Για αλλαγή σελίδας της χώρας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι «είναι μια περίοδος πολύ κρίσιμη όπου μετά από σχεδόν δέκα χρόνια πρωτοφανούς δημοσιονομικής προσαρμογής η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα φάση».
Μιλώντας στη συνεδρίαση της ετήσιας συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως «όλα τα ελληνικά προγράμματα έτσι όπως εφαρμόστηκαν στη χώρα μας, από τη σκοπιά της Ευρώπης, ποτέ δεν είχαν ειδωθεί ως προγράμματα αμιγώς οικονομικοκεντρικά. Υπήρχε ένα σημαντικό δημοσιονομικό πρόσημο αλλά η Ευρώπη πάντοτε έβλεπε τα προγράμματα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση ως μια μεγάλη ευκαιρία, ίσως την τελευταία, να αποκτήσει η Ελλάδα ένα νέο, άξιο, σύγχρονο κράτος με μεταρρυθμίσεις σε όλο το εύρος των παραγωγικών και διοικητικών θεσμών της χώρας, με τράπεζες που θα λειτουργούν υπέρ της ανάπτυξης και της πραγματικής οικονομίας, με παιδεία ανοιχτή σε όλους, με μια οικονομία που δεν θα αφήνει χρέη στους νέους Έλληνες αλλά θα δημιουργεί ευκαιρίες. Τα ελληνικά προγράμματα σχεδιάστηκαν και για αυτό τον σκοπό και πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ίσως οι περισσότερες έχουν ήδη εισαχθεί στην ελληνική έννομη τάξη».
Επιπλέον ο Μαργαρίτης επεσήμανε ότι «η ψήφιση των μεταρρυθμίσεων δεν είναι αρκετή. Είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για το πέρασμα στη νέα εποχή. Πρέπει όλοι μαζί, ο πολιτικός κόσμος, οι παραγωγικές τάξεις της χώρας και οι κοινωνικοί εταίροι να έχουν μια αυξημένη θέληση οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν στην πράξη σωστά. Θα είναι ένα μεγάλο λάθος, ίσως ένα δεύτερο λάθος που δεν πρέπει να ξανακάνουμε, να περιμένουμε να μας επιβάλλουν το αυτονόητο».
Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα γεννάει ένα ευρύτερο κλίμα αισιοδοξίας και ανέλυσε τους τρεις λόγους για τους οποίους βλέπει το μέλλον της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας με καλύτερες προοπτικές.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «οι ιστορικές θυσίες των Ελλήνων, χωρίς προηγούμενο, άνοιξαν το κλειδί της μετάβασης στην κανονικότητα. Δεν υπάρχει προηγούμενο χώρας σε καμία περιοχή του κόσμου που να δέχθηκε την απώλεια σχεδόν του 25% του ΑΕΠ της χωρίς να γίνει επανάσταση. Εκείνο το καλοκαίρι του Ιουλίου όταν η Ελλάδα κινδύνεψε να χωριστεί σε 40% ευρωπαίους και 60% μη ευρωπαίους, εκείνες τις μαύρες μέρες που η χώρα βρέθηκε στον αέρα γεωπολιτικά, είχαμε την ευτυχή κατάληξη αυτό το ρήγμα να μην βαθύνει αλλά να επουλωθεί».
Παράλληλα, «το χρέος της χώρας βρίσκεται πλέον στα χέρια της ευρωπαϊκής οικογένειας. Το 80% ίσως και παραπάνω του χρέους βρίσκεται στον ESM δηλαδή στους εταίρους».
Τέλος, «η Ευρώπη στη νέα περίοδο θα βρίσκεται δίπλα και όχι απέναντι στην Ελλάδα. Μόνο το τελευταία τρία χρόνια αυτή η χώρα δέχθηκε χρηματοδοτήσεις πέρα από τα 45,9 δισ. ευρώ χαμηλότοκων δανείων από τον ESM, 15,9 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία. Δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας κοινοτικής συνδρομής από τα κοινοτικά ταμεία και σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα 9,3 δισ. ευρώ από το σχέδιο Γιούνκερ».
«Όλα αυτά είναι έμπρακτη, απτή, συγκεκριμένη έκφραση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια χώρα όπου έχει κάνει τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή και προσπαθεί πια, σε λίγους μήνες, να σταθεί μόνη της, αυτόνομα, ανεξάρτητα, αυτεξούσια στα πόδια της» κατέληξε ο κ. Σχοινάς.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ