Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Στην τελική προετοιμασία για να προχωρήσει τους επόμενους δύο μήνες στις πρώτες επενδύσεις του σε startup βρίσκεται το Metavallon Venture Capital, ένα από τα εννέα fund που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, Equifund, ενώ παράλληλα συντονίζει δράσεις για τη σύνδεση των νεοφυών επιχειρήσεων με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.
Βρίσκεται στον πρώτο κύκλο των Pre-Seed Επενδύσεων (προ σποράς). Οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν σε αυτό το στάδιο με 200.000 ευρώ, ενώ το Metavallon VC θα εισέλθει με ένα μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό τους κεφάλαιο.
Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Χολή, ιδρυτή-εταίρο του VC, βασική του μέριμνα μεταξύ άλλων είναι να φέρει σε επαφή τις μεγάλες εταιρείες με τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Όπως σημειώνει μιλώντας στη «Ν» «στο πλαίσιο αυτό συντονίζουμε Industry Challenges, όπου leader - μεγάλες εταιρείες από διάφορους τομείς (networks and telecoms, fintech, maritime, energy, manufacturing κ.λπ.) επικοινωνούν τις τεχνολογικές προκλήσεις του μέλλοντος από την πλευρά τους και καλούν startups να καταθέσουν τις λύσεις τους. Οι startups αξιολογούνται και χρηματοδοτούνται από εμάς, και στη συνέχεια έχουν ευκαιρίες διασύνδεσης με τις εταιρείες αυτές για πιλοτικές εφαρμογές, για ανάπτυξη συνεργασιών, προκειμένου να γίνουν προμηθευτές τους, ακόμα και να κάνουν συν ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Τον Μάρτιο τρέξαμε το πρώτο Industry Challenge με θέμα Netwroks, Intelligence and Infrastructure σε συνεργασία με τις Vodafone, Ericsson, Entersoft και Citrix. Κάποιες από τις προτάσεις που έχουμε λάβει από startups για χρηματοδότηση, απαντούν ευθέως στις προκλήσεις που τέθηκαν από τους Leaders.
Η συνεργασία μας με τους Leaders είναι πολύ σημαντική και αυτούς. Συνήθως μια μεγάλη εταιρεία επικεντρώνεται στο βασικό αντικείμενό της, δεν έχει χρόνο να σκεφτεί την καινοτομία τις νέες τεχνολογίες το τι θα γίνει μετά από πέντε χρόνια όσον αφορά την τεχνολογία. Το πρόβλημα του startup είναι ότι αναπτύσσει κάτι το οποίο ενώ είναι τεχνολογικά ικανό δεν έχει την πρόσβαση για να μπει στην αγορά. Σε παγκόσμιο επίπεδο όλες οι μεγάλες εταιρείες ψάχνουν να βρουν πώς θα φέρουν μέσα σε αυτές το κομμάτι της καινοτομίας. Εμείς δημιουργούμε τις γέφυρες για αυτή τη σύνδεση που είναι πάρα πολύ σημαντική».
Το κεφάλαιο που έχει στη διάθεσή του το Metavallon VC είναι 32 εκατ. ευρώ. Το Equifund συμμετέχει με το 80% του κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από την Εθνική Τράπεζα και περίπου 15 άλλους ιδιώτες επενδυτές και εταιρείες. Οι επιχειρηματικές προτάσεις που αναζητά επικεντρώνονται σε εφαρμογές νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, Μεταφορών, Cleantech, Μικροηλεκτρονικής, Τεχνητής Νοημοσύνης (Machine Learning & AI), Internet of Things, Blockchain, AR& VR. Οι ιδρυτές του Αλεξάνδρα Χολή, Γιώργος Μούσμουλας, Μυρτώ Παπαθάνου και Γιώργος Καραντώνης, είναι στελέχη με μεγάλη εμπειρία στο κομμάτι των επενδύσεων, της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της διεθνούς αγοράς.
Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει ικανή δεξαμενή ιδεών στη χώρα που μπορούν να μετατραπούν σε επιχειρήσεις η Μυρτώ Παπαθάνου σημειώνει: «Δεν το βλέπουμε σαν μια στατική δεξαμενή. Υπάρχει το deal discovery -να βρεθούν οι κατάλληλες εταιρείες που ήδη αναπτύσσουν ενδιαφέρουσες τεχνολογίες με εμπορικό ενδιαφέρον- και το deal generation - δηλαδή η προώθηση και επικοινωνία των τεχνολογιών που θα έχουν ενδιαφέρον, ώστε να προκύψουν νέες ομάδες και εταιρείες. Ήδη το οικοσύστημα στην Ελλάδα είναι πολύ πιο αναπτυγμένο απ’ ό,τι πριν από πέντε χρόνια και οι εταιρείες που βλέπουμε έχουν προχωρήσει τόσο την τεχνολογία όσο και την business προσέγγισή τους. Με τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης τα επόμενα πέντε χρόνια και τη διάθεση για επενδύσεις η αγορά προβλέπεται να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Είναι στο χέρι όλων μας, τόσο των επενδυτών όσο και των startups, να δουλέψουμε συστηματικά ώστε σε πέντε χρόνια από σήμερα το τοπίο στην Ελλάδα σε σχέση με τις καινοτόμες επιχειρήσεις τεχνολογίας να είναι πολύ διαφορετικό».
Η επενδυτική περίοδος του Metavallon VC1 είναι πέντε χρόνια και η περίοδος follow on investments και αποεπένδυσης άλλα πέντε. Όπως σημειώνει η Αλεξάνδρα Χολή: «Εκτιμούμε ότι θα διαθέσουμε το 1/3 των χρημάτων σε αρχικές επενδύσεις και το υπόλοιπο σε follow on investments, καθώς οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας προχωράνε. Επικεντρωνόμαστε σε εταιρείες που με τη σειρά τους σκοπό έχουν να απευθυνθούν σε άλλες εταιρείες (BtoB)».
Το Metavallon VC πρόσφατα ανακοίνωσε την πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα ένταξή του στο DVN Beta του παγκοσμίου επενδυτικού δικτύου Draper Venture Network, το πιο αναγνωρισμένο και επιτυχημένο δίκτυο ανεξάρτητων επενδυτικών σχημάτων με έδρα τεχνολογικά κέντρα παγκοσμίως. Το δίκτυο προσφέρει στο Metavallon VC πρόσβαση σε συνεργασίες παγκόσμιου βεληνεκούς. Στις εταιρείες μέλη του δικτύου δίνεται η δυνατότητα, ενδεικτικά, για ανάπτυξη των επιχειρηματικών επενδύσεών τους διεθνώς, για συνεπένδυση μεταξύ τους σε επόμενα στάδια και για ευκαιρίες δημιουργίας υπεραξίας για τους μετόχους τους μέσω εξαγορών των startup εταιρειών τους. Ως επίσημα μέλη του παγκοσμίου επενδυτικού δικτύου οι ιδρυτές του Metavallon πρόσφατα έλαβαν μέρος στο ετήσιο GP Spring Forum 2018 που φέτος πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο, της Ιαπωνίας. Συμμετείχαν πάνω από 40 επενδυτές από κορυφαία επενδυτικά σχήματα από όλον τον κόσμο, όπου μέσω παρουσιάσεων, εργαστηρίων και καινοτόμων δραστηριοτήτων αντάλλαξαν βέλτιστες πρακτικές, στοιχεία και απόψεις σχετικά με τις επενδύσεις, την καινοτομία και τις startups εταιρείες.
Κεφάλαια ύψους 1 δισ.
Το Equifund είναι η επενδυτική πλατφόρμα η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς (ΕΣΠΑ) και εθνικούς πόρους, 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF) και άλλα 60 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ). Όπως είπε μιλώντας σε πρόσφατη συζήτηση σε εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών) ο Γιάννης Τσακίρης -Head of Division, SE Europe and EU Neighbourhood Mandate Management του EIF- το παραπάνω κεφάλαιο έχει ήδη προσελκύσει 150 εκατ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια και αναμένεται να προσελκύσει ακόμα άλλα 50 εκατ. ώστε να συγκεντρωθεί συνολικά 0,5 δισ. ευρώ, το οποίο δύναται να προσελκύσει και τραπεζικό δανεισμό ώστε να φθάσει το 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη από τις αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί προκύπτει ότι η ανάγκη της αγοράς για τέτοιου είδους επενδύσεις είναι της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.
Τα Venture Capital αλλάζουν το σκηνικό του επιχειρείν
Στην Ελλάδα μέχρι και πριν από την κρίση ο επιχειρηματίας είχε στις περισσότερες των περιπτώσεων έναν δρόμο για να βρει χρηματοδότηση. Να πάει στην Τράπεζα. Με τα Venture Capital το σκηνικό στο επιχειρείν αλλάζει.
Μυρτώ Παπαθάνου: «Τα επενδυτικά κεφάλαια δεν χρηματοδοτούν απλά, επενδύουν στις επιχειρήσεις, μπαίνουν στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Δεν είναι τράπεζες που δανείζουν και περιμένουν να κερδίσουν από το επιτόκιο χωρίς καμία άλλη εμπλοκή στο επιχειρείν και που ακόμα και αν η εταιρεία δεν προχωρήσει θα θελήσουν να πάρουν πίσω το δάνειό τους. Αυτό σημαίνει ότι η τύχη των VC είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις εταιρείες που χρηματοδοτούν. Στην περίπτωση της αποτυχίας όλοι θα χάσουν, στο καλό σενάριο η επιτυχία και τα κέρδη θα μοιραστούν. Αλλά και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό γιατί η επιτυχία συνδέεται πάντα με τους ανθρώπους: Οι εταίροι σε ένα VC συμμετέχουν στο κεφάλαιό του, ενώ μεγάλο μέρος της αμοιβής τους είναι από την υπεραξία που θα δημιουργήσουν. Επομένως και η δική τους οικονομική τύχη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιλογή των εταιρειών που θα στηρίξουν».