ΥΕΝ: Σε ετοιμότητα για τον κίνδυνο πετρελαιοκηλίδας από τον Λίβανο

Τρίτη, 01 Αυγούστου 2006 16:56

Το ΥΕΝ ενημερώθηκε ότι πετρελαιοκηλίδα στην περιοχή του Λιβάνου λόγω των εχθροπραξιών έχει πλήξει 10 χλμ. ακτών στη Συρία και το λιμένα Ταρτούς Συρίας και ενδέχεται να πλήξει τις ακτές της Τουρκίας, της Κύπρου και ενδεχομένως των νοτιοανατολικών νήσων της Ελλάδος.

Ο Ναυτιλιακός Ακόλουθος της Ελλάδος στην Κύπρο πληροφόρησε το ΥΕΝ ότι υπάρχει διαρροή περίπου 15.000 τόνων αργού και ότι η πετρελαιοκηλίδα κινείται στα 3 με 4 ν.μ. από τις ακτές του Λιβάνου και κοντά στις ακτές της Συρίας.

Το ΥΕΝ έθεσε σε υψηλή ετοιμότητα τις αρχές του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης, κινητοποιώντας υλικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό για την αντιμετώπιση τυχόν ρύπανσης.

Παράλληλα δόθηκαν εντολές για καθημερινή επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου από τα πλωτά του Λ.Σ. και ενημέρωση των Ε/Γ-Ο/Γ που εκτελούν τοπικούς πλόες για τυχόν παρατήρηση θαλάσσιας ρύπανσης.

Δόθηκε εντολή στην ΥΕΝ/ΥΕΜ (Υπηρεσία Εναέριων Μέσων) για πτήση στις 30/7/2006 στη θαλάσσια περιοχή Ρόδου-Καρπάθου-Καστελόριζου-Αν. Κρήτης και επέκταση των εναέριων περιπολιών στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ζητήθηκε από το επιχειρησιακό κέντρο αντιμετώπισης ρύπανσης της Μεσογείου θαλάσσης (REMPEC), το κέντρο επιχειρήσεων της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια Ναυσιπλοΐας (EMSA), η περαιτέρω πληροφόρηση της χώρας μας σχετικά με την πετρελαιοκηλίδα καθώς και τυχόν εκτιμήσεις για την κίνηση αυτής.

Ζητήθηκε από την Ε.Μ.Υ. η καθημερινή ενημέρωση του ΥΕΝ σχετικά με επικρατούσες και αναμενόμενες καιρικές συνθήκες και ρεύματα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Από το πρόγραμμα δορυφορικής παρακολούθησης πετρελαιοκηλίδων (ROSES), του οποίου το ΥΕΝ είναι χρήστης αναμένεται διέλευση δορυφόρου από την περιοχή του Αιγαίου στις 2-5-7-8/08/2006, ενώ στην τελευταία διέλευση πρωινές ώρες της 29-7-06 δεν ανιχνεύθηκε πετρελαιοκηλίδα (Κεντρικό Αιγαίο)

Τέλος, έχει ήδη συνταχθεί σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της ρύπανσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα