Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα όχι μόνο την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και τις χώρες των Βαλκανίων και την Κεντρική Ευρώπη. Σε αυτές, όπως προκύπτει από στοιχεία της EBRD, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος από το 2014 έως και πρόσφατα. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, αρκετές τράπεζες της περιοχής δυσκολεύονται να πουλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς η προσοχή των επενδυτών έχει στραφεί στην Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες του Νότου.
Στο πρώτο μισό της δεκαετίας το ποσοστό των κόκκινων δανείων ξεπερνούσε το 20% στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Σλοβενία, ενώ ήταν πολύ κοντά στο 20% στην Ουγγαρία και την Κροατία. Στα τέλη του περασμένου έτους το ποσοστό είχε μιεωθεί στο 14,3% στην Αλβανία, στο 12,5% στην Κροατία, στο 11% στη Σερβία και στο 10,2% στη Βουλγαρία. Σημαντική πτώση καταγράφει και στη Ρουμανία, όπου την περίοδο 2014-2015 πουλήθηκαν κόκκινα δάνεια αξίας 2 δισ. δολαρίων.
Ακόμη προωθούνται deals κόκκινων δανείων στην περιοχή, αλλά ο ρυθμός τους έχει περιοριστεί. Η UniCredit πούλησε χαρτοφυλάκιο κροατικών κόκκινων δανείων ύψους 448 εκατ. ευρώ στην APS Holdings τον περασμένο Ιούνιο, ενώ βρήκε αγοραστές για μη εξυπηρετούμενο χρέος αξίας 190 εκατ. ευρώ και στη Βουλγαρία.
Η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε επίσης σημαντικό όγκο βουλγαρικών κόκκινων δανείων την τελευταία διετία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για έξοδο από βαλκανικές δραστηριότητες, όπως επίσης και χαρτοφυλάκιο εταιρικών δανείων αξίας 43 εκατ. ευρώ στη Σερβία το περασμένο καλοκαίρι. Τον Ιανουάριο κοινοπραξία των AnaCap και APS αγόρασε χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίας 360 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank Romania, ενώ δύο συναλλαγές συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθούν στην Κροατία έως το τέλος Ιουνίου.
Πέρυσι πωλήθηκαν, ωστόσο, συνολικά NPLs αξίας μόλις 3,3 δισ. ευρώ στα Βαλκάνια και την Κεντρική Τράπεζα, με το ποσό να απέχει αρκετά από το ρεκόρ των 7 δισ. ευρώ, που κατεγράφη το 2016. Όπως σχολιάζουν αναλυτές στο Euromoney αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη μειωμένη ζήτηση, καθώς οι διεθνείς επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια Ελλάδας και Κύπρου.
ΠΗΓΗ: Euromoney Institutional, Reuters