Eρευνα για την αγορά στελεχών

Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2006 09:44

ΤΑΣΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ εμφανίζει η αγορά στελεχών επιχειρήσεων κατά το Α' εξάμηνο του 2006. Αυτή είναι η βασική διαπίστωση της τριμηνιαίας έρευνας BOYDEN Executive Market View που διενεργεί η BOYDEN Αthens, η οποία παρακολουθεί τη ζήτηση των στελεχών όπως αυτή προκύπτει από τις δημοσιευμένες αγγελίες στον Τύπο και το διαδίκτυο από τον Ιούλιο του 2002.

Αναλυτικά, στο Α' εξάμηνο του 2006, η μεταβολή στη ζήτηση στελεχών που σημειώθηκε ήταν πολύ μικρή και συγκεκριμένα της τάξης του -3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Συγκεκριμένα, το Α' εξάμηνο του 2006 χαρακτηρίζεται κυρίως από τη μεγάλη ζήτηση στελεχών που σημείωσαν οι Υπηρεσίες και ειδικότερα οι επιχειρήσεις Υπηρεσιών και Λύσεων Πληροφορικής (μερίδιο 22%), οι Υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών (μερίδιο 21%) οι Τράπεζες (16%) και οι Συμβουλευτικές Υπηρεσίες (επίσης 16%).

Αντίστοιχα στον κλάδο του Εμπορίου, η υψηλότερη ζήτηση στελεχών παρουσιάζεται στις εταιρείες Κατασκευαστικών προϊόντων και Δομικών υλικών (μερίδιο 49%), ενώ ακολουθούν με μεγάλη διαφορά οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε Διάφορα Εμπορικά είδη (μερίδιο 13%) καθώς επίσης και σε Φάρμακα-Καλλυντικά- Απορρυπαντικά (μερίδιο 12%).

Στον κλάδο της Βιομηχανίας, οι εταιρείες Φαρμάκων-Καλλυντικών-Απορρυπαντικών ενώ κατέχουν το Α' εξάμηνο του 2006 την πρώτη θέση στη ζήτηση στελεχών του κλάδου (μερίδιο 29%), παρ' όλα αυτά σημειώνουν μείωση της τάξης του 14% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Aκολουθούν οι εταιρείες Τροφίμων και οι εταιρείες Κλωστοϋφαντουργίας με μερίδιο 17% έκαστες.

Όσον αφορά στις επαγγελματικές ειδικότητες, στο Α' εξάμηνο του 2006 τη μεγαλύτερη ζήτηση εξακολουθούν να σημειώνουν τα στελέχη των Πωλήσεων (μερίδιο 26%) παρόλο που η ζήτηση βαίνει μειούμενη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Αντίθετα, αύξηση στη ζήτηση σημειώνουν τα στελέχη των Οικονομικών Υπηρεσιών (μερίδιο 19%) και της Μηχανογράφησης (μερίδιο 16%). Χαμηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας παρουσιάζουν οι ειδικότητες της Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων, της Παραγωγής και των Logistics.

Η τάση αυτή δείχνει ότι οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται πλέον σε θέματα οργάνωσης (στελέχη Οικονομικής Διεύθυνσης και Μηχανογράφησης) παρά σε θέματα ανάπτυξης (Marketing, Πωλήσεις). Η τάση είναι ιδιαίτερα έντονη στη Βιομηχανία και στις Υπηρεσίες, αλλά και στο Εμπόριο όπου παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για στελέχη Γενικής Διεύθυνσης.

Από τον καταμερισμό των αγγελιών του Α' εξαμήνου του 2006 σύμφωνα με το μέσο δημοσίευσης, για πρώτη φορά παρατηρείται το διαδίκτυο να συγκεντρώνει μεγαλύτερο ποσοστό από τα έντυπα μέσα (51% έναντι 49% αντίστοιχα), γεγονός που οφείλεται στην ολοένα και μεγαλύτερη χρήση του internet ως βασικό εργαλείο εργασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα