Τουρκία: Που θα φτάσουν τα επιτόκια;

Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 12:45
UPD:12:51
REUTERS/UMIT BEKTAS

  

Κόντρα στις συστάσεις του πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν, που δηλώνει εχθρός των επιτοκιακών αυξήσεων, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να λάβει άμεσα μέτρα για την τιθάσευση του πληθωρισμού, που κινείται επίμονα πάνω από το 10%. Αναλυτές εκτιμούν ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών της δίνει τη δυνατότητα να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι εάν οι κάλπες έρχονται κανονικά τον Νοέμβριο του 2019. Και τούτο γιατί η χώρα είχε ουσιαστικά ήδη εισέλθει σε άτυπη προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα ο «σουλτάνος» να εντείνει συνεχώς τις πιέσεις προς τη νομισματική αρχή. Η διατήρηση της πίεσης για ακόμη ένα χρόνο θα ήταν καταστροφική, προειδοποιούν ειδικοί. 

Σε μίνι δημοσκόπηση του Reuters, που πραγματοποιήθηκε μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, 10 από τους 13 οικονομολόγους, που συμμετείχαν, βλέπουν αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα στην αυριανή συνεδρίασή της, στις 25 Απριλίου. Το βασικό τουρκικό επιτόκιο αυτή τη στιγμή είναι στο 12,75%. Τέσσερις από τους 13 αναλυτές «βλέπουν» αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, στο 13,25%, τρεις αναμένουν αύξηση 25 μονάδων βάσης στο 13%, ενώ τρεις θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, στο 13,5%. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός είχε εκτιναχθεί στα υψηλά 14 ετών του 12,98 τον περασμένο Νοέμβριο. Ένα μήνα αργότερα η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά έκτοτε- αντιμέτωπη και με συνεχείς επιθέσεις από τον Ερντογάν- απέφυγε την όποια κίνηση, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να υποχωρήσει λιγότερο των προσδοκιών στο 10,23%. Ο επίσημος στόχος της κεντρικής τράπεζας θέλει τον πληθωρισμό στο 5%. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα