Eυρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Τρίτη, 22 Μαΐου 2001 19:51
UPD:20:01

Mε κέρδη έκλεισαν - για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση - οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν από την έναρξη των συνεδριάσεων οι μετοχές του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας μετά τη χθεσινή σημαντική άνοδο του Nasdaq στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Επιπλέον, αναλυτές και επενδυτές αισιοδοξούν, ότι τα εταιρικά κέρδη θα βελτιωθούν από την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, την οποία τοποθετούν προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Η μείωση των επιτοκίων κατά 250 μονάδες βάσης από την αρχή του 2001 θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους», δηλώνει στο "Βloomberg" διαχειριστής κεφαλαίων της Barclays.

Δυσοίωνες είναι, πάντως, οι προβλέψεις για την οικονομία της ευρωζώνης μετά τα νέα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Αναλυτικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία τον Απρίλιο μειώθηκαν κατά 0,8% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εκτιμήσεις οικονομολόγων έκαναν λόγο για μείωση κατά 0,5%. Σημειώνεται, ότι το Μάρτιο οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία είχαν σημειώσει αύξηση σε ποσοστό 0,9%.

Μείωση μεγαλύτερη του αναμενομένου εμφάνισε τον Απρίλιο και ο δείκτης Ifo στη Γερμανία, ο οποίος αποτυπώνει το επιχειρηματικό κλίμα στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης. Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε τον Απρίλιο στο 92,5 - στο χαμηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί από το Μάιο του 1999 - από 93,9 τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Αναλυτές έκτιμούσαν ότι τον Απρίλιο ο δείκτης Ifo θα διαμορφωνόταν στο 93,3.

Τα παραπάνω στοιχεία, όπως εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές, ίσως αναγκάσουν τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων του ευρώ. Οποιαδήποτε πρόβλεψη, πάντως, είναι παρακινδυνευμένη καθώς, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του διοικητή της Bundesbank και μέλους της ΕΚΤ, «είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά τη νομισματική της πολιτική.» Ο κ. Βέλτεκε εμφανίστηκε καθησυχαστικός και για την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας λέγοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος η ισχυρότερη οικονομία της ζώνης του ευρώ να εισέλθει σε περίοδο ύφεσης.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, τώρα, ο δείκτης FTSE 100 αν και «φλέρταρε» καθ΄όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης με τις 6.000 μονάδες, έκλεισε τελικά στις 5.976,6 με κέρδη 0,59%. Η μετοχή της Autonomy Corporation με άνοδο 11,23% ήταν ο πρωταγωνιστής της συνεδρίασης και ακολούθησε η μετοχή του ομίλου Πληροφορικής Sage με κέρδη 10,21%.Η μετοχή της αλυσίδας λιανικής Marks & Spencer έκλεισε με άνοδο 0,58% μετά την ανακοίνωση ότι τα προ φόρων κέρδη της για το σύνολο του οικονομικού έτους που έληξε στις 31 Μαρτίου 2001 υποχώρησαν λιγότερο απ΄ό,τι εκτιμούσαν αναλυτές. Η μετοχή της British Airways ενισχύθηκε κατά 5,61%, καθώς, όπως έγινε σήμερα γνωστό, τα κέρδη της εταιρείας τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου ανήλθαν σε 150 εκατ. στερλίνες από πέντε εκατ. στερλίνες την προηγούμενη χρήση.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 5.693,47 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,73%. Tα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών Lagardere και Alcatel, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 5,60% και 4,51% αντιστοίχως. Η μετοχή της Vivendi σημείωσε άνοδο κατά 2,52% μετά από δημοσιεύματα που τη θέλουν να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του αμερικανικού εκδοτικού οίκου Houghton Miffin. Η μετοχή της βιομηχανίας ελαστικών Michelin κέρδισε 3,20% μετά την αναβάθμισή της από τον επενδυτικό οίκο Credit Suisse First Boston αλλά και λόγω των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η ανταγωνίστρια Bridgestone.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ο δείκτης Xetra DAX έχει περιορίσει τα κέρδη του στο 0,35% και έχει διαμορφωθεί στις 6.271,59 μονάδες. Αξιόλογα κέρδη καταγράφουν οι μετοχές κορυφαίων εταιρειών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, όπως: Epcos, SAP, Infineon Technologies και Deutsche Τelekom.

Αντιθέτως, η μετοχή της εταιρείας μηχανολογικού εξοπλισμού και φορτηγών ΜΑΝ υποχωρεί κατά 1,75% μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε προς τους επενδυτές η διοίκηση της εταιρείας για μείωση της κερδοφορίας κατά την τρέχουσα χρήση. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα προ φόρων κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 91 εκατ. ευρώ από 113 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, ο δείκτης ΑΕΧ έκλεισε στις 604,21 μονάδες με άνοδο 1,09% και τη μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών ASM Lithography να κερδίζει 6%. Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο δείκτης ΜΙΒ 30 έκλεισε στις 39.982 μονάδες (1,31%), στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 7.705,8 (0,44%), ενώ, τέλος, στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης ο δείκτης IBEX 30 υποχώρησε κατά 0,53%, στις 9.626,9 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα