Στα θεσμικά «εργαλεία» που υπάρχουν για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών αναφέρθηκε σε εισήγησή του, σε εκδήλωση για τα «κόκκινα δάνεια», στο 29ο Money Show, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών Φώτης Κουρμούσης, υπογραμμίζοντας ότι οι δανειολήπτες πρέπει να τα αξιοποιήσουν για να πετύχουν ρυθμίσεις και καλύτερες προϋποθέσεις εξυπηρέτησης των δανείων τους.
Ο κ. Κουρμούσης ανέφερε ότι υπάρχει ήδη το νομικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν. Κατσέλη -Σταθάκη), ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών και προσφάτως και ο εξωδικαστικός μηχανισμός, που προβλέπει 120 δόσεις, κούρεμα χρέους, προστίμων, κ.ά. και αφορά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
«Με ένα από αυτά τα εργαλεία ή με συνδυασμό τους, μπορούν οι δανειολήπτες να επωφεληθούν», είπε ο κ. Κουρμούσης.
Ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των δανείων και στις προβλεπόμενες διαδικασίες, υπογραμμίζοντας και τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση, για να μειώσει «στο μισό», τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ώστε να διευκολυνθεί πιο πολύ η υπαγωγή, σε αυτόν, από τους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες.
«Έχουμε αυτή τη στιγμή πάνω από 30.000 επιχειρήσεις και πάνω από 9.000 ελεύθερους επαγγελματίες, που είναι στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού και προχωρούν, σιγά-σιγά, αλλά προχωρούν», είπε ο κ. Κουρμούσης και συνέχισε:
«Υπήρχαν στην αρχή κάποιες δυσκολίες, γιατί ήταν πρωτόγνωρο το μέτρο στην Ελλάδα, αλλά πλέον έχουμε τις πρώτες επιτυχίες - 34 επιχειρήσεις την ολοκλήρωσαν - με κουρέματα και με 120 δόσεις. Έχουμε ήδη πάνω από 800 επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη σε διαπραγμάτευση, ακολουθώντας αυτό το επιτυχημένο παράδειγμα. Έχουμε περίπου 5.500 επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της αίτησης».
Ανέφερε τέλος ως θετική εξέλιξη τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, το 2018, «για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια».