Σε νέα περίοδο αναταράξεων εισέρχονται τα χρηματιστήρια

ΗΠΑ: Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το φράγμα του 3%
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 18:23
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Σε κλίμα αναταραχής κινούνται τα διεθνή χρηματιστήρια από την αρχή της εβδομάδας, σε μία περίοδο που καταλύτη για τις εξελίξεις αποτελεί το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ και η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του 2018.
Τα χρηματιστήρια χθες κινήθηκαν στα «κόκκινα» σε όλο τον κόσμο, εγείροντας ερωτήματα αν η πτώση είναι προσωρινή ή ήρθε η ώρα της διόρθωσης βάζοντας ένα τέλος στις υψηλές πτήσεις των μετοχών.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά στη Wall Street: ο Dow Jones έχει υποχωρήσει 3,38% (8,92% οι συνολικές απώλειες τους τελευταίους τρεις μήνες), ο S&P 500 3,02% (πτώση 7,43% από τις 23 Ιανουαρίου) και ο Nasdaq 4,20% (5,75% η υποχώρηση το τελευταίο τρίμηνο). 

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ χθες ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα του 3%, πιάνοντας αυτή την τιμή για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2014. Είναι η πρώτη φορά μετά την κρίση της Lehman Brothers που μετοχές και ομόλογα δεν κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, δείχνοντας μία τάση επιστροφής στην ομαλότητα τώρα που το κόστος χρήματος αυξάνεται στις ΗΠΑ.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι σύμφωνα με τους αναλυτές για τους οποίους η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται, όπως το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα που συνεπάγεται αύξηση του κρατικού δανεισμού και μία απέλπιδα προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να δρομολογήσει το έλλειμμα σε καθοδική πορεία.

Επιτόκια και εταιρικό χρέος
Αυτή η προσπάθεια θα την οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων (η άποψη πως θα προχωρήσει σε τέσσερις επιτοκιακές αυξήσεις φέτος γίνεται όλο και πιο επικρατέστερη), όπερ και σημαίνει αύξηση του κόστους δανεισμού για τις εταιρείες και τους καταναλωτές.

Η συμβουλευτική εταιρεία επενδύσεων Lapthorne υποστηρίζει ότι το υψηλό εταιρικό χρέος των ΗΠΑ είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι επενδυτές ανησυχούν για την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Σε αυτή την περίπτωση επιλέγουν τα ασφαλή καταφύγια, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα, όταν μάλιστα τα εταιρικά κέρδη από τις μετοχές έχουν υπεραποδώσει όλο το 2017. Στο σημείο αυτό έρχονται και οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του 2018 να βάλουν την ιδιαίτερη πινελιά τους στο σκηνικό της ρευστοποίησης των τελευταίων ημερών.

Οι αμερικανικές εταιρείες με ελάχιστες εξαιρέσεις είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται το α’ τρίμηνο του 2018, εξαιτίας της μείωσης του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 35% στο 20%.

Τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα οδηγούν αρκετά συχνά σε ρευστοποίηση κερδών και κάτι ανάλογο φαίνεται ότι συμβαίνει αυτή την περίοδο. 

Αυτός είναι και ο λόγος που παρατηρείται πολλές φορές το οξύμωρο, οι εταιρείες να παρουσιάζουν βελτιωμένα κέρδη και οι μετοχές τους να υποχωρούν, όπως συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή.  

Ο τεχνολογικός κλάδος
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ανασφάλειας ο τεχνολογικός κλάδος αναδεικνύεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή για δεύτερη φορά μετά το σκάνδαλο του Facebook. Οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών για δεύτερη φορά φέτος δέχονται ισχυρές πιέσεις (οι μετοχές των FAANGs - Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google και BATs - Baidu, Alibaba, Tencent - έχουν χάσει περισσότερα από 200 δισ. δολάρια στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις).  Η κατασκευάστρια ημιαγωγών από την Ταϊβάν TSMC έκανε εκτιμήσεις για το 2018, προβλέποντας υποτονική ζήτηση από τους πελάτες της (είναι σχεδόν οι πάντες από την Apple μέχρι την Nvdia). Οι εκτιμήσεις αυτές δημιούργησαν έναν πανικό ότι οι τεχνολογικές εταιρείες θα έχουν μειωμένες πωλήσεις, συμπαρασύροντας τον τεχνολογικό κλάδο σε όλες τις αγορές προς τα κάτω.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα