Π. Μοσκοβισί: Τέσσερις παράμετροι για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος

Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 10:15
UPD:10:20
REUTERS/STOYAN NENOV

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος έχει μπει η Ελλάδα, όπως επεσήμανε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, και έθεσε τέσσερις παραμέτρους για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας. Υπογράμμισε δε ότι σήμερα θα προετοιμαστεί το έδαφος για τη συνολική λύση, που «ιδανικά» θα πρέπει να ληφθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. 

Προσερχόμενος στο Eurogroup της Σόφιας ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι πρώτον πρέπει να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση. «Υπάρχει πολύ καλή πρόοδος, αλλά μένει ακόμα κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει» σχολίασε, ενώ πρόσθεσε πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα στο δημοσιονομικό μέτωπο και ειδικά στο πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ θετικά. 

Το δεύτερο είναι ο σχεδιασμός της μεταμνημονιακής εποπτείας, ο οποίος, όπως είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και θα επιστρέψει σε μία «κανονικότητα». «Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει κανονικό μέλος της Ευρωζώνης με πλήρη πρόσβαση στις αγορές και με πλήρη δικαιώματα» είπε.  

Το τρίτο σημείο συζήτησης είναι η στρατηγική για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, που θα παρουσιάσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Εurogroup. Η στρατηγική για την ανάπτυξη πρέπει να έχει την πλήρη ιδιοκτησία της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ το τέταρτο και πλέον δύσκολο αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Πρέπει να βρούμε το μηχανισμό που θα ελαφρύνει την οικονομία από το άχθος του χρέους» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν πολλές «καλές προτάσεις», μεταξύ των οποίων και η λεγόμενη «γαλλική πρόταση» που δεν είναι άλλη από το μηχανισμό που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης.

«Είμαι αισιόδοξος, γιατί έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι μεγάλη» κατέληξε. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα