SZ: Το Βερολίνο στηρίζει ανακατανομή των πόρων- Ευνοημένος ο Νότος, «τιμωρείται» η Ανατολική Ευρώπη

Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 09:01
UPD:09:03
REUTERS/YVES HERMAN

European Union flags flutter outside the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, March 8, 2018. REUTERS/Yves Herman

Υπέρ του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει ανακατονομή των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων φέρεται να τάσσεται το Βερολίνο. Μία τέτοια εξέλιξη αναμένεται να ευνοήσει περισσότερο την Ελλάδα και άλλες χώρες του Νότου, που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση χρέους, αλλά θα μπορούσε να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από τις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Suddeutsche Zeitung η γερμανική κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί θετικά στην ιδέα της Κομισιόν, η οποία έχει ως στόχο να ενισχύσει την αλληλεγγύη και να στηρίξει τις χώρες, που όχι μόνο βίωσαν βαθιά οικονομική κρίση, αλλά και σηκώνουν μεγάλο μέρος από το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Η Κομισιόν φέρεται αποφασισμένη να δείξει το σκληρό της πρόσωπο σε όλες τις χώρες, που αρνήθηκαν την αλληλεγγύη τους στην προσφυγική κρίση, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Πολωνία και με τις οποίες βρίσκεται σε ευρύτερη κόντρα για θέματα Κράτους Δικαίου. 

Δεν θα είναι, ωστόσο, μόνο αυτά τα δύο κριτήρια, που θα καθορίσουν την αναδιανομή των πόρων. Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα, θα ληφθούν υπόψη μία σειρά από παράγοντες, από το ποσοστό της ανεργίας των νέων έως τις προσπάθειες για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την πρόοδο στο μέτωπο της πάταξης της διαφθοράς.  

 Το σχέδιο της Κομισιόν θα παρουσιαστεί την επόμενη Τετάρτη και θα αφορά ουσιαστικά τον πρώτο προϋπολογισμό μετά το Brexit. Όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, το σχέδιο δεν έχει να κάνει μόνο με τα κεφάλαια, αλλά με το τι μπορεί να κρατήσει ενωμένη την Ένωση. Εκφράζονται πάντως φόβοι ότι η πρόταση για μεταφορά πόρων στον Νότο από την Ανατολική Ευρώπη- για την οποία είχαν γράψει πρόσφατα και οι Financial Times, θα μπορούσε να βαθύνει περαιτέρω το ρήγμα Ανατολής- Δύσης, που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια και το οποίο πολλοί αναλυτές προειδοποιούν πως είναι πια εντονότερο και πιο επικίνδυνο από εκείνο του Βορρά- Νότου. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα