις εντός Ελλάδος. Το Χρηματιστήριο φαίνεται να διατηρεί την ανοδική δυναμική του και να συντηρεί τις προσδοκίες για καλό χρηματιστηριακό 2018, αλλά πάντα χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα με τον Μάιο, με τα τελευταία στάδια της αξιολόγησης να είναι άμεσα μπροστά μας.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Μετά από ένα σύντομο πισωγύρισμα έως τις 822 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου επέστρεψε στο διαγραμματικό 'βατήρα' των 834 με 840 μονάδων, προσπαθώντας, λίγο πριν το κλείσιμο του μήνα, να δηλώσει τις ανοδικές του προθέσεις για τη ζώνη των 850 με 860 μονάδων. Πιθανή όμως αδυναμία διακράτησης των 834 μονάδων, με ημερήσια κλεισίματα κάτω από εκεί, θα επιφέρει ανησυχία και ρευστοποιήσεις σπρώχνοντας το Γενικό Δείκτη προς το σημείο των 814 μονάδων.

Η "αναίμακτη" επάνοδος άνω των 2135 μονάδων για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο ανοδικής διάτρησης της περιοχής των 2200 μονάδων. Το όριο των 2200 μονάδων θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εάν τμηθεί ανοδικά με αύξηση στο τζίρο συναλλαγών, θα δώσει την απαραίτητη "δύναμη" για την προσέγγιση των 2240 με 2250 μονάδων.

Και πάλι το επίπεδο "φόβητρο" των 985 με 1000 μονάδων έπαιξε το ρόλο του στον Τραπεζικό Δείκτη, οδηγώντας τον στις αρχές της εβδομάδας σε ένα "pullback" προς την περιοχή στήριξης των 940 με 920 μονάδων.

Όμως, τόσο το γρήγορο γύρισμα του δείκτη άνω των 950 μονάδων όσο και η εμφανής ανοδική παλινδρόμηση του δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI) λίγο πάνω από το μέσο επίπεδο των 55 μονάδων τεχνικού δείκτη, έχουν βάλει πλάτη για την εκδήλωση μίας ανοδικής κίνησης προς τις 975 με 980 μονάδες.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Ο Απρίλιος δικαίωσε την φήμη του, ως ένας από τους κατεξοχήν θετικούς μήνες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (μόλις 4 φορές αρνητικός τα τελευταία 15 χρόνια) και αν δεν συμβούν απίθανα πράγματα την προσεχή Δεύτερα, πριν την αργία της Πρωτομαγιάς, θα κλείσει με κέρδη άνω του 5%. Το σερί των 4 συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων υποστηρίχθηκε κυρίως από τις Τράπεζες, οι οποίες έχοντας ένα κίνδυνο λιγότερο στο κοντινό μέλλον, συνέχισαν το ράλι ανακούφισης από τις πιεσμένες αποτιμήσεις του Μαρτίου.

Αν και η εικόνα των συναλλαγών παραμένει σταθερά εστιασμένη στον Τραπεζικό κλάδο, τα ακούσματα από το μέτωπο των δημοσιονομικών στοιχείων του 2017 και η εξέλιξη των συζητήσεων για χρέος και έξοδο από τα μνημόνια, έχουν βελτιώσει την οπτική και στην πλειοψηφία των μη Τραπεζικών μετοχών του Χ.Α., οι οποίες διατηρούν με άνεση την επαφή τους με τα πρόσφατα επιμέρους υψηλά.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διατήρησε προς το τέλος της εβδομάδας την επαφή του με την κυριότερη ζώνη αντίστασης των 850 μονάδων, διορθώνοντας από τις υπερτιμημένες ζώνες των στοχαστικών ταλαντωτών.

Η διόρθωση αν και ήρθε σε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, δεν προβλημάτισε τους αγοραστές καθώς πραγματοποιήθηκε με χαμηλούς συναλλακτικούς όγκους και δεν απείλησε τα επίπεδα αλλαγής τάσης που βρίσκονται κοντά στις 810 μονάδες. Το γύρισμα και η ορμή της Αγοράς από τα επίπεδα των 820 μονάδων ενισχύει την πιθανότητα υπέρβασης του επιπέδου των 850 μονάδων, κατά την ερχόμενη εβδομάδα.

Ως σημείο αναφοράς επισημαίνουμε την συμπεριφορά του Τραπεζικού κλάδου, ο οποίος έχει πάρει, για τα καλά, τα "ηνία" της Αγοράς, συγκεντρώνοντας σταθερά πάνω από το 60% του τζίρου στις συναλλαγές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών.

Το επόμενο σημείο αντίστασης εντοπίζεται στις 880 μονάδες, ζώνη τιμών ιδιαίτερα απαιτητική από πλευράς συναλλαγών. Η κατάληψη αυτών των επιπέδων θα χρειαστεί μεγαλύτερη συμμετοχή κωδικών και κεφαλαίων καθώς, εκτός από την αναμενόμενη κατοχύρωση των γρήγορων κερδών του Απριλίου ενδέχεται να υπάρξει επιπλέον πίεση και από εγκλωβισμένα κεφάλαια, από την σχετικά πρόσφατη άνοδο τιμών στην οποία η Αγορά είχε κορυφώσει με υψηλούς όγκους τον Ιανουάριο (μ.ο συναλλαγών 79 εκατ. ευρώ).

Τα διαγραμματικά δεδομένα παραμένουν αισιόδοξα, έχουν αστερίσκους ως προς την δυναμική και θα αξιολογηθούν περισσότερο στην προσέγγιση της επόμενης αντίστασης τιμών, περίπου 30 μονάδες υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. 

Την ερχόμενη εβδομάδα ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της χρήσης του 2017, με κυριότερες αυτές του συνόλου των Κατασκευαστικών εταιρειών, του ΟΛΘ και της MIG. Εκτός από την κάλυψη της υποχρέωσης ενημέρωσης του Επενδυτικού Κοινού, η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων θα σημάνει και την εκ νέου κατηγοριοποίηση όσων εταιρειών εμφανίσουν σημαντικές αλλαγές στην χρηματοοικονομική τους κατάσταση: Όσες δεν δημοσιεύσουν έως το πρωί της Τετάρτης (2 Μαΐου) θα σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους.

Για τις εταιρείες που θα εμφανίσουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, ζημιές άνω του 30% των ιδίων κεφαλαίων, σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές, ή και αρνητικές διατυπώσεις στο πιστοποιητικό του Ορκωτού Ελεγκτή, είναι πολύ πιθανή η μεταφορά τους στο καθεστώς "επιτήρησης".

Τέλος, αν μια εταιρία πραγματοποιήσει τζίρο χαμηλότερο από 2 εκατ. ευρώ, οι μετοχές της μεταφέρονται στην κατηγορία "προς Διαγραφή". Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν λαμβάνονται υπόψη οι εταιρείες Ακινήτων.

Στο 50% του συνόλου των ισολογισμών που έχουν δημοσιευτεί (100 εταιρείες) η εικόνα είναι ικανοποιητική:
+11% στις πωλήσεις (50,9 δισ. ευρώ), +7,8% στα λειτουργικά κέρδη (7,1 δισ. ευρώ) και υπερδιαπλασιασμός της καθαρής κερδοφορίας (+126%) στα 2,84 δισ. ευρώ.

Πέρα από τα αποτελέσματα χρήσης, από την Δευτέρα παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας Αττικής λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού των μετοχών της σε αναλογία 14,18:1 (επανέναρξη διαπραγμάτευσης Παρασκευή 4 Μαΐου μαζί με την αποκοπή για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου).

Την Τρίτη 1η Μαΐου η Αγορά θα παραμείνει κλειστή όπως και οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Πριν καλά - καλά "στεγνώσει το μελάνι" των ισολογισμών του 2017 η Μυτιληναίος ανακοινώνει πρώτη τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου την ερχόμενη Πέμπτη. Την Παρασκευή 4 Μαΐου θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης για την δημόσια προσφορά του εταιρικού ομολόγου της Coral.

Σήμερα 

Οι ασιατικές μετοχές συνέχισαν να εμφανίζουν κέρδη τη Δευτέρα 30/4, καθώς οι εντάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο υποχώρησαν και τα κέρδη του πρώτου τριμήνου έφθασαν στο φως, παρόλο που ορισμένοι επενδυτές ήταν προσεκτικοί σχετικά με τις προοπτικές τους στο μέλλον στα πλαίσια μιας έντονης εμπορικής διαφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,9%, αφού κέρδισε πάνω από 1% την Παρασκευή. Ο δείκτης είναι έτοιμος να επιτύχει μια μέτρια άνοδο αυτό το μήνα μετά από δύο συνεχόμενους πτωτικούς.

Ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 0,6% και αναμένεται να τερματιστεί τον Απρίλιο σχεδόν 2,5% υψηλότερα μετά τα κέρδη ρεκόρ της Samsung Electronics και μετά από μια θεαματικά επιτυχημένη διάσκεψη κορυφής μεταξύ Βόρείων και Νοτίων Κορεατών.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ .HSI σημείωσε άνοδο 1,6%, ο δείκτης αναφοράς της Αυστραλίας κέρδισε 0,5%, ενώ οι μετοχές της Νέας Ζηλανδίας εγκατέλειψαν τις αρχικές τους απώλειες κερδίζοντας έως 0,3%.

Η ρευστότητα ήταν χαμηλή τη Δευτέρα με την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ινδία σε διακοπές ενώ μεγάλο μέρος των αγορών της Ασίας θα είναι κλειστό την Τρίτη.

Συνολικά, τα χρηματιστήρια εξακολουθούν να υποστηρίζονται από τα ισχυρά εταιρικά κέρδη του πρώτου τριμήνου. Περισσότερες από τις μισές εταιρίες του S&P 500 της Wall Street έχουν αναφέρει αποτελέσματα και το 79,4% έχει ξεπεράσει της εκτιμήσεις της αγοραίας συναίνεσης.

Οι αναλυτές αναμένουν τώρα αύξηση κερδών 24,6%, περισσότερο από το διπλάσιο των προβλέψεων στις αρχές του έτους και σε μεγάλο βαθμό χάρη των μεγάλων φορολογικών περικοπών.

Όμως, οι επενδυτές εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο αγχωμένοι με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που σηματοδοτεί ταχύτερη αύξηση του επιτοκίου φέτος ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται πιθανό να τερματίσει σύντομα το γενναιόδωρο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της.

Οι μετοχές παγκόσμια είχαν ένα ονειρεμένο ράλι το 2017, βοηθούμενο από την πρώτη σύγχρονη παγκόσμια ανάπτυξη εδώ και δεκαετίες, σε συνδυασμό με νομισματικές πολιτικές διευκόλυνσης της ρευστότητας στον μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου.

Ο δείκτης MSCI Asia ex Japan είναι σχεδόν αμετάβλητος μέχρι τώρα στο 2018, σε σύγκριση με άλμα πάνω από 13% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα συμβόλαια E-Mini για τον S&P 500 σημείωσαν άνοδο 0,2%, αφού η Wall Street μεταβλήθηκε  ελάχιστα την Παρασκευή μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα. 
Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους σε ένα χείμαρρο δεδομένων από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών δαπανών αργότερα σήμερα, της απόφασης της Fed για την πολιτική της στα επιτόκια την Τετάρτη και μιας έκθεσης για την εικόνα στην αγορά εργασίας την Παρασκευή.

Το αμερικανικό δολάριο μεταβλήθηκε ελάχιστα μετά την υποχώρησή του την Παρασκευή, με το δείκτη του DXY έναντι έξι μεγάλων αντίπαλων νομισμάτων στο 91,567. Το ευρώ σημείωσε επίσης πτώση αγοράζοντας 1,2125 δολάρια ενώ το δολάριο ανέβηκε απέναντι στο γιεν. Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν από τα πρ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα