Ομόλογα: Πτώση των αποδόσεων εν μέσω προσδοκιών για Ντράγκι σε ρόλο περιστεριού

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 12:01
UPD:15:18
EPA/MATTEO BAZZI

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης βρίσκονται σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, σε μία ένδειξη ότι η αγορά χρέους εκτιμά πως ο Μάριο Ντράγκι θα επιμείνει στη γραμμή «περιστεριού» στη σημερινή συνεδρίαση, επισημαίνοντας ότι δεν θα βιαστεί να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ή να αυξήσει τα επιτόκια. 

Αν και η ΕΚΤ δεν προβλέπεται να λάβει την όποια απόφαση σήμερα, όλοι περιμένουν εναγωνίως τη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τα επόμενα βήματα στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα, καθώς το έργο της κεντρικής τράπεζας είναι δύσκολο. Από τη μία έχει στη ζυγαριά της ενδείξεις για επιβράδυνση της οικονομίας και ανησυχίες για  περαιτέρω πιέσεις στην ανάπτυξη από ενδεχόμενη κλιμάκωση των εμπορικών αντιπαραθέσεων.

Από την άλλη υπάρχουν προσδοκίες για επιτάχυνση του πληθωρισμού, λόγω του ακριβού πετρελαίου. Ο δείκτης του Reuters για τις προσδοκίες της αγοράς αναφορικά με το ύψος του πληθωρισμού σκαρφάλωσε σήμερα σε υψηλά επτά εβδομάδων. Παράλληλα το τελευταίο διάστημα έχουν περιοριστεί οι ανησυχίες για το «ισχυρό ευρώ», γεγονός που θα μπορούσε να αφήσει περιθώρια για λιγότερο χαλαρή πολιτική. 

Η αγορά ομολόγων σε κάθε περίπτωση εμφανίζει συγκρατημένη αισιοδοξία. Την ώρα που η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου εξακολουθεί να κινείται πάνω από 3%, η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς καταγράφει σήμερα πτώση δύο μονάδων βάσης στο 0,617%. Η απόδοση του αντίστοιχου γαλλικού υποχωρεί κατά μία μονάδα στο 0,84%. Πτώση δύο μονάδων βάσης για την απόδοση του ιταλικού στο 1,75%, ενώ στο 1,28% υποχωρεί η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού.

Μικρή πτώση στο 3,93% και για την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα