Ζημίες για το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο του πλανήτη

Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 12:30
UPD:12:34
NBIM

Η μεγάλη διόρθωση στις αγορές μετοχών δεν άφησε αλώβητο ούτε το κορυφαίο κρατικό επενδυτικό ταμείο του πλανήτη. Το νορβηγικό NBIM, με υπό διαχείριση ενεργητικό 1 τρισ. δολαρίων, βρέθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους στο κόκκινο για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια. 

Σύμφωνα με τη δημοσίευση των οικονομικών του αποτελεσμάτων είχε απώλειες 1,5% ή 171 δισ. κορονών. Οι ζημίες στις μετοχές ήταν 2,2% και στα ομόλογα 0,4% και δεν καλύφθηκαν από το κέρδος 2,5% που απέδωσαν οι τοποθετήσεις στην αγορά ακινήτων. 

Ο επικεφαλής του Ίνγκβε Σλίνγκσταντ παραδέχθηκε ότι η έκθεση στις μετοχές, που υπερβαίνει το 60%, είναι και το μεγαλύτερο ρίσκο για το ταμείο. Το ταμείο έχει στην κατοχή του κάτα μέσο όρο το 1,4% των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών του πλανήτη. 

Στα τέλη του πρώτου τριμήνου το μερίδιο των μετοχών στο χαρτοφυλάκιο ήταν 66,2%, των ομολόγων στο 31,2% και του real estate μόλις 2,7%.

Αν και οι τεχνολογικές μετοχές, στις οποίες έχει επενδύσει το ταμείο, ήταν εκείνες με την καλύτερη απόδοση το πρώτο τρίμηνο, ο Σλινγκσταντ αποκάλυψε ότι εξετάζεται το αυξανόμενο μέγεθος των εταιρειών αυτών και ο κίνδυνος, που πηγάζει από αυτό.

Επανέλαβε πάντως την θέση, που είχε εκφράσει και πριν από λίγους μήνες, ότι η μεταβλητότητα φέρνει και ευκαιρίες κέρδους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα